Το ισπανικό μοντέλο για το στεγαστικό- Σχέδιο Σάντσεθ για κοινωνικές κατοικίες με σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών

Το ισπανικό μοντέλο για το στεγαστικό- Σχέδιο Σάντσεθ για κοινωνικές κατοικίες με σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών

Φωτό: Shutterstock

Η Ισπανία πρέπει να «χτίσει περισσότερα και καλύτερα σπίτια», πρέπει να χτίσει γρηγορότερα και πρέπει να χτίσει με πιο προσιτό τρόπο, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στη Μαδρίτη την Πέμπτη, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κυβέρνηση του στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών μεταβαίνοντας σε «ένα βιομηχανοποιημένο μοντέλο κατασκευής», το οποίο μπορεί να μειώσει τους χρόνους κατασκευής έως και 60%, είπε.

Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στεγαστική κρίση αλλάζοντας τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών.Η κυβέρνηση στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών μεταβαίνοντας σε «ένα βιομηχανοποιημένο μοντέλο κατασκευής», το οποίο μπορεί να μειώσει τους χρόνους κατασκευής έως και 60%, είπε.

Για αυτό, η κυβέρνηση προχωρά στρατηγικά σε σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ένα σχέδιο που ονομάζεται Perte στην Ισπανία, μέσω του οποίου θα επενδυθούν έως και 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικά κεφάλαια σε 10 χρόνια και θα επιδιώξει να χτίζει 15.000 σπίτια ετησίως στο αρχικό του στάδιο. Το έργο θα έχει ως στόχο να προσελκύσει και ιδιωτικές επενδύσεις.

Η στεγαστική κρίση γίνεται ολοένα και περισσότερο κορυφαία πολιτική προτεραιότητα στην Ισπανία, καθώς τα αυξανόμενα ενοίκια και η έλλειψη κατοικιών πυροδοτούν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Η έλλειψη οφείλεται κυρίως στο μεγάλο ποσό ακινήτων που αφιερώνεται σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, στην πρόσφατη αύξηση της μετανάστευσης και στην έλλειψη διαθεσιμότητας γης για κατασκευή κοντά σε μεγάλες αστικές περιοχές.

Τον Ιανουάριο, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του επεξεργαζόταν σχέδιο για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε επίσης τότε ένα σχέδιο για τον καθορισμό φόρου 100% στις αγορές κατοικιών από αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατοικούν στην Ισπανία, ως έναν τρόπο να βοηθήσει στην καταπολέμηση της έλλειψης στέγης.

Η τεράστια ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές ήταν ένας άλλος βασικός παράγοντας που οδήγησε στην έλλειψη. Η χώρα είναι ο κορυφαίος παραλιακός προορισμός της Ευρώπης σε αριθμό τουριστών και η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο.

Για να καταπολεμηθεί αυτό, κεντρική και τοπικές κυβερνήσεις προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αποσπασματικά μέχρι στιγμής. Η Βαρκελώνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις έως το 2029 για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες ότι ο τουρισμός ευθύνεται για την άνοδο των ενοικίων.

Η ζήτηση ακινήτων οφείλεται επίσης εν μέρει στην αύξηση της μετανάστευσης από το 2022, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μετακινούνται στη χώρα. Αυτό συνέβαλε στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας και στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης που ξεπέρασε αυτήν άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών από την πανδημία του Covid-19 στις αρχές της δεκαετίας.

Σχετικά Άρθρα