Πούτιν: Ανακοίνωσε πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία- Σκληρή απάντηση Ζελένσκι: Παίζει με ανθρώπινες ζωές

Πούτιν: Ανακοίνωσε πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία- Σκληρή απάντηση Ζελένσκι: Παίζει με ανθρώπινες ζωές

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Μεγάλο Σάββατο ότι θα προχωρήσει σε προσωρινή παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας «πασχαλινής εκεχειρίας». Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 18:00 (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 21 Απριλίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Ουκρανική πλευρά σχετικά με το αν θα τηρήσει την εκεχειρία.

«Τα στρατεύματά μας πρέπει να είναι έτοιμα να αποκρούσουν πιθανές παραβιάσεις της εκεχειρίας και προκλήσεις από τον εχθρό, οποιαδήποτε επιθετική του ενέργεια», προσθέτει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα λέει ότι η ουκρανική πλευρά θα πρέπει «να ακολουθήσει το παράδειγμά μας».

«Καθοδηγούμενη από ανθρωπιστικές σκέψεις, η ρωσική πλευρά κηρύσσει μια εκεχειρία για το Πάσχα σήμερα, από τις 18.00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) έως τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα. Δίνω εντολή να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Πούτιν, σε μια συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική τηλεόραση.

Ακόμη, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ουκρανία παραβίασε τη συμφωνία για τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές πάνω από 100 φορές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε από τη μεριά του ότι δόθηκαν οδηγίες στους διοικητές σχετικά με την κατάπαυση του πυρός. «Η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ για ανθρωπιστικούς λόγους και θα τηρηθεί από τη ρωσική πλευρά υπό τον όρο ότι θα τηρηθεί αμοιβαία από την Ουκρανία», προσθέτει το υπουργείο Άμυνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κρεμλίνου:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Κρεμλίνο, ο Ανώτατος Αρχηγός άκουσε την αναφορά του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γερασίμοφ, σχετικά με την κατάσταση στη γραμμή πολεμικής επαφής και ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά θα σταματήσει όλες τις στρατιωτικές ενέργειες από τις 18:00 [ώρα Μόσχας] στις 19 Απριλίου έως τις 00:00 [ώρα Μόσχας] στις 21 Απριλίου».

Ακόμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «πρέπει να είναι προετοιμασμένα για πιθανές παραβιάσεις της εκεχειρίας από το Κίεβο», επομένως πρέπει να είναι «έτοιμα να αποκρούσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις του εχθρού και οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες».

Ζελένσκι: Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed στον ουρανό μας αποκαλύπτουν την πραγματική στάση του Πούτιν απέναντι στο Πάσχα και στην ανθρώπινη ζωή

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed στον ουρανό μας αποκαλύπτουν την πραγματική στάση του Πούτιν απέναντι στο Πάσχα και στην ανθρώπινη ζωή», δήλωσε από τη μεριά του μέσω X ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για πασχαλινή εκεχειρία.

Ειδικότερα, ο Ζελένσκι αναφέρει:

Μόλις έλαβα μια αναφορά από τον Ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι.

Σήμερα, οι δυνάμεις μας συνέχισαν τη δραστηριότητά τους στο έδαφος της περιοχής του Κουρσκ και διατηρούν τις θέσεις τους. Στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, οι πολεμιστές μας προχώρησαν και επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου μας.

Όσο για μια ακόμη προσπάθεια του Πούτιν να παίξει με ανθρώπινες ζωές – αυτή τη στιγμή, οι σειρήνες για αεροπορικές επιδρομές ηχούν σε όλη την Ουκρανία. Στις 17:15, ρωσικά drones εντοπίστηκαν στον ουρανό μας. Η ουκρανική αεράμυνα και αεροπορία έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για να μας προστατεύσουν. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed στον ουρανό μας αποκαλύπτουν την πραγματική στάση του Πούτιν απέναντι στο Πάσχα και στην ανθρώπινη ζωή.

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Στις 11 Μαρτίου στην Τζέντα συμφωνήσαμε άνευ όρων στην πρόταση των ΗΠΑ για πλήρη, προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη διακήρυξή του για πασχαλινή κατάπαυση του πυρός και πρόσθεσε ότι το Κίεβο εμμένει στην αρχική συμφωνία για τήρηση εκεχειρίας 30 ημερών.

«Η θέση της Ουκρανίας παραμένει σαφής και συνεπής: στις 11 Μαρτίου στην Τζέντα συμφωνήσαμε άνευ όρων στην πρόταση των ΗΠΑ για πλήρη, προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες», ανέφερε ο υπουργός Αντρίι Σιμπίχα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

«Ο Πούτιν τώρα κάνει δηλώσεις ότι υποτίθεται ότι είναι έτοιμος για κατάπαυση του πυρός για 30 ώρες αντί για 30 ημέρες. Η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει ανά πάσα στιγμή στην πρόταση για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι από τον Μάρτιο (…) Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τα λόγια (του Πούτιν) και θα εξετάσουμε πράξεις, όχι λόγια», πρόσθεσε.

Bloomberg: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Κριμαία ως ρωσική- Πιέσεις σε Ευρώπη, Ουκρανία για άμεση εκεχειρία

Εκτιμήσεις και διεθνείς αναλύσεις συνοδεύουν την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία αν δεν επιτευχθεί άμεσα πρόοδος, ωστόσο η είδηση έρχεται από το πρακτορείο Bloomberg το οποίο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσική στην επικείμενη συμφωνία για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγές, αυτό το βήμα υποδηλώνει «την επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Το Bloomberg έγραψε επίσης ότι οι προτάσεις του Τραμπ, που εκφράστηκαν στους Ευρωπαίους και την ουκρανική αντιπροσωπεία στο Παρίσι, περιλαμβάνουν πλήρη κατάπαυση του πυρός στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αφήνοντας στη Ρωσία τα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει, μερική άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και άρνηση του ΝΑΤΟ να δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος της Συμμαχίας.

Ο αρθρογράφος της Washington Post Ντέιβιντ Ιγνάτιους, επικαλούμενος πηγές, ισχυρίζεται ότι
την Πέμπτη σε συνομιλίες στο Παρίσι, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου των ΗΠΑ Στίβεν Γουίτκοφ παρουσίασε στην ουκρανική αντιπροσωπεία και τους Ευρωπαίους ηγέτες «το διαπραγματευτικό πλαίσιο που προέκυψε μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν».

Πηγές ανέφεραν ότι οι προτάσεις του Πούτιν «περιλαμβάνουν τόσες παραχωρήσεις ασφαλείας προς τη Μόσχα που Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να τις συζητήσουν».

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους δήλωσε επίσης χθες ότι «είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους εταίρους να κατανοήσουν ότι η Ουάσιγκτον δεν θα πραγματοποιήσει «συναντήσεις επί συναντήσεων» για την Ουκρανία».

Πηγή του Axios που πρόσκειται στην ουκρανική κυβέρνηση εξέφρασε την άποψη ότι οι δηλώσεις Ρούμπιο περί αποχώρησης από τη διαπραγματευτική διαδικασία έχουν στόχο να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία. Η πηγή ανησυχεί ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη και άνευ όρων αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ο Guardian αν ο Τραμπ αποχωρήσει από τη συμφωνία και τον πόλεμο εντελώς, τότε η το “παιχνίδι” θα συνεχίσει να βρίσκεται στα χέρια του Πούτιν – αφού η Ουκρανία θα χάσει έναν βασικό σύμμαχο και οικονομικό υποστηρικτή στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας. Η Μόσχα φαίνεται να βλέπει την κατάσταση ως win-win: είτε σύναψη ευνοϊκής συμφωνίας με τον Λευκό Οίκο είτε περιμένοντας τον Τραμπ να χάσει την υπομονή του. Πράγμα που απειλεί τώρα να κάνει.

Ο Λευκός Οίκος αποσυνδέει τις εξελίξεις από τη συμφωνία για τα ορυκτά

Την ίδια ώρα η συμφωνία για τα ορυκτά που σκοπεύουν να υπογράψουν οι ΗΠΑ με την Ουκρανία δεν συνδέεται με τη διαδικασία διευθέτησης του πολέμου. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή της στο Fox News η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.

“Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός και δεν είναι μέρος των συμφωνιών για τον τερματισμό αυτής της καταστροφής”, είπε ο Μπρους.

Σύμφωνα με τον Μπρους, η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να καθυστερήσει τη διαδικασία επίλυσης της σύγκρουσης «επί χρόνια» ούτε να πραγματοποιήσει άκαρπες συναντήσεις και κάλεσε όλα τα μέρη να είναι προετοιμασμένα για την πιθανότητα αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διαπραγματευτική διαδικασία. Είναι πεπεισμένη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ηγηθούν των προσπαθειών για την επίλυση της σύγκρουσης, εκτός εάν τα μέρη δείξουν προθυμία να συνεργαστούν.

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «σημαντικό ενθουσιασμό» για τον τερματισμό του πολέμου, πρόσθεσε ο Μπρους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ ​​Μπέσεντ δήλωσε ότι η συμφωνία για το υπέδαφος και η ειρηνευτική διαδρομή συνδέονται άμεσα , σημειώνοντας ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται αυτή τη συμφωνία για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Τα δύο σενάρια για τις αμερικανικές πιέσεις

Εν κατακλείδι οι προειδοποιήσεις ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποσυρθούν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να σταματήσουν να εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία αν «και οι δύο πλευρές δεν δείξουν ετοιμότητα να τερματίσουν τον πόλεμο» μοιάζουν κυρίως με προειδοποίηση ή ακόμα και απειλή για το Κίεβο.

Η Ρωσία δεν θα χάσει τίποτα αλλά για την Ουκρανία οι απώλειες θα είναι με τη μορφή της παύσης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Μια άλλη εκτίμηση αναφέρει ότι η Ουκρανία έχει ήδη συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της πρώτης γραμμής, την οποία προτείνουν τώρα οι Αμερικανοί, αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Αν και είναι πιθανό να υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις που δεν αναφέρονται στις διαρροές, αλλά τις οποίες η Ουάσιγκτον πρότεινε στον Volodymyr Zelensky, ο οποίος όμως δεν αποδέχεται όπως για παράδειγμα, άρση του στρατιωτικού νόμου μετά την κατάπαυση του πυρός και έναρξη προετοιμασίας για τις εκλογές.

Ωστόσο είναι εμφανές ότι οι αμερικανικές απειλές να αποσυρθούν από τη διαδικασία έχουν στόχο και την Ευρώπη. Τουλάχιστον ένα σημείο του δημοσιευμένου ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ είναι και η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Και αυτό σύμφωνα με αναλύσεις είναι δυνητικά ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στην εφαρμογή του σχεδίου από τη θέση της Ρωσίας, η οποία δεν έχει ακόμη απαντήσει για κατάπαυση του πυρός.

Ο Πούτιν θα μπορούσε άμεσα να σταματήσει τις εχθροπραξίες, όμως το να πειστεί η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις, που είναι πιθανότατα μία από τις προϋποθέσεις για τη συμφωνία της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός, είναι μια αργή διαδικασία δεδομένου ότι αυτή πρέπει να είναι μια συλλογική απόφαση όλων των χωρών, που θα πραγματοποιείται σύμφωνα με μια συγκεκριμένη (όχι γρήγορη) διαδικασία. Επιπλέον, ο Τραμπ θέλει να υλοποιηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό οι απειλές των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το παιχνίδι -δηλαδή να μεταθέσουν όλη την ευθύνη για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία για τη συνέχιση του πολέμου στους Ευρωπαίους- να αποτελούν μια μορφή πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να επιταχύνει την επίλυση του ζητήματος των κυρώσεων.

Σχετικά Άρθρα