Ρεπορτάζ libre: “17 ευρώ το κιλό ποιος θα αγοράσει αρνί;” Δυσβάσταχτο το πασχαλινό τραπέζι

Το ύψος της ακρίβειας για το εφετινό Πασχαλινό τραπέζι είναι πραγματικά απαγορευτικό για πολλά ελληνικά σπίτια. “Συγγνώμη, 17 ευρώ το κιλό το αρνί ποιος θα το αγοράσει” αναρωτιέται στο Libre, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης ο οποίος τονίζει ότι το Πάσχα του 2025 είναι το πιο ακριβό των πολλών τελευταίων χρόνων στη χώρα.
Τον ρωτάμε γιατί. Μας απαντά ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε να επιδοτήσει τον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας έτσι ώστε να είναι σε θέση να πουλήσει φθηνότερα ο κτηνοτρόφος-παραγωγός.
- Γι’ αυτό και οι τιμές με τις οποίες “έφυγαν” τα αμνοερίφια εφέτος από τον παραγωγό ξεκίνησαν από τα 9,5 ευρώ και έφτασαν τα 11. Με τέτοιες τιμές εκκίνησης ήταν πράγματι δύσκολο να έχουμε καλύτερες τιμές στη λιανική.
Για να έχει κάποιος ένα μέγεθος σύγκρισης, τα κρεοπωλεία της Αθήνας που θα πωλούν εφέτος το αρνί περίπου 17 ευρώ το κιλό, πέρυσι πωλούσαν στα 13 και 14 ευρώ το κιλό, η αύξηση δηλαδή μέσα σε 12 μόλις μήνες είναι πολύ μεγάλη (και για τα περισσότερα νοικοκυριά δυσβάσταχτη υπό την έννοια δεν καταγράφηκε στο ίδιο διάστημα τέτοια αύξηση εισοδημάτων, τουλάχιστον σε μισθούς και συντάξεις).
Φυσικά τα 17 ευρώ είναι η ανώτατη τιμή που μπορεί κάποιος να συναντήσει στην αγορά. Στα σούπερ μάρκερ η τιμή θα διαμορφωθεί στα 11,90 το κιλό σε σχέση με τα 9,90 πέρυσι. Στη Βαρβάκειο αγορά, την οποία προτιμούν χιλιάδες καταναλωτές, η τιμή διαμορφώνεται στα 13,90, καταφανώς αυξημένη σε σχέση με τα 11 του Πάσχα του 2024.
- Τα συνοικιακά κρεοπωλεία θα πωλούν 15 ή 16 ευρώ το κιλό και τα κρεωπολεία της Αθήνας θα διαμορφώσουν την τιμή τους στα 17 ευρώ. Οι τιμές για το κατσίκι σε κάθε σημείο πώλησης διαμορφώνονται περίπου στο 1 ευρώ παραπάνω σε σχέση με αυτές που αφορούν το αρνί.
Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι τιμές όλων των άλλων προϊόντων που σχετίζονται με το πασχαλινό τραπέζι. Οι ντομάτες, τα αγγούρια, τα κρεμμύδια και τα πάσης φύσεως λαχανικά, οι μπύρες αλλά και τα αναψυκτικά.
Υπολογίζεται ότι για μία οικογένεια 4-8 ατόμων το γεύμα της Ανάστασης αλλά και αυτό του Πάσχα θα στοιχίσει συνολικά 361,92 ευρώ. Το ποσό, πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι μεγάλο, δύσκολα διαχειρίσιμο για πολλά νοικοκυριά τα οποία βέβαια, για να μειώσουν το κόστος, θα κάνουν τις ανάλογες “προσαρμογές”.
Το…μαγικό με το γάλα και τα κρέατα που βαφτίζονται ελληνικά
Επισημάναμε παραπάνω ότι η ακρίβεια οφείλεται και στο γεγονός ότι ο παραγωγός, για διάφορους λόγους, δεν μπόρεσε εφέτος να πουλήσει φθηνά.
Τι γίνεται όμως με το γάλα, προϊόν στο οποίο η τιμή παραγωγού καταγράφει σαφέστατη μείωση;
Πέρυσι τέτοιον καιρό οι τιμές παραγωγού στο γάλα διαμορφώνονταν περίπου στο 1,60 ευρώ το κιλό, εφέτος έπεσαν στο 1,39. Δεν παρατηρούμε όμως την παραμικρή μείωση τιμών στο ράφι στο γάλα και στα παράγωγά του (τυριά κτλ).
“Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε το γνωστό. Ο ρόλος της κυβέρνησης ποιος είναι; Να ελέγχει την αγορά. Οταν η αγορά αφήνεται ασύδοτη, δυστυχώς καταγράφονται φαινόμενα όπως αυτό του γάλατος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ελληνοποιούνται με ταχείς ρυθμούς πατάτες Αιγύπτου, αγγούρια Τουρκίας και πάει λέγοντας. Με μία απλή σφραγίδα. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει” υπογραμμίζει ο κ. Λεχουρίτης.
Αντίστοιχες “ελληνοποιήσεις” στα κρέατα περιορίστηκαν εφέτος σ’ ένα βαθμό γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση έσπευσε να εκδόσει οδηγία για τη διακίνηση ζωντανών από Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες λόγω του φαινομένου του αφθώδους πυρετού που παρατηρήθηκε στις εν λόγω αγορές. Ετσι στη χώρα μας έφτασαν μόνο ήδη σφαγμένα ζώα και όχι ζωντανά.