Λαβρόφ: Αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σε Κριμαία, Ντονμπάς, Ζαπορίζια, Χερσώνα

Λαβρόφ: Αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σε Κριμαία, Ντονμπάς, Ζαπορίζια, Χερσώνα

FILE PHOTO: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a joint news conference with Eritrean Foreign Minister Osman Saleh following their talks in Moscow, Russia April 27, 2022. Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS/File Photo

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε επιτακτική τη διεθνή αναγνώριση των περιοχών Κριμαία, Σεβαστούπολη, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια ως μέρη της Ρωσίας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί κλειδί για μία διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Βραζιλίας “O Globo” και ερωτηθείς για τους όρους, με τους οποίους η Ρωσία θα συμφωνούσε να προσέλθει στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, στην παρούσα φάση, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε χαρακτηριστικά: “Δεν έχουμε κρύψει τη θέση μας σχετικά με τη διευθέτηση”.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε το αίτημα της Μόσχας για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ως έναν από τους “πυλώνες” για διευθέτηση της κρίσης. Mute

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι “η διεθνής αναγνώριση της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης, του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, των περιοχών Χερσώνας και Ζαπορίζια, ως μέρη της Ρωσίας, είναι μια ακόμα επιταγή”.

“Όλες οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το Κίεβο πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικές, να περιέχουν μηχανισμούς επιβολής και να είναι μόνιμες” επεσήμανε επίσης.Play Video

“Η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας βρίσκονται επίσης στην ατζέντα, μαζί με την άρση των κυρώσεων (…), καθώς και η επιστροφή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποστεί το λεγόμενο πάγωμα στη Δύση” ανέφερε ακόμα.

“Θα επιμείνουμε επίσης στην απόκτηση ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να τη θωρακίσουμε από τυχόν απειλές που προέρχονται από εχθρικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένων κρατών-μελών τους κατά μήκος των δυτικών μας συνόρων” διεμήνυσε παράλληλα ο Λαβρόφ.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ίδιος σημείωσε ότι “επιμένει να προσφέρει πλήρη στήριξη στο καθεστώς του Κιέβου” και τόνισε: “Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν τίποτα άλλο παρά την άνευ όρων ήττα της Μόσχας. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα ισοδυναμούσε με απώλεια του γεωπολιτικού παιχνιδιού. Η ΕΕ πιστεύει ότι τερματίζοντας την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, θα έδειχνε τη στρατηγική της ανικανότητα και αδυναμία. Με άλλα λόγια, οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες επικεντρώνονται στη διάσωση της φήμης τους παρά στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης”.

Τέλος, σχετικά με τη στάση της Ουάσινγκτον, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι “το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση στις ΗΠΑ προσπαθεί να κατανοήσει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης είναι αρκετά ενθαρρυντικό (…)”.

“Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον διατηρούν τον διάλογο για να βρεθεί ένας δρόμος προς μια διευθέτηση. Ελπίζουμε ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για αμοιβαία αποδεκτά αποτελέσματα” κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα