Βούτες: Σε κατάσταση έκακτης ανάγκης μετά τα ρήγματα- Φόβοι για μεγάλη καθίζηση- Δραματική έκκληση Λέκκα

Βούτες: Σε κατάσταση έκακτης ανάγκης μετά τα ρήγματα- Φόβοι για μεγάλη καθίζηση- Δραματική έκκληση Λέκκα

EΠIΣKEΨH ΔHMAPXOY HPAKΛEIOY KAI ΛEKKA ΓIA ΤΑ PHΓMATA ΣTHN ΠEPIOXH BOYTΩN ΣTO HPAKΛEIO( ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ EUROKINISSI)

Ένα βήμα πριν από την κήρυξη σε κατράσταη έκτακτης ανάγκης οι Βούτες Ηρακελίου. Οι κατοικοι ζουν με τον φόβο μιας μεγάλης καθίζησης καθώς εντελώς ξαφνικά άρχισαν να παρουσιάζονται στα σπίτια τους αλλά και στους δρόμους, ρήγματα. Το φαινόμενο παρουσιάστηκε από την Τετάρτη του Πάσχα, καθώς από την Εκκλησία του χωριού και σε μήκος 150 μέτρων εκτείνονται δύο μεγάλα ρήγματα στους δρόμους του χωριού αλλά και σε δέκα σπίτια. Η αυτοψία συνεχίζεται σήμερα.

Δεν έχει προηγηθεί κάποια σεισμική δόνηση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει το φαινόμενο.

Οι Αρχές ανησυχούν για την καθίζηση του εδάφους καθώς ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί η αιτία αλλά και η έκταση του φαινομένου.Ο δήμος Ηρακλείου θα ζητήσει να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, διενήργησε μια πρώτη αυτοψία για εκτίμηση της κατάστασης που έχει προκύψει από τις εκτεταμένες ρηγματώσεις.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews έκανε λόγο για ένα γεωλογικό φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. “Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Έχουν αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα.

Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Έχει εμφανιστεί εδώ και μία εβδομάδα περίπου. Διευρύνονται οι διαρρήξεις αυτές, οι οποίες υπάρχουν στο έδαφος και βεβαίως απόψε μαζί με τον κύριο Δήμαρχο, τον κ. Καλοκαιρινό και με τους επιτελείς στον Δήμο κάναμε μία ευρύτατη αυτοψία, όσο μας επέτρεπαν οι συνθήκες.

Αυτή η αυτοψία ουσιαστικά θα συνεχιστεί και πάλι αύριο (σσ Δευτερα) το πρωί από τις 7:00. Θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τις διαρρήξεις αυτές οι οποίες υπάρχουν στον χώρο, να δούμε, να προσεγγίσουμε τα αίτια στα οποία οφείλονται αυτές οι διαρρήξεις, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να επέμβουμε” τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτό το φαινόμενο σε γειτονικές περιοχές ο κ. Λέκκας απάντησε: “Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί. Αυτό θα το δούμε και αύριο και τις επόμενες μέρες κατά πόσο θα επεκτείνεται ή όχι το φαινόμενο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες κατασκευές οι οποίες έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την από την διάρρηξη.

Αυτές οι κατασκευές ήταν όμως παλιές και δεν κατοικούνται, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ορισμένες κατασκευές, οι οποίες κατοικούνται, η σύσταση είναι για απόψε να μην κατοικηθούν, να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος.

 Έτσι ώστε να μπορέσουμε αύριο να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα για να δούμε στη συνέχεια τι δράση θα πάρουμε. Βεβαίως το αν θα είναι η κατοικίες ασφαλείς ή όχι, αυτό είναι θέμα της ΔΑΕΦ, η οποία θα αποστείλει μηχανικούς έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να αξιολογήσουν κατά πόσο μία κατασκευή κινδυνεύει ή όχι“.

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι το αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει στην ουσία υποβληθεί, ενώ έγγραφα θα υποβληθεί αύριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 15 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Ο κος Λέκκας σημείωσε πως σήμερα, Δευτέρα (28/04), θα γίνει αποτίμηση του φαινομένου, αλλά και θα καθοριστεί ποια σπίτια θα κριθούν μη κατοικήσιμα, με τους ειδικούς να συστήνουν στους κατοίκους να μην μείνουν στα σπίτια τους.

Πρώτη αυτοψία και αποφάσεις

Η αξιολόγηση της στατικότητας των κατοικιών θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή κλιμακίου της ΔΑΕΦ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών), το οποίο θα καταφθάσει αύριο από το Φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο θα κρίνει κατά πόσο κάθε κτίριο είναι ασφαλές για χρήση.

Παράλληλα:

  • Θα πραγματοποιηθούν αυτοψίες από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές στα κτίρια.
  • Θα κατατεθεί αίτημα προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) για την αποστολή εξειδικευμένων μηχανικών, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε επίσημους χαρακτηρισμούς κτιρίων.
  • Θα υποβληθεί αίτημα, μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η διαδικασία προβλέπει την αποστολή του σχετικού φακέλου προς το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συνοδευόμενο από την εισήγηση των αρμόδιων επιστημόνων.
  • Η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου θα διαθέσει τους χάρτες της περιοχής, οι οποίοι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ακριβή αποτύπωση του φαινομένου και στη σχεδίαση των επόμενων ενεργειών.

Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, φαίνεται ότι η απόφαση για την κήρυξη των Βουτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ουσιαστικά οριστικοποιηθεί, γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση κινητοποίηση κρατικών μηχανισμών για την προστασία κατοίκων και περιουσιών.

Σχετικά Άρθρα