Αποκλειστικό/ Άκης Σκέρτσος στο libre: “Δεν θα δηλώνεται το αποτέλεσμα των self test, πάμε σε πλαίσιο αυτορρύθμισης”- Τι θα ισχύσει από τις 29 Μαρτίου
«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας», δήλωσε στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο υγείας ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ενημερώνοντας για το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, το πιθανότερο είναι η ημερομηνία αυτή να είναι η επόμενη Δευτέρα 29η Μαρτίου 2021, παρόλο που ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ το έθεσε στο χρονικό πλαίσιο «από το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου».
Την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση σε σχέση με τη νέα αυτή πολιτική για τη δυνατότητα παροχής 4 τεστ τον μήνα σε κάθε πολίτη της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον διαθέτει ΑΜΚΑ, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκέρτσος.
Δηλαδή, κάθε πολίτης της χώρας θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του τα ατομικά rapid testπου δικαιούται χωρίς συνταγογράφηση, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του, τον δικό του και των οικείων του, εφόσον μιλάμε για ανήλικα μέλη της οικογένειας, για να προμηθεύεται έως και 4 δωρεάν ατομικά τεστ rapid αντιγόνου για τη διάγνωση του κορονοϊού.
Όπως τονίστηκε στη χτεσινή ενημέρωση, το ατομικό τεστ θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών, δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι θα εμφανίσουν συμπτώματα 1-2 μέρες αργότερα. Αναμένεται, μάλιστα, να συμβάλλει όχι μόνο στην έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων και απομόνωσή τους, αλλά και στην έγκαιρη ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους, με αποτέλεσμα τη διακοπή της περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.
Ο πολίτης θα επιτηρεί πλέον και ατομικά τη μεταδοτικότητα του ιού
Το libre ρώτησε τον κ. Σκέρτσο σχετικά με τα self Rapid test που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας, πού θα δηλώνει ο πολίτης το αποτέλεσμα σε περίπτωση που αυτό βγει θετικό.
- «Δε θα δηλώνεται το αποτέλεσμα. Πάμε πλέον σε άλλο πλαίσιο αυτορρύθμισης. Εφόσον, το τεστ βγει θετικό, τότε ο πολίτης μπορεί να κάνει ένα τεστ PCR ή να επαναλάβει τον έλεγχο με Rapid, στα σημεία που διενεργούνται οι έλεγχοι με τη βοήθεια υγειονομικού προσωπικού για επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος και, φυσικά, θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί το άτομο που βρέθηκε θετικό ή να πάει σε ένα νοσοκομείο αν έχει σοβαρά συμπτώματα».
Στην παρατήρηση του libre ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του μέτρου αυτού από την υπευθυνότητα του πολίτη, γιατί θα μπορούσε να κάνει το self test και να συνεχίσει να κυκλοφορεί παρά το θετικό αποτέλεσμα, αν αυτό δεν καταγράφεται κάπου, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε ότι:
- «Αυτό θα μπορούσε να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο testing. Εξαρτάται πολύ από την ατομική ευθύνη, από την προσωπική υπευθυνότητα η αντιμετώπιση της πανδημίας».
Συμπερασματικά, το ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη, με τον ΑΜΚΑ στο φαρμακείο της γειτονιάς αποτελεί μέρος της νέας πολιτικής, η οποία θα εφαρμοστεί για να συμπληρώσει την εθνική στρατηγική μας για το τεστ.
Γενικότερος στόχος είναι, σε ό,τι αφορά τη νέα στρατηγική για το τεστ, να περάσουμε από περίπου 300.000 τεστ τα οποία πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, σε δυνητικά έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.