Πάσχα: Η ώρα της μαγειρίτσας – Tι συμβολίζει

Πάσχα: Η ώρα της μαγειρίτσας – Tι συμβολίζει

Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό φαγητό του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση, σηματοδοτώντας τη μετάβαση από τη νηστεία στο κρέας. Τα χόρτα της παραπέμπουν στα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι όταν ήταν σκλάβοι στην Αίγυπτο.

Το Πάσχα, που σημαίνει «Έξοδος» στα εβραϊκά, έχει διπλή σημασία: για τους Εβραίους είναι εθνική γιορτή, ενώ για τους Χριστιανούς συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού.

Η κατανάλωση αρνιού προέρχεται από ποιμενική παράδοση και, σύμφωνα με τη Βίβλο, έπρεπε να φαγωθεί ολόκληρο. Έτσι γεννήθηκαν φαγητά όπως η μαγειρίτσα και το κοκορέτσι, που αξιοποιούν τα εντόσθια.

Η συνταγή για τη μαγειρίτσα

Υλικά

1 αρνίσια συκωταριά καθαρισμένη

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μαρούλια λεπτοκομμένα

1 ματσάκι ραδίκια λεπτοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

μισό φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ (ή νυχάκι)

μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

2 λεμόνια

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει, τη ζεματάμε για 3 λεπτά μέσα στο νερό, τη βγάζουμε, την καθαρίζουμε και την ψιλοκόβουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας.

Έπειτα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα μαρούλια και τα ραδίκια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει (1,5 με 2 λίτρα), σκεπάζουμε και βράζουμε για 40 λεπτά. Προσθέστε στο τέλος το ρύζι, αφήνοντας άλλα 10 λεπτά να βράσει.

Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.

Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.

Σχετικά Άρθρα