Μεγάλη Παρασκευή: Η ώρα της περιφοράς του Επιταφίου

Μεγάλη Παρασκευή: Η ώρα της περιφοράς του Επιταφίου

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο πένθιμη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, αφιερωμένη στη σταύρωση και τον θάνατο του Ιησού Χριστού.

Το πρωί τελείται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, όπου γίνεται η τελετουργική αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού και η τοποθέτησή του στον Επιτάφιο. Το βράδυ, πλήθος πιστών συμμετέχει στην κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου, κρατώντας κεριά και ψάλλοντας πένθιμους ύμνους.

Το κλίμα στους ναούς είναι βαθιά συγκινητικό και σιωπηλό, καθώς η Εκκλησία τιμά το Θείο Πάθος, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει τους πιστούς για τη χαρμόσυνη Ανάσταση που έρχεται.

Η περιφορά του Επιταφίου συνήθως ξεκινά αργά το απόγευμα, μετά τις 20:00, ωστόσο η ακριβής ώρα διαφέρει από ενορία σε ενορία, με ορισμένες εκκλησίες να ξεκινούν την περιφορά ήδη από τις 18:30 – 19:00. Γενικά η περιφορά πραγματοποιείται γύρω από τις 21:00 – 22:00 μ.μ.

Σε κάποιες περιοχές, η ώρα μπορεί να είναι νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις και τις εκκλησιαστικές συνήθειες.

Η περιφορά του Επιταφίου είναι μία από τις πιο σημαντικές και συγκινητικές στιγμές της Μεγάλης Παρασκευής και ακολουθείται από τους πιστούς με λαμπάδες και προσευχές.

Σχετικά Άρθρα