Εγκλήματα και τηλεθέαση: Η επικίνδυνη σύνδεση ψυχικής ασθένειας και δημοσιογραφικής υπερβολής

Εγκλήματα και τηλεθέαση: Η επικίνδυνη σύνδεση ψυχικής ασθένειας και δημοσιογραφικής υπερβολής

Με αφορμή διάφορα περιστατικά των τελευταίων μηνών όπου εμπλέκονται ασθενείς με ψυχιατρική νόσο και τα οποία συνοδεύονται από δημόσιες τοποθετήσεις μη ειδικών προσώπων —χωρίς καμία επιστημονική σύνδεση με την Ψυχιατρική κοινότητα— σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία και ο Κλάδος Ψυχιατροδικαστικής της ΕΨΕ καταδικάζουν απερίφραστα τη δημόσια τοποθέτηση για τα περιστατικά αυτά από μη ειδικούς.

Σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι η χρήση όρων και εκφράσεων που όχι μόνο δεν συνάδουν με την επιστήμη της Ψυχιατρικής, αλλά και αναπαράγουν επιβλαβή στερεότυπα. Λέξεις όπως «παλαβός», «ψυχασθενής», «τρελός» που ακούστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή ή δηλώσεις του τύπου «πρέπει να μείνουν κλεισμένοι μέσα», μαρτυρούν —δυστυχώς— την έλλειψη βασικής ενημέρωσης και επιστημονικής ευαισθησίας από ορισμένους δημόσιους σχολιαστές, οι οποίοι τοποθετούνται επί θεμάτων που υπερβαίνουν το γνωστικό τους αντικείμενο.

Παράλληλα, αναφορές σε ψυχιατρικές μονάδες ως «καταστήματα κράτησης» ή η χρήση του όρου «εγκλεισμός» προδίδουν ακατάλληλες και στιγματιστικές αντιλήψεις και παραπέμπουν σε άλλου είδους δομές και πρακτικές που ουδεμία σχέση έχουν με τη σύγχρονη ψυχιατρική φροντίδα και την προσωρινή νοσηλεία ασθενών με ψυχικές διαταραχές.

Το αποτέλεσμα τέτοιων δηλώσεων είναι η ενίσχυση του στίγματος!

«Δυστυχώς, παρόμοιες τοποθετήσεις δεν προσφέρουν έγκυρη ενημέρωση στο ευρύ κοινό, αλλά αναπαράγουν προκαταλήψεις, επιτείνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό ανθρώπων που υποφέρουν. Ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι ο αδελφός μας, ο γονιός μας ή το παιδί μας.

Θυμίζουμε πως κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει να νοσήσει από ψυχική πάθηση. Οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν, μάλιστα, ότι τα άτομα με ψυχική νόσο διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν  βία, παρά να την ασκήσουν.

Τέλος, παροτρύνουμε κάθε δημόσιο σχολιαστή να τοποθετείται αποκλειστικά εντός του επιστημονικού η επαγγελματικού του πεδίου και να αποφεύγει ερμηνείες ή δηλώσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω περιθωριοποίηση των ψυχικά πασχόντων συνανθρώπων μας, και υπογραμμίζουμε ότι η Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία, όπως και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταρεία,  παραμένουν στη διάθεση των ΜΜΕ για την παροχή έγκυρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφόρησης σχετικά με ζητήματα Ψυχιατρικής και Ψυχιατροδικαστικής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα