ΚΥΣΕΑ: “Κλειδώνει” την 4η Belharra-Η Αθήνα αποσυνδέει την επίσκεψη Λεκορνί με τις έρευνες στην Κάσο

ΚΥΣΕΑ: “Κλειδώνει” την 4η Belharra-Η Αθήνα αποσυνδέει την επίσκεψη Λεκορνί με τις έρευνες στην Κάσο

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, στην διάρκεια της οποίας επισημοποιήθηκε το ελληνικό ενδιαφέρον για τέταρτη φρεγάτα Belharra, τα βλέμματα στρέφονται στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, την Μεγάλη Τετάρτη, όπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας θα εισηγηθεί την απόκτησή της. Η περαιτέρω ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας σηματοδοτήθηκε ήδη από την υπογραφή στην διάρκεια της επίσκεψης του κ. Λεκορνί, διακρατικής σύμβασης για την προμήθεια 16 βλημάτων EXOCET , ενώ εκτελείται ήδη και η σύμβαση για τα προηγμένα ελικόπτερα ΝΗ-90.

Η δρομολόγηση για την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας γίνεται πάντως εν μέσω κριτικής από την αντιπολίτευση για αιφνιδιασμό, καθώς δεν είχε υπάρξει σχετική αναφορά κατά την πρόσφατη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων του Γάλλου υπουργού και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη βρέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ReArm Europe.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μάλιστα σαφές μήνυμα όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας, λέγοντας πως η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα. Και  υπογράμμισε  ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  • Το Μέγαρο Μαξίμου αποσυνδέει πάντως τη χθεσινή συζήτηση από το ζήτημα της επανεκκίνησης των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου, η οποία προκαλεί την αντίδραση της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη σημειώνοντας ότι ότι με βάση και το Διεθνές Δίκαιο, μια τέτοια ερευνητική διαδικασία, δεν υπόκειται ούτε σε άδεια, ούτε σε διαδικασία αιτήματος για κάποια σχετική άδεια, ούτε θα κάναμε κάτι τέτοιο.

  • “Είναι μία σύνθετη διαδικασία που έχει να κάνει κυρίως με όλες τις επί μέρους λεπτομέρειες και με την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει αυτό το έργο και ισχύει ο προγραμματισμός που έχουμε πει και όλα όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα, δεν έχουμε αλλάξει, δηλαδή, κάτι”, δήλωσε χθες ο κ. Μαρινάκης.

Επισήμως δεν υπήρξε αναφορά και στο ζήτημα των πυραύλων Meteor, είναι ωστόσο σαφές το μήνυμα που εξέπεμψε στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψιν στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού”.

  • Η αναθέρμανση της ελληνογαλλικής στρατηγικής σχέσης λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία που η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης βρίσκεται σε στασιμότητα, με πλήρη αβεβαιότητα από την μία για το πότε θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που εκκρεμεί στην Άγκυρα, αλλά και με προκλήσεις από την άλλη από την γειτονική χώρα σε επίπεδο ρητορικής.

Τελευταίο κρούσμα η αναφορά σε “τουρκική μειονότητα” στην Θράκη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της χώρας μας η οποία υπογράμμισε πως “η συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη”.

Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου πως “η Ελληνική Πολιτεία σέβεται απόλυτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και επιφυλάσσει, στους Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία.”

Περιοδείες, παροχές και μέτωπα

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα την πρώτη τακτική μηνιαία συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον οποίο αναμένεται να ενημερώσει τόσο για την κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον μετά την στροφή στην δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, όσο και για βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού.

  • Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει στο προσκήνιο μια ατζέντα στοχευμένων θετικών μέτρων και δράσεων, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό που χθες ανακοίνωσε επέκταση του επιδόματος κώφωσης των 391 ευρώ σε όλους τους κωφούς και βαρήκοους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Επιβεβαίωσε την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης προαναγγέλλοντας περισσότερες δράσεις στην κατεύθυνση αυτή και ενδεχομένως την αξιοποίηση για τον σκοπό αυτό, από κοινού με την Εκκλησία, οικοπέδων που έχει στην διάθεσή της σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ενώ αύριο θα παρουσιάσει την εθνική στρατηγική για την βία και την παραβατικότητα ανηλίκων.

  • Παράλληλα εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας για μια ακόμη φορά, μιλώντας σε πολίτες κατά την περιοδεία του στη Αγία Βαρβάρα, ότι “τα καλύτερα είναι μπροστά μας”.

Η κυβερνητική αυτή προσπάθεια εξελίσσεται πάντως μέσα σε κλίμα σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στο επίκεντρο της οποίας έχει βρεθεί η προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα, Ομάδα Αλήθειας.

Η κυβέρνηση που δια του κ. Μαρινάκη ξεκαθάρισε πως “ούτε το Μαξίμου, ούτε η Ν.Δ. δεν έχει κάποια υπαλληλική σχέση με την Ομάδα Αλήθειας, αλλά η Ομάδα Αλήθειας έχει μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση”, την υπερασπίζεται λέγοντας, μεταξύ άλλων ότι δεν λειτουργεί με όρους «κουκούλας» αλλά επώνυμα, ότι δεν κάνει «κοπτοραπτική» αλλά απλά αναδεικνύει την πραγματικότητα και δεν κάνει προσωπικές επιθέσεις, αλλά αναδεικνύει αντιφάσεις. 

Υποστηρίζει επίσης ότι  θέλουν κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι για να δημιουργήσουν αντανακλαστικά στους πολίτες, να συνδέσουν την Ομάδα Αλήθειας με κάποια ανώνυμα προφίλ στο διαδίκτυο και να πούνε ότι η Ομάδα Αλήθειας πρόσβαλλε τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σχολιάζει μάλιστα χθες ότι “πολύ καλά κάνουν που κινούνται νομικά κατά όποιων συκοφαντούν”.

Σχετικά Άρθρα