Ουκρανία: Ειρηνευτικές συνομιλίες στην κόψη του ξυραφιού- Εντάσεις, βολές, απουσίες- Έμμεση απάντηση Ζελένσκι σε Τραμπ

Μετά τις νέες βολές από Τραμπ και Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε σήμερα πως οι συνομιλίες στο Λονδίνο διεξήχθησαν σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα φέρουν την ειρήνη στη χώρα του.
«Η συναισθηματική φόρτιση ήταν στα ύψη σήμερα. Αλλά είναι καλό που (αντιπροσωπείες από) πέντε χώρες συναντήθηκαν για να φέρουν πιο κοντά την ειρήνη», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Η αμερικανική πλευρά μοιράστηκε το όραμά της. Η Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν τις απόψεις τους», συμπλήρωσε.
Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συμμορφώνεται πάντα με το Σύνταγμα της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σύμμαχοι του Κιέβου στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα ενεργήσουν σεβόμενοι τις θέσεις της. Αυτή ήταν μια έμμεση αναφορά στις έντονες επικρίσεις του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δήλωση Ζελένσκι ότι τυχόν αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας θα ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κινείται σε λάθος κατεύθυνση στις ειρηνευτικές συνομιλίες, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαιν Λέβιτ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι εκνευρισμένος με τον ρυθμό των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε.
“Ο πρόεδρος είναι εκνευρισμένος. Η υπομονή του εξαντλείται. Θέλει να κάνει ό,τι είναι σωστό για τον κόσμο. Θέλει να δει ειρήνη. Θέλει να δει τις δολοφονίες να σταματούν, αλλά χρειάζεται και οι δύο πλευρές του πολέμου να είναι πρόθυμες να το κάνουν” ανέφερε χαρακτηριστικά η Λέβιτ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Και δυστυχώς, πρόσθεσε, ο πρόεδρος Ζελένσκι φαίνεται να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Η Λέβιτ ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα υπάρξει μονομερής μείωση στους δασμούς κατά της Κίνας.
Τραμπ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την Ουκρανία – Νέα επίθεση σε Ζελένσκι
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συμφωνία» που αφορά την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην ίδια παρέμβαση, ο Τραμπ δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας πρόσφατες δηλώσεις του για την Κριμαία ως «ιδιαίτερα επιζήμιες» για την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.
Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενδέχεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ:
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, καυχιέται στην πρώτη σελίδα της Wall Street Journal ότι, “Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ”. Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια υπό την αιγίδα του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης. Κανείς δεν ζητά από τον Zelenskyy να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν αγωνίστηκαν για αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς πυροβολισμό;
Η περιοχή στεγάζει επίσης, για πολλά χρόνια πριν από την «παράδοση του Ομπάμα», σημαντικές ρωσικές βάσεις υποβρυχίων. Είναι εμπρηστικές δηλώσεις όπως του Zelenskyy που καθιστούν τόσο δύσκολο να διευθετηθεί αυτός ο πόλεμος. Δεν έχει τίποτα να καυχηθεί! Η κατάσταση για την Ουκρανία είναι τραγική — Μπορεί να έχει Ειρήνη ή μπορεί να πολεμήσει για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη χώρα. Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά έχω πολλά να κάνω με το να θέλω να σώσω, κατά μέσο όρο, πέντε χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα, οι οποίοι πεθαίνουν χωρίς κανέναν λόγο.
Η δήλωση που έκανε σήμερα ο Ζελένσκι δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να παρατείνει το «πεδίο δολοφονίας» και κανείς δεν το θέλει αυτό! Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος με «χωρίς χαρτιά να παίξει» πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Ανυπομονώ να μπορέσω να βοηθήσω την Ουκρανία και τη Ρωσία, να βγουν από αυτό το Πλήρες και Ολοκληρωμένο χάος, που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος!
Πιέζεται και στο εσωτερικό ο Ζελένσκι
Η ουκρανική αντιπολίτευση απαιτεί από τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να έρθει στο κοινοβούλιο της χώρας και να εξηγήσει στα μέλη τι πραγματικά συμβαίνει με τις ειρηνευτικές συνομιλίες και τη συμφωνία ορυκτών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, πολλοί Ουκρανοί βουλευτές – οι οποίοι υποτίθεται ότι θα επικυρώσουν οποιαδήποτε συμφωνία μόλις υπογραφεί – αισθάνονται εκτός των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Κιέβου και λένε ότι ο Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες δεν μοιράζονται τις λεπτομέρειες και δεν επικοινωνούν σωστά.
«Η παράταξη της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στο Verkhovna Rada [το κοινοβούλιο της Ουκρανίας] απαιτεί μια ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση με τη συμμετοχή του Ζελένσκι, όπου θα πρέπει να ανακοινώσει το σχέδιο της Ουκρανίας για την επίτευξη ειρήνης και τις λεπτομέρειες της διαπραγματευτικής διαδικασίας», ανέφερε η παράταξη, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένσκο, σε δήλωση την Τετάρτη.
Μετ’ εμποδίων οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η σύνοδος για την ειρήνη στην Ουκρανία ξεκίνησε σε έντονα τεταμένη ατμόσφαιρα. Παρότι είχε προγραμματιστεί ως υπουργική συνάντηση υψηλού επιπέδου, η ακύρωση της συμμετοχής βασικών διπλωματών, όπως του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, την υποβάθμισε σε συνομιλίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, προχώρησε σε αυστηρό τελεσίγραφο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τις συνομιλίες, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία. Τόνισε, μάλιστα, ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία πρέπει να είναι διατεθειμένες να κάνουν εδαφικές παραχωρήσεις για την επίτευξη ειρήνης.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε άμεσα και κατηγορηματικά: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά δεν πρόκειται να παραδοθεί. Τα σύνορά της, δήλωσε, δεν είναι διαπραγματεύσιμα και οποιαδήποτε διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία, δηλώνοντας πως «επαφίεται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», απορρίπτοντας ουσιαστικά κάθε εξωτερική πίεση για παραχωρήσεις.
Παρά την υποβαθμισμένη σύνθεση, οι συνομιλίες συνεχίζονται με συμμετοχή αντιπροσωπειών από Ουκρανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία, ενώ η στάση του Κιέβου για πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα παραμένει αμετακίνητη.
Δηλώσεις Πεσκόφ
Η απόσυρση του ουκρανικού στρατού από τα εδάφη των περιοχών Ντονμπάς και Νοβοροσίγια που αποτελούν μέρος της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την εδραίωση της ειρήνης στην Ουκρανία, διεμήνυσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Point.
«Εάν η Ουκρανία αποσύρει τα στρατεύματά της από αυτές τις τέσσερις περιοχές, (που ανήκουν στην Ουκρανία) τότε ναι» είπε, όταν ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του περιοδικού εάν η σύγκρουση θα τερματιζόταν εάν πληρούνταν αυτή η προϋπόθεση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι αυτές οι περιοχές κατοχυρώνονται στο ρωσικό Σύνταγμα ως αναπόσπαστο μέρος του.
Σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή ορισμένα εδάφη αυτών των περιοχών εξακολουθούν να είναι κατεχόμενα από το καθεστώς του Κιέβου. “Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, αυτά τα εδάφη έχουν εισέλθει στα διοικητικά σύνορα της Ρωσίας. Από την άποψή μας, αυτή είναι μια de jure και de facto κατάσταση” ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ.