Βρούτσης στο libre: Η διεκδίκηση του Eurobasket 2029, είναι ένας ρεαλιστικός στόχος

Τα βήματα που έχουν γίνει στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια, περιγράφει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Αναφέρεται στο e-Kouros, μέσω του οποίου η Πολιτεία γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού αθλητισμού και των σωματείων, την οπαδική βία και τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή της αλλά και όσα συμβαίνουν με το ντόπινγκ.
Συνέντευξη
–Κύριε Βρούτση, τον Ιούλιο συμπληρώνετε δύο χρόνια στη θέση του αναπληρωτή Υπουργού για θέματα αθλητισμού. Πώς είναι τα πράγματα σήμερα στον ελληνικό αθλητισμό;

Ύστερα από αυτά τα δύο γόνιμα χρόνια, θεωρώ ότι προτεροποιήσαμε τα μείζονα ζητήματα, υλοποιώντας καταρχήν δομικές αλλαγές σε θέματα ασφάλειας θεατών και αθλουμένων.
Θέσαμε ασφαλιστικές δικλείδες στη λειτουργία όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, αντιμετωπίζοντας άμεσα και το μεγάλο ζήτημα των στεγάστρων του ΟΑΚΑ, το οποίο τώρα βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, σε κάθε του εγκατάσταση.
Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε και αντιμετωπίσαμε παθογένειες δεκαετιών, εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονου πλαισίου ασφάλειας στα γήπεδα της χώρας, τόσο σε ό,τι αφορά την εποπτεία των αθλητικών συναντήσεων, όσο και σχετικά με την ταυτοπροσωπία των φιλάθλων που εισέρχονται σε αυτές.
Περηφανευόμαστε, πλέον, πως διαθέτουμε το πιο σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας στα γήπεδα, ενώ διαρκώς εξορθολογίζουμε τις διατάξεις με τις οποίες γίνεται μέριμνα σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις, σε ομάδες και σε φυσικά πρόσωπα.
Θέσαμε εξ αρχής ως στόχο τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το νοικοκύρεμα σε όλα τα επίπεδα του αθλητικού οικοδομήματος –από τον μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό έως τις επαγγελματικές διοργανώσεις και τις Εθνικές ομάδες.
Η διεκδίκηση του Eurobasket 2029, είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που μαζί με την Ομοσπονδία μπάσκετ διεκδικούμε με σοβαρότητα
Ενισχύσαμε τις αθλητικές Ομοσπονδίες με θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, αξιοποιούμε στο έπακρο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων και ψηφιοποιούμε κρίσιμες διαδικασίες, ολοκληρώνοντας την- για πρώτη φορά- επίσημη ψηφιακή καταγραφή όλων των στοιχείων του Αθλητισμού, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-kouros.
Το e-Kouros, αυτή η σπουδαία μεταρρύθμιση με την οποία για πρώτη φορά γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του αθλητισμού μας (σωματεία ανά Ομοσπονδία, Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο, αθλήτριες και αθλητές, ηλικίες τους, προπονητές ανά επίπεδο, αγωνιστικές εγκαταστάσεις κλπ), μας βοηθά πλέον να χαράξουμε τον πιο αντικειμενικό σχεδιασμό, βασισμένο σε μετρήσιμα στοιχεία, για την περαιτέρω ανάπτυξη του Αθλητισμού μας σε κάθε γωνιά της χώρας.
Στο μεταξύ, επενδύουμε σε υφιστάμενες αθλητικές υποδομές, ενισχύουμε την εξωστρέφεια της χώρας με μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως ο εθνικός ποδηλατικός μας Γύρος, ΔΕΗ Tour Of Hellas και το EKO Ράλλυ Ακρόπολις ως Αγώνας στο καλεντάρι του WRC, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης κ.ά., δημιουργώντας το περιβάλλον εκείνο που μπορεί να κινητροδοτήσει τον πληθυσμό να έρθει κοντά σε μία κουλτούρα άσκησης.
–Η λεγόμενη οπαδική βία, κάποια στιγμή απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα. Το φαινόμενο πώς μπορεί να εκλείψει; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Η οπαδική βία δεν είναι απλώς ένα αθλητικό ζήτημα· είναι κοινωνικό, πολιτισμικό και θεσμικό. Δεν υπάρχει ένα «μαγικό κουμπί» που θα την εξαφανίσει, αλλά με συνέργειες και συνέπεια ως προς τα μέτρα καταστολής της, μπορούμε να τη μειώσουμε δραστικά, όπερ και εγένετο με τη θέσπιση των Νόμων 5085/24 και 5176/25.
Ως Πολιτεία έχουμε ήδη λάβει σημαντικά μέτρα: αυστηροποιήσαμε το θεσμικό πλαίσιο, με την τοποθέτηση υπερσύγχρονων καμερών ασφαλείας, την ταυτοποίηση των παραβατών και τον πλήρη έλεγχο των Λεσχών Φιλάθλων των ομάδων. Δυστυχώς, για να προχωρήσουμε στις δραστικές αυτές λύσεις θρηνήσαμε θύματα, και η αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε πληγεί βάναυσα.
Προχωρήσαμε σε εντατικούς ελέγχους, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., ενώ ενισχύουμε όλες τις εποπτικές διαδικασίες.
Η πάταξη του ντόπινγκ είναι πρώτη προτεραιότητα για μας. Προάγουμε εν γένει μια κουλτούρα που δίνει έμφαση στο ήθος και την αθλητική ακεραιότητα
Παράλληλα, προωθούμε δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των νέων για την αξία του fair play και του σεβασμού, με συνέργειες με άλλα Υπουργεία, ενώ θεωρώ ως μία εκ των σημαντικότερων καινοτομιών επί θητείας μου την εφαρμογή του νέου αναμορφωτικού μέτρου, αυτό της ένταξης σε ερασιτεχνικά σωματεία ανηλίκων με ήπια παραβατικότητα, που ξεκινήσαμε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.
Στόχος μας να απομονωθούν εν γένει οι λίγοι που κάνουν ζημιά στον αθλητισμό για να ευεργετηθούν οι πολλοί που επιθυμούν την ανάπτυξή του.
–Κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα είναι υποψήφια διοργανώτρια χώρα για το Eurobasket 2029. Πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο της διοργάνωσης του τελικού;
Πιστεύω απόλυτα στις δυνατότητες της Ελλάδας σχετικά με τη διοργάνωση σπουδαίων αθλητικών γεγονότων, όπως είναι και το Eurobasket 2029, εφόσον μας ανατεθεί.
Έχουμε ιστορία, υποδομές, εμπειρία σε μεγάλες διοργανώσεις και –το πιο σημαντικό– ανθρώπινο δυναμικό που αγαπά και υπηρετεί τον αθλητισμό.
Eίναι ένας ρεαλιστικός στόχος που μαζί με την Ομοσπονδία μπάσκετ διεκδικούμε με σοβαρότητα.
–Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι αθλητής της άρσης βαρών εντοπίστηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ του ΕΟΚΑΝ. Τι γίνεται σχετικά με το φαινόμενο του ντόπινγκ; Πώς μπορούν σήμερα οι αθλητές σ’ ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον να συνδυάσουν υψηλές και «καθαρές» επιδόσεις συγχρόνως;

Το ντόπινγκ είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τον ελληνικό, αλλά τον παγκόσμιο αθλητισμό. Ως Πολιτεία, επενδύσαμε στη σύσταση και ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), που πλέον λειτουργεί με ανεξαρτησία και διαφάνεια. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί, απροειδοποίητοι και αμερόληπτοι.
Παράλληλα, o EOKAN στη νέα στρατηγική πολιτική του επενδύει στην πρόληψη, εκπαίδευση και ενημέρωση, με προγράμματα για την ηθική του αθλητισμού και τους κινδύνους των απαγορευμένων ουσιών.
Ενισχύουμε την αθλητική χρηματοδότηση με διαφάνεια ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες επιχορήγησης, θεσπίζουμε ένα πιο λειτουργικό πλαίσιο για την υποστήριξη αθλητών με αναπηρία και εθνικών αποστολών
Οι αθλητές μας μπορούν να πετυχαίνουν σπουδαίες επιδόσεις χωρίς συμβιβασμούς – με σωστή καθοδήγηση, επιστημονική υποστήριξη και πάνω απ’ όλα με πίστη στις δυνάμεις τους.
Η πάταξη του ντόπινγκ είναι πρώτη προτεραιότητα για μας. Προάγουμε εν γένει μια κουλτούρα που δίνει έμφαση στο ήθος και την αθλητική ακεραιότητα και ακριβώς αυτή την πολιτική εκτίμησαν και οι συνάδελφοί μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τιμώντας με -δια ομόφωνης εκλογής μου- ως εκπρόσωπός τους στο ΔΣ του WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ).
Επιπλέον, θυμίζω ότι ο Διοικητής του ΕΟΚΑΝ, Γρηγόρης Λέων, εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αντιντόπνγκ του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέση που για πρώτη καταλαμβάνει η χώρα μας.
–Το περασμένο καλοκαίρι μετά από μια ανάρτηση του Παραολυμπιονίκη της ποδηλασίας, Νίκου Παπαγγελή, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, υπήρξε κινητοποίηση εκ μέρους σας και βρέθηκαν τα χρήματα ώστε να καλυφθούν τα έξοδα του για τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Προφανώς ο αρμόδιος Υπουργός δεν είναι δυνατόν παρεμβαίνει σε κάθε μοναδική περίπτωση. Τι πρέπει να γίνει για να μη υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα;
Ο Νίκος Παπαγγελής είναι ένα φωτεινό παράδειγμα δύναμης και αφοσίωσης και ήταν τιμή μου να συμβάλλω στη συμμετοχή του. Η 4η θέση του στους Παραολυμπικούς Αγώνες του Παρισιού ήταν και η προσωπική του δικαίωση για όσα έχει μοχθήσει όλα αυτά τα χρόνια.
Όμως, έχετε απόλυτο δίκιο! Το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε προχωρήσει σε δομικές αλλαγές: ενισχύουμε την αθλητική χρηματοδότηση με διαφάνεια (e-Kouros και Χίλων συνδυάζονται ώστε να διαμοιράζονται ακριβοδίκαια σε Ομοσπονδίες και σωματεία 83 εκατ. ευρώ ετησίως (τα οποία ήταν μόλις 17 εκατ. έως και το 2021, δηλαδή έχουμε αύξηση 388% κάθε χρόνο από τότε), ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες επιχορήγησης και –το σημαντικότερο– θεσπίζουμε ένα πιο λειτουργικό πλαίσιο για την υποστήριξη αθλητών με αναπηρία και εθνικών αποστολών.
Το Κράτος οφείλει να είναι θεματοφύλακας της χρηστής διοίκησης και να λειτουργεί πάντα υπέρ των αθλητριών και των αθλητών μας, όπως και εκείνων με Αναπηρία.