Ο κυβερνητικός σχεδιασμός με ορίζοντα ΔΕΘ-Γεμίζει το “κοινωνικό καλάθι”, ξορκίζεται η λογική του “δώστα όλα”

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός με ορίζοντα ΔΕΘ-Γεμίζει το “κοινωνικό καλάθι”, ξορκίζεται η λογική του “δώστα όλα”

Με την ελαφρά άνοδο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την περίοδο του Πάσχα να του έχουν δώσει μία πρώτη, μικρή “ανάσα” μετά τη δοκιμασία της φθίνουσας πορείας του προηγούμενου τριμήνου,  το κυβερνών κόμμα προσβλέπει στην θετική πορεία της οικονομίας, αλλά και σε παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, για την εδραίωση ενός καλύτερου κλίματος για τη ΝΔ, ικανού να επαναφέρει σταδιακά τη δυναμική αυτοδυναμίας που έχει απολέσει μετά το 28,3% των ευρωεκλογών.

Κυρίαρχη πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η περίοδος μέχρι την ΔΕΘ θα είναι κρίσιμη σε ότι αφορά την δημιουργία προϋποθέσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου,  καθώς γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι χρειάζονται απτά αποτελέσματα στο πεδίο της κυβερνητικής πολιτικής και δεν αρκούν τα ισχυρά διλήμματα περί διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας σε αυτή την συγκυρία της παγκόσμιας αβεβαιότητας μετά και την κρίση των δασμών που έχει ξεσπάσει.

Σαφής είναι την ίδια ώρα και η ιδιαίτερη στόχευση της κυβέρνησης στο εκλογικό σώμα στα δεξιά της ΝΔ με την ανάδειξη ενός συνολικού αφηγήματος ενίσχυσης της χώρας μέσα από κινήσεις από το 2019 που θωρακίζουν τις θέσεις της όπως οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και της Αίγυπτο, η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, η ουσιαστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και, πλέον, η εκπόνηση και κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να είναι στην ατζέντα και της επίσκεψης που προγραμματίζει ο κ. Μητσοτάκης τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω και μιας ακόμη σημαντικής εξέλιξης, της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Chevron για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης.

Ο νέος γύρος των επισκέψεων που πρωθυπουργού σε υπουργεία προγραμματίζεται πάντως να ξεκινήσει, πιθανότατα την Τετάρτη του Πάσχα, από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επίσημης έναρξης, από 1ης Μαίου, της αντιπυρικής περιόδου, ενώ βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, μετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται να επισκεφθεί και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

  • Το τελευταίο συνδέεται και με μια ακόμη μεγάλη προτεραιότητα για την κυβερνητικής πολιτική, η οποία αφορά συνολικά στο δημογραφικό, αλλά και στην ειδικότερη πτυχή που έχει να κάνει με το στεγαστικό. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να είναι ψηλά και στον κυβερνητικό σχεδιασμό ενόψει ΔΕΘ, με έμφαση στο ζήτημα των ενοικίων για τους νέους.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια “κλειδί” στον κυβερνητικό σχεδιασμό αποτελεί η οικονομία, με την κυβέρνηση να μην κρύβει την ικανοποίησή της για την αναγνώριση της θετικής πορείας της τόσο από τον Πρόεδρο του Eurogroup που επισκέφθηκε την Ελλάδα, όσο και από διεθνείς οίκους που την αναβαθμίζουν, μεγάλο “στοίχημα” όμως παραμένει η μεταφορά αυτής προόδου στο πορτοφόλι των πολιτών.

 Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου “καλαθιού” μείωσης φόρων και στοχευμένων ενισχύσεων που προεξοφλείται ότι θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ και της αναγκαίας δημοσιονομικής υπευθυνότητας που  είναι “αδιαπραγμάτευτη”, όπως επαναλαμβάνουν συχνά ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, ξορκίζοντας την λογική του “δώσ’ τα όλα”.

“Σύμμαχος” σε αυτή την προσπάθεια, πέραν των θετικών επιδόσεων στο πεδίο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, θα είναι και ο δημοσιονομικός χώρος που θα διασφαλιστεί από την ευρωπαϊκή απόφαση για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα.

Ερωτηματικό όμως σε ότι αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που θα οριστικοποιηθεί μετά το πρώτο εξάμηνο, αποτελεί η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα και οι πιθανές επιπτώσεις από έναν παγκόσμιο πόλεμο δασμών εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στο επόμενο τρίμηνο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. 

Σχετικά Άρθρα