Μαξίμου: Επιστροφή με αντιπυρική περίοδο, εκσυγχρονισμό σιδηροδρόμων, παραβατικότητα ανηλίκων

Νέο κύκλο επισκέψεων σε υπουργεία και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολιγοήμερη πασχαλινή ανάπαυλα, στην Τήνο. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη του Πάσχα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει και την πρώτη σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι επισκέψεις σε υπουργεία με πρώτο σταθμό, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης αναμένεται να βρεθεί η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει της επίσημης έναρξης, από 1ης Μαίου , της αντιπυρικής περιόδου που αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό.
Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει βέβαια εδώ και αρκετό καιρό, ενώ ήδη μέσα στον Μάρτιο υπήρξαν 1.600 πυρκαγιές οι οποίες κατέστρεψαν πάνω από 4.500 στρέμματα χορτολιβαδικής, γεωργικής και λίγης δασικής έκτασης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Γιάννη Κεφαλογιάννη για πρώτη φορά φέτος η Πυροσβεστική θα διαθέτει 18.000 στελέχη, αύξηση 20% σε σχέση με το 2023, θα ενισχυθούν οι δυνάμεις με 2500 εποχικούς πυροσβέστες, ενώ δίπλα τους θα έχουν περίπου 4.500 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και 5.500 από άλλες εθελοντικές οργανώσεις.
Ο ίδιος ανέφερε μιλώντας πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών ότι για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχουν και 80 drones επιτήρησης με θερμικές κάμερες τα οποία θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, ενισχύοντας τη δυνατότητα γρήγορου εντοπισμού πυρκαγιών και καθοδήγησης επίγειων δυνάμεων.
- Για τις 28 Απριλίου προγραμματίζεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην ατζέντα του οποίου αναμένεται να είναι και το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί θα ακολουθεί το μοντέλο της ΔΕΗ με στόχο ένα πιο λειτουργικό ΟΣΕ “και θα απαντά στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα θέματα της ασφάλειας των τρένων και το πώς θα λειτουργεί στο εξής ο Οργανισμός”.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αυστηρότερη αξιολόγηση του προσωπικού, εκπαίδευση σε ένα σύγχρονο κέντρο με προσομοιωτές και ασκήσεις αντανακλαστικών και ασκήσεις υπό πίεση, καθώς και ποινές γι’ αυτούς που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δηλώσει ότι θα προβλέπεται και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ως προς την οικονομική του αυτοτέλεια.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και η Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων και το αναβαθμισμένο kids wallet που ήταν προγραμματισμένη, αλλά αναβλήθηκε, την Μεγάλη Εβδομάδα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Εθνική Στρατηγική θα συμπληρώσει τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, “από το 2019 έως και σήμερα υλοποιούνται 139 πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας σε 10 διαφορετικά υπουργεία και η Εθνική Στρατηγική προτείνει άλλες 29 πολιτικές με 69 μέτρα εκ των οποίων πέντε οριζόντια”.