Τραμπ: Κανένας δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς- Ανακοινώσεις για “κινητά, υπολογιστές, τσιπ”

Ενώ σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε οτι «κανείς δεν ξεμπλέκει και ειδικά η Κίνα, η οποία μας αντιμετωπίζει χειρότερα απ όλους». Στην ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social υποστήριξε ότι «την Παρασκευή δεν ανακοινώθηκε καμία “εξαίρεση” από τους δασμούς. Τα προϊόντα αυτά υπόκεινται στους υφιστάμενους δασμούς 20% για την φεντανύλη και απλώς μετακινούνται σε διαφορετικό “κουβά” δασμών. Τα Fake News το γνωρίζουν αυτό, αλλά αρνούνται να το αναφέρουν».
Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει ξεχωριστή έρευνα για τον κλάδο των ημιαγωγών και «ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών» σε μια επερχόμενη έρευνα από την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας για τους Δασμούς.

«Αυτό που έχει αποκαλυφθεί είναι ότι πρέπει να παράγουμε προϊόντα στις ΗΠΑ και ότι δεν θα είμαστε όμηροι από άλλες χώρες, ειδικά από εχθρικά εμπορικά έθνη όπως η Κίνα, η οποία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην σέβεται τον Αμερικανικό Λαό» συνεχίζει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος, η οποία έγινε μετά από όσα έγιναν γνωστά την περασμένη Παρασκευή.
«Δεν μπορούμε επίσης να τους αφήσουμε να συνεχίσουν να μας κακοποιούν στο εμπόριο, όπως έκαναν για δεκαετίες, αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει! Η Χρυσή Εποχή της Αμερικής, η οποία περιλαμβάνει τις επερχόμενες περικοπές φόρων και κανονισμών, ένα σημαντικό ποσό των οποίων μόλις εγκρίθηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία, θα σημαίνει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που θα παράγουν προϊόντα στο Έθνος μας και θα αντιμετωπίζουν τις άλλες χώρες, ιδίως την Κίνα, με τον ίδιο τρόπο που μας έχουν αντιμετωπίσει» ισχυρίζεται στην ανάρτησή του ο Τραμπ.
Κλείνοντας, δε, γράφει στην ανάρτησή του: «Το συμπέρασμα είναι ότι η χώρα μας θα είναι μεγαλύτερη, καλύτερη και ισχυρότερη από ποτέ. Θα κάνουμε την ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!»
Είχε προηγηθεί ώρες νωρίτερα η δήλωση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και στην εκπομπή “This Week” ότι έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά και μερικές άλλες ηλεκτρονικές συσκευές θα ενταχθούν σε ένα ξεχωριστό επίπεδο δασμών, μαζί με τους ημιαγωγούς (τσιπ).
Κατά τον Λούτνικ, οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να επιβληθούν μετά από έναν περίπου μήνα.
Η απάντηση του Πεκίνου
Ο προστατευτισμός «δεν οδηγεί πουθενά» επανέλαβε εξάλλου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Nhân Dân, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ.
«Οι δυο χώρες μας πρέπει να προασπιστούν σθεναρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα, τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων της βιομηχανίας του εφοδιασμού, καθώς και το διεθνές περιβάλλον ανοίγματος και συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Σι στο άρθρο αυτό, που δημοσιεύτηκε την ημέρα που άρχισε από το Βιετνάμ περιοδεία στην Ασία.
Καθώς υφίσταται αθροιστικά τελωνειακούς δασμούς 145% στα προϊόντα της με αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, πλην εξαιρέσεων, το Πεκίνο ανταπέδωσε ανεβάζοντας στο 125% τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα από το Σάββατο.
- Ενώ ανέβασε ακόμη περισσότερο τους επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα την περασμένη εβδομάδα, ο μεγιστάνας φάνηκε να δίνει ανάσα σε άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας αναστολή για 90 ημέρες των βαρύτερων δασμών και αφήνοντας να εφαρμόζονται δασμοί «βάσης» 10% μέχρι τότε.
Επικρίνοντας την επίθεση του κ. Τραμπ στο πεδίο του εμπορίου μια ημέρα νωρίτερα, το Πεκίνο αυτοπροβλήθηκε ως υπέρμαχος των φτωχότερων χωρών, απευθύνοντας έκκληση, μαζί με τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, να μην εφαρμοστούν οι επιπρόσθετοι δασμοί που θα κατάφερναν βαρύ πλήγμα σε «αναπτυσσόμενες χώρες», «ιδιαίτερα τις λιγότερο ανεπτυγμένες εξ αυτών».
Οι δασμοί αυτοί «θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο.
- Παρά την κλιμάκωση των εντάσεων για το εμπόριο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή «αισιόδοξος» για την πιθανότητα να κλειστεί συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Οι ΗΠΑ απορροφούν το 16,4% του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών, με το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών να φθάνει τα 500 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του Πεκίνου. Η Ουάσιγκτον εξεγείρεται για το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών.
Με αυτό το φόντο σύγκρουσης, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άρχισε σήμερα, Δευτέρα, περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία. Μετά το Βιετνάμ, προγραμματίζει να ταξιδέψει στη Μαλαισία και στην Καμπότζη, για να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του και να την προβάλλει ως εταίρο άξιο εμπιστοσύνης.
Η αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας έχει καίρια σημασία για τις κινεζικές εξαγωγές. Το 2024, οι χώρες του ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), πρωτίστως το Βιετνάμ και η Μαλαισία, ήταν ο κυριότερος προορισμός κινεζικών προϊόντων, που έφθασαν σε αξία τα 586,5 δισ. δολάρια συνολικά, σύμφωνα με δεδομένα των κινεζικών τελωνείων.