Η Ελλάδα ανακηρύσσει ΑΟΖ στο Ιόνιο-Φτάνει μέχρι το Ταίναρο

Η Ελλάδα ανακηρύσσει ΑΟΖ στο Ιόνιο-Φτάνει μέχρι το Ταίναρο

Ανακηρύχθηκε ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της ΠελοποννήσουΑποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο πέλαγος καθορίστηκε με βάση τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και βασίζεται σε 18 σημεία οριοθέτησης.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία της Ελληνικής Δημοκρατίας εντός της ανακηρυσσόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ασκούνται με βάση τα Μέρη V, VI, VII, VIII, XII και XIII της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2321/1995.

Το Προεδρικό Διάταγμα 33/2025 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Απριλίου 2025 (ΦΕΚ 59/17.04.2025, Τεύχος Α).

Το Προεδρικό Διάταγμα

Όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις:

«α) Της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 4716/2020 «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους» (Α΄ 163), η οποία τέθηκε διεθνώς σε ισχύ στις 8 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 αυτής», καθώς και «β) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2321/1995 «Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης» (Α΄ 136), καθώς και του άρθρου δεύτερου του ως άνω νόμου».

Όπως επισημαίνεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανακηρύσσεται με την δεν περιλαμβάνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, το εύρος της οποίας καθορίστηκε με τον ν. 4767/2021 (Α΄ 9).

Σημειώνεται ακόμα ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία της Ελληνικής Δημοκρατίας εντός της ανακηρυσσόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ασκούνται με βάση τα Μέρη V, VI, VII, VIII, XII και XIII της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2321/1995».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι « Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση, και ως προς τις λοιπές ακτές της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982». Δείτε το ΦΕΚ εδώ.

Γεραπετρίτης για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του (ΣΚΑΙ) την Μ. Τετάρτη, αναφερόμενος στο χρόνο που επιλέγει για την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επισημάνει τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, οι οποίες, όπως είπε «θα έπρεπε να μεταφερθούν πλέον και στον χάρτη». Σημείωνε δε ότι τη Μ. Τετάρτη, ημέρα δημοσίευσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού «εξεδόθη και το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο ενσωματώνεται, ουσιαστικά, στην ελληνική έννομη τάξη η ελληνο-ιταλική συμφωνία. Και για αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι νωρίτερα».

Σχετικά Άρθρα