Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές- Ποιους αφορά

Νέα «ανάσα» δίνεται σε περίπου 22.000 λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές που επρόκειτο να διαγραφούν τον Σεπτέμβριο του 2025. Σύμφωνα με τη ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας, όσοι από αυτούς επέδειξαν ενδιαφέρον για τις σπουδές τους την τελευταία τετραετία θα έχουν στη διάθεσή τους παράταση ενός έτους για να ολοκληρώσουν το πτυχίο τους.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μια ισορροπία ανάμεσα στη δίκαιη επιβράβευση της προσπάθειας και στη διατήρηση της ακαδημαϊκής τάξης. Και όπως φαίνεται, ο στόχος είναι σαφής: ούτε «σκούπα» διαγραφών, ούτε όμως και «πάρτι» αιώνιας φοίτησης.
Τι προέβλεπε ο νόμος 4957/2022
Με τον νόμο 4957/2022 θεσπίστηκε η Ανώτατη Διάρκεια Φοίτησης (ΑΔΦ) στα ελληνικά ΑΕΙ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι φοιτητές έπρεπε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός του ελάχιστου χρόνου της σχολής τους συν δύο επιπλέον χρόνια.
Όσοι δεν το κατάφερναν, θα οδηγούνταν σε αυτοδίκαιη διαγραφή, χωρίς ανάγκη διαπιστωτικής πράξης από τα αρμόδια όργανα των σχολών, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και παραθυράκια.
Σήμερα, με βάση στοιχεία της Συνόδου Πρυτάνεων, 317.374 φοιτητές τετραετών σχολών βρίσκονται στη λίστα προς διαγραφή το 2025. Σημειώνεται ότι φοιτητές σχολών πενταετούς και εξαετούς φοίτησης (όπως ΕΜΠ, Ιατρικές κ.λπ.) θα βρεθούν σε αντίστοιχη διαδικασία το 2026 ή το 2027.
Από τους 317.374 φοιτητές:
- 22.271 συμμετείχαν ενεργά στις εξεταστικές περιόδων 2022-2023 και 2023-2024.
- Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 7,02% και αναμένεται να αυξηθεί με την προσθήκη των ενεργών φοιτητών του 2024-2025.
Σε αυτούς, το υπουργείο Παιδείας δίνει παράταση ενός έτους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: να έχουν περάσει ένα ελάχιστο ποσοστό μαθημάτων, το οποίο θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων του Μαΐου (με εισηγήσεις να μην ξεπερνά το 10% των συνολικών μαθημάτων).
Επιπλέον, ευνοϊκές ρυθμίσεις εξετάζονται για εργαζόμενους φοιτητές και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τη διαδικασία διαγραφής:
- Η διαγραφή θα γίνεται αυτόματα εκ του νόμου.
- Δεν θα απαιτείται απόφαση από τη Σύγκλητο ή το Τμήμα.
- Καθίσταται σαφές ότι τα ΑΕΙ δεν θα μπορούν να «μπλοκάρουν» τις διαγραφές επικαλούμενα λόγους πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου.
Ωστόσο, σε ένα πιο ανθρώπινο τόνο, το σχέδιο του τέως Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη και του σημερινού υφυπουργού Νίκου Παπαϊωάννου προέβλεπε το εξής:
Οι διαγραφέντες φοιτητές θα μπορούν να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για να εισαχθούν ξανά στο τρίτο έτος κάποιου ΑΕΙ. Έτσι, δεν κλείνει η πόρτα της ακαδημαϊκής επιστροφής — απλώς απαιτείται νέος αγώνας.