Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς 245% σε κινεζικά προϊόντα, το Πεκίνο μπλόκαρε τις σπάνιες γαίες

Φουντώνει ο πόλεμος των δασμών ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, με την Ουάσινγκτον να απειλεί το Πεκίνο με δασμούς 245%. Η Κίνα από την άλλη πλευρά παίζει το χαρτί των σπάνιων γαιών μπλοκάροντας τις εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος αναφέρει:
“Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντιποίνων της”.
Από την πρώτη ημέρα, ο Πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε την εμπορική πολιτική του America First για να κάνει την αμερικανική οικονομία και πάλι μεγάλη. Περισσότερες από 75 χώρες έχουν ήδη προσεγγίσει για να συζητήσουν νέες εμπορικές συμφωνίες.
Ως αποτέλεσμα, οι εξατομικευμένοι υψηλότεροι δασμοί προς το παρόν διακόπτονται εν μέσω αυτών των συζητήσεων, εκτός από την Κίνα, η οποία προέβη σε αντίποινα”.
Επιχειρηματολογώντας εν συνεχεία υπέρ της πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, ο Λευκός Οίκος επισημαίνει:
“Πριν από μερικούς μήνες, η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες γαλλίου, γερμανίου, αντιμονίου και άλλων βασικών υλικών υψηλής τεχνολογίας με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές.
Αυτή την εβδομάδα, ανέστειλε τις εξαγωγές έξι βαρέων μετάλλων σπάνιων γαιών, καθώς και μαγνητών σπάνιων γαιών, προκειμένου να πνίξει τις προμήθειες εξαρτημάτων που είναι κεντρικά για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τους κατασκευαστές αεροδιαστημικής, τις εταιρείες ημιαγωγών και τους στρατιωτικούς εργολάβους σε όλο τον κόσμο”.
Πρόκειται για τις περίφημες σπάνιες γαίες. Πρόκειται για μια ομάδα 17 στοιχείων που είναι πιο άφθονα από τον χρυσό και μπορούν να βρεθούν σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά η εξόρυξη και επεξεργασία τους είναι δύσκολη, δαπανηρή και απίστευτα ρυπογόνα. Αλλά όχι για την Κίνα…
Όπως αναφέρεται στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είναι ζωτικής σημασίας για μια σειρά αμυντικών τεχνολογιών, όπως μαχητικά αεροσκάφη F-35, υποβρύχια κλάσης Virginia και Columbia, πυραύλους Tomahawk, συστήματα ραντάρ, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Predator και τη σειρά έξυπνων βομβών Joint Direct Attack Munition.
- Για παράδειγμα, το μαχητικό αεροσκάφος F-35 περιέχει πάνω από 900 λίβρες σπάνιων γαιών. Ένα αντιτορπιλικό DDG-51 κλάσης Arleigh Burke απαιτεί περίπου 5.200 λίβρες, ενώ ένα υποβρύχιο κλάσης Virginia χρησιμοποιεί περίπου 9.200 λίβρες.
Οι μαγνήτες από σπάνιες γαίες επιτρέπουν μικρότερους, πιο αποδοτικούς κινητήρες και γεννήτριες που χρησιμοποιούνται σε smartphone, κινητήρες αυτοκινήτων και τζετ και μηχανές MRI. Αποτελούν επίσης απαραίτητα στοιχεία σε μια σειρά όπλων μεγάλου εισιτηρίου, από μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth έως πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια.
Οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού. Μέχρι το 2023, η Κίνα αντιπροσώπευε το 99% της παγκόσμιας επεξεργασίας βαρέων σπάνιων γαιών. «Είναι η Κίνα που δείχνει ότι μπορεί να ασκήσει απίστευτη οικονομική δύναμη με το να είναι στρατηγική… και χειρουργική και να χτυπήσει πραγματικά την αμερικανική βιομηχανία ακριβώς εκεί που πονάει», δήλωσε στο CNN ο Τζάστιν Γούλφερς, καθηγητής οικονομικών και δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
- Η Κίνα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όπλο των σπάνιων γαιών το 2010, όταν απαγόρευσε τις εξαγωγές στην Ιαπωνία λόγω μιας διαμάχης για την αλιευτική τράτα. Μεταξύ 2023 και 2025, η Κίνα άρχισε να επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές στρατηγικών υλικών προς τις ΗΠΑ, όπως γάλλιο, γερμάνιο, αντιμόνιο, γραφίτη και βολφράμιο.
Όπως αναφέρεται στο CNN, η Κίνα ξεκίνησε νωρίς στην εξόρυξη σπάνιων γαιών, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η βιομηχανία άρχισε πραγματικά να αναπτύσσεται μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κίνα συνδύασε το χαμηλό κόστος εργασίας και τα σχετικά χαλαρά περιβαλλοντικά πρότυπα με την υιοθέτηση ξένων τεχνολογιών, σύμφωνα με τον Σταν Τράουτ, ιδρυτή της συμβουλευτικής εταιρείας για σπάνιες γαίες και μαγνητικά υλικά Spontaneous Materials. «Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που έφεραν αναπτύχθηκε εδώ στις ΗΠΑ, ή στην Ιαπωνία ή στην Ευρώπη», είπε. «Και με την πάροδο του χρόνου, είμαι σίγουρος ότι έχουν κάνει βελτιώσεις σε αυτό».
Καθώς η παραγωγή σπάνιων γαιών της χώρας αυξήθηκε, το Πεκίνο κατάλαβε σταδιακά τη στρατηγική σημασία των ορυκτών. «Υπήρχε μια αναγνώριση ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια πολύ σημαντική τεχνολογία για να κατακτήσουν», πρόσθεσε ο Τράουτ.
Το 1992, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε έναν από τους κύριους κόμβους παραγωγής σπάνιων γαιών της χώρας στην Εσωτερική Μογγολία, ο Τενγκ Σιαοπίνγκ, ο πρώην ηγέτης της Κίνας που πρωτοστάτησε στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας, είπε περίφημα: «Ενώ υπάρχει πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή, η Κίνα έχει σπάνιες γαίες». Σήμερα, η Κίνα έχει εκπληρώσει το όραμα της Τενγκ Σιαοπίνγκ κυριαρχώντας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα το δεχτεί.