Τέμπη: Πώς θα συγκροτηθεί σε σώμα το Δικαστικό Συμβούλιο για Τριαντόπουλο-Η επιστολή Κακλαμάνη σε Φλωρίδη

Τέμπη: Πώς θα συγκροτηθεί σε σώμα το Δικαστικό Συμβούλιο για Τριαντόπουλο-Η επιστολή Κακλαμάνη σε Φλωρίδη

Μετά την απόφαση της Βουλής να παραπέμψει τον Χρήστο Τριαντόπουλο στη δικαιοσύνη, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, σχετικά με την αλλοίωση (“μπάζωμα” – “ξε-μπάζωμα”) του τόπου του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο  Νικήτας Κακλαμάνης, θα ζητήσει με επιστολή του από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη κατάλογο των ανώτατων δικαστών, εκ των οποίων θα κληρωθούν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που θα αποφανθούν για την παραπομπή του ή όχι του πρών υφυπουργού στον Πρωθυπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής θα ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, τον κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα για να στελεχώσουν το Δικαστικό Συμβούλιο.

  • Η κλήρωση των 5 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, 3 από τον Άρειο Πάγο και 2 από το ΣτΕ, 3 αναπληρωματικών μελών και ενός Εισαγγελέα θα γίνει ενώπιον της Ολομέλειας, σε συνεδρίαση μετά τις πασχαλινές διακοπές.

Ειδικότερα το άρθρο 158 του Κανονισμού της Βουλής με τίτλο “Κλήρωση μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής”, αναφέρει:

1. Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, προχωρεί στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου 164 και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

 2. H κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών τoυ Ειδικού Δικαστηρίου ενεργείται ενώπιoν της Ολομέλειας της Βουλής από τον Πρόεδρό της. Τα ονόματα των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, που μπορούν να μετέχουν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου και του Δικαστικού Συμβουλίου, κατά το άρθρο 86 παρ. 4 του Συντάγματος, αποστέλλονται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής. Aν δεν είναι εφικτή η συγκρότηση τoυ Ειδικού Δικαστηρίου ή του Δικαστικού Συμβουλίου, επακολουθεί νέα κλήρωση με την ίδια διαδικασία για τη συμπλήρωση της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου ή του Δικαστικού Συμβουλίου.

3. Αν δεν γίνει ή διακοπεί η κλήρωση των μελών τoυ Ειδικού Δικαστηρίου ή του Δικαστικού Συμβουλίου, επειδή έληξε η σύνοδος, διαλύθηκε η Βουλή ή έληξε η βουλευτική περίοδος, η κλήρωση ενεργείται με την επανάληψη των εργασιών της Βουλής σε επόμενη σύνοδο ή βουλευτική περίοδο, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής.

 4. Αμέσως μετά τη διενέργεια της κατά την παράγραφο 2 κλήρωσης o Πρόεδρος της Βουλής αποστέλλει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή στον Πρόεδρο τoυ Αρείου Πάγου την απόφαση της Βουλής για την άσκηση δίωξης, τα ονόματα των τακτικών και  και αναπληρωματικών μελών που κληρώθηκαν και όλη τη σχετική δικογραφία.

Η Ολομέλεια τη Παρασκευή 11/4 το βράδυ με 190 ψήφους υπέρ (βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και 10 κατά (Πλεύση Ελευθερίας+ ανεξάρτητοι)  ενέκρινε με μυστική ψηφοφορία το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής (της πλειοψηφίας της ΝΔ) για άσκηση δίωξης στον Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ οι Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, της ΝΙΚΗΣ, των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ και τουλάχιστον 10 ανεξάρτητων βουλευτών.

Να σημειωθεί ότι ο  νόμος περί ευθύνης υπουργών (3126/2003) εξειδικεύει τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Δικαστικού Συμβουλίου στο άρθρο 8, σύμφωνα με το οποίο

  • προεδρεύει το ανώτερο σε βαθμό μέλος του Αρείου Πάγου ή, μεταξύ ομοιοβάθμων, ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης.
  • εντός πέντε ημερών από τη συγκρότηση του Συμβουλίου, ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως Ανακριτής, στον οποίο και διαβιβάζεται αμελλητί η δικογραφία και είναι αυτός που καλείται να ερευνήσει την υπόθεση, έχοντας τις αρμοδιότητες τακτικού ανακριτή όπως ορίζεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ έχει δικαίωμα και να επεκτείνει τη δίωξη κατά των συμμετοχών που δεν αναφέρονται στην απόφαση της Βουλής για τη δίωξη.

Για την υπόθεση Τριαντοπουλου σύμφωνα με νομικούς ο Ανακριτής εντός μηνών καλείται να καταλήξει στο αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τον πρώην υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, καλώντας μάρτυρες που έχουν γνώση της υπόθεσης και να εξετάσει τα απαραίτητα έγγραφα για να εκφράσει την κρίση του για την ποινική μεταχείριση του υπουργού.

  • Με το πέρας της κύριας ανάκρισης διαβιβάζει τη δικογραφία στον Εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου, ο οποίος και θα εισηγηθεί ενώπιον του Συμβουλίου για την παραπομπή ή μη του υπουργού σε δίκη.

Την τελική απόφαση λαμβάνει το ίδιο του Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο προχωρά στην έκδοση σχετικού Βουλεύματος και εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις παραπομπής, τότε ο κατηγορούμενος υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Σχετικά Άρθρα