Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Στην τελετή απονομής των βραβείων «Prix Galien Greece 2025», στο Μέγαρο Μουσικής, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που στοχεύει στον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει την αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας και της εξειδίκευσης που αποκτήθηκαν στις ΗΠΑ, με την προϋπόθεση ότι αυτές είναι σε ισχύ και αντιστοιχούν σε υφιστάμενες θέσεις στην Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η «αιμορραγία» επιστημόνων προς το εξωτερικό, το γνωστό brain drain, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το ελληνικό σύστημα υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 18.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, την τελευταία δεκαετία, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί 45 από τα 400 εργοστάσια φαρμάκων της Ευρώπης, παράγοντας σχεδόν το 10% των συνολικών σκευασμάτων της ηπείρου.
Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ εξυπηρετείται και η ζήτηση σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την παροχή καλύτερων φαρμάκων και υπηρεσιών στους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η σύναψη μιας τριετούς συμφωνίας-πλαίσιο που θα διασφαλίζει το αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη: την απρόσκοπτη πρόσβαση στο κατάλληλο φάρμακο, στην καλύτερη δυνατή τιμή — είτε πρόκειται για πρωτότυπα είτε για γενόσημα σκευάσματα.
Στρατηγικός στόχος της ρύθμισης είναι η εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, ώστε να χρηματοδοτηθούν αποτελεσματικά οι νέες, υψηλού κόστους θεραπείες που είναι απαραίτητες για πολλούς ασθενείς σήμερα.
Τέλος, ανακοινώθηκε η ίδρυση Ταμείου Καινοτομίας, που θα διευκολύνει τη μεταβατική αποζημίωση για νέα φάρμακα, προκειμένου αυτά να εντάσσονται ταχύτερα στη λίστα αποζημίωσης. Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στην κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή Ελλήνων γιατρών και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης με μεταρρυθμιστικό ορίζοντα
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική οικονομική στήριξη ύψους 1,6 δισ. ευρώ που έχει διοχετευθεί στη φαρμακοβιομηχανία μέσω ποικίλων παρεμβάσεων, με στόχο την αναβάθμιση του κλάδου και την αποκατάσταση ισορροπιών στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Δεσμεύτηκε, παράλληλα, για τη σταδιακή μείωση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback), τον οποίο χαρακτήρισε ως «αμαρτία» της εποχής των μνημονίων, μέσα από ένα πακέτο στοχευμένων μεταρρυθμίσεων.
Όπως υπογράμμισε, η Πολιτεία διαθέτει πλέον προηγμένα εργαλεία ελέγχου των δαπανών σε πραγματικό χρόνο — όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που συγκαταλέγεται στις πιο εξελιγμένες ψηφιακές εφαρμογές της Ευρώπης, τα κλειστά θεραπευτικά πρωτόκολλα και το δυναμικό σύστημα αξιολόγησης φαρμάκων Horizon Scanning.
Επιπλέον, έκανε ειδική μνεία στην ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα τέλη του 2025, ενισχύοντας περαιτέρω τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα του συστήματος.