Ρεπορτάζ libre: Το casus belli των συνδικαλιστικών οργανώσεων- Yπερωρίες με αντάλλαγμα ρεπό

Ρεπορτάζ libre: Το casus belli των συνδικαλιστικών οργανώσεων- Yπερωρίες με αντάλλαγμα ρεπό

Οι πληροφορίες που έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας για προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των εργαζόμενων κρατά τις συνδικαλιστικές ενώσεις (ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στο κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού) σε αγωνιστική εγρήγορση. Γιατί; Διότι πίσω από το εύηχη φράση “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” κρύβεται, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, πρόθεση να καθιερωθούν στην ελληνική εργατική νομοθεσία οι απλήρωτες υπερωρίες.

Το επίμαχο μέτρο θα έχει, περίπου, ως εξής: Αν ο εργαζόμενος δουλεύει περισσότερες ώρες από το κλασικό 8ώρο για να εξυπηρετήσει την επιχείρηση σε περιόδους κατά τις οποίες υπάρχει ανάγκη, δεν θα πληρώνεται υπερωριακά αλλά απλώς θα παίρνει έξτρα ρεπό κάποια άλλη χρονική περίοδο, περισσότερο ουδέτερη εργασιακά.

Αυτό το μέτρο θα βρει άμεση εφαρμογή σε ξενοδοχεία και πάσης φύσεως καταστήματα εστίασης σε τουριστικά μέρη στα οποία έτσι και αλλιώς οι εργαζόμενοι δουλεύουν, νόμιμα ή όχι, πολύ περισσότερες ώρες από το 8ώρο (πολλές φορές χωρίς ρεπό για τους καλοκαιρινούς μήνες).

“Είναι σαν να μας λέει το Υπουργείο ότι επειδή με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας οι υπερωριακές ώρες δεν θα μπορούν να κρυφτούν εύκολα θέλει να βοηθήσει τους εργοδότες να κερδίσουν “διαγράφοντας” ουσιαστικά από τη νομοθεσία τις υπερωριακές αμοιβές” τονίζει στο Libre συνδικαλιστική πηγή.

“Αυτό είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας. Για την ακρίβεια είναι casus belli και καλό θα είναι το Υπουργείο να ξεχάσει αυτά τα σχέδια και να τα ξαναβάλει στο συρτάρι. Εμείς πειραματόζωα δεν πρόκειται να γίνουμε” αναφέρει με αποφασιστικότητα η ίδια πηγή.

Το ίδιο μέτρο άλλωστε επιχείρησε να περάσει ο Κωστής Χατζηδάκης το 2021, όσο βρισκόταν στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει γιατί υπήρξαν δυναμικές αντιδράσεις σε μία περίοδο έτσι και αλλιώς πολύ δύσκολη για τους εργαζόμενους όπως ήταν αυτή της πανδημίας.

Τώρα, όπως προκύπτει, η νυν Υπουργός Νίκη Κεραμέως προτίθεται να “περάσει” το μέτρο μέσα από τη διαδικασία συλλογικής συμφωνίας εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων κάτι πάντως διόλου εύκολο.

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση, μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ταφόπλακα των όποιων δικαιωμάτων τους. Αν η εξοντωτική εργασία κατά τους θερινούς μήνες, δεν έχει οικονομικό αντίκρισιμα αλλά μεταφράζεται μόνο σε επιπλέον ημέρες ξεκούρασης (όποτε αυτές δοθούν και αν δοθούν) τότε το όποιο έξτρα κίνητρο για δουλειά σε σεζόν θα εκλείψει.

Επειτα είναι και το άλλο. Στις εν λόγω επιχειρήσεις, στις οποίες παρατηρείται πολύ μεγάλη ένταση εργασίας για 3-4 μήνες, ο έλεγχος από την επιθεώρηση εργασίας είναι υποτυπώδης. Ηδη, εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες ότι η εργατική νομοθεσία καταστρατηγείται σε σχεδόν καθημερινή βάση. Αν η κυβέρνηση θεσμοθετήσει επίσημα και τις απλήρωτες υπερωρίες, τότε το ωράριο θα γίνει λάστιχο μέχρι εκεί που δεν παίρνει και η επιθεώρηση εργασίας θα είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει πότε και πως θα παίρνει ο εργαζόμενος το αντάλλαγμα των περισσότερων ρεπό.

“Πολλές φορές στη δουλειά μας αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε 14-15 και ώρες την ημέρα. Πόσες ημέρες ρεπό θα παίρνουμε και πότε θα δίνονται αυτές. Πολλές από τις τουριστικές επιχειρήσεις τον Οκτώβριο κλείνουν και οι εργαζόμενοι αναγκαστικώς απολύονται. Το μέτρο αυτό, αν παρθεί, θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο” καταλήγει η συνδικαλιστική πηγή στο Libre.

Προσώρας, αναμένουμε βέβαια τις επίσημες εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας για να διαπιστώσουμε ποιο είναι ακριβώς το κυβερνητικό πλάνο.

Σχετικά Άρθρα