Ο Λεκορνύ στην Αθήνα υπό τις εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο-Συναντήσεις με Μητσοτάκη-Δένδια

Ο Λεκορνύ στην Αθήνα υπό τις εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο-Συναντήσεις με Μητσοτάκη-Δένδια

Με  τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιέν Λεκορνύ ο οποίος θα επισκεφθεί την χώρα μας σε μια σημαντική γεωπολιτική συγκυρία, θα συναντηθεί στις 12 σήμερα το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Νωρίτερα ο κ. Λεκορνύ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια μαζί με τον οποίο θα επισκεφθούν και την  γαλλική Φρεγάτα “ALSACE” στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην  ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις που αφορούν στην ευρωπαϊκή άμυνα, καθώς και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με φόντο και τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο απόκτησης από την χώρα μας και τέταρτης  φρεγάτας”Belharra“.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό  από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας την οικονομική πτυχή της διαπραγμάτευσης με την γαλλική πλευρά. Όπως είπε, “δεν είμαστε πλούσιοι, είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να μετράμε πάρα πολύ και να διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ και  περιμένουμε και από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό”

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην πρόταση των Γάλλων για δημιουργία γραμμής παραγωγής φρεγατών και υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σχολιάζοντας ότι “οποιοσδήποτε προτείνει συμπαραγωγή ή παραγωγή στην Ελλάδα, για εμάς αυτομάτως είναι κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον”, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη εντολή του, η οποία δεσμεύει τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, όταν διαπραγματεύεται να επιτυγχάνει συμμετοχή της χώρας σε ένα ύψος 25%.

Στην ατζέντα των δύο χωρών βρίσκεται και το ζήτημα της ενδεχόμενης προμήθειας πυραύλων meteor  στην Τουρκία από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και η Γαλλία, το οποίο είχε θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν στην συνάντηση που είχαν στις αρχές Φεβρουαρίου, στο Παρίσι.

Η επίσκεψη του κ. Λεκορνύ πραγματοποιείται βέβαια και σε μια συγκυρία όπου προγραμματίζεται, χωρίς πάντως να έχει  συγκεκριμενοποιηθεί χρονικά, η επανεκκίνηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς.

  • Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο  Γεραπετρίτη,  η επανεκκίνηση των εργασιών θα γίνει “στον κατάλληλο χρόνο”.

“Η έρευνα και η πόντιση καλωδίου είναι προστατευόμενη από το Διεθνές δίκαιο, και κατά τούτο δεν χωρεί οποιαδήποτε άδεια”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι εμείς ” προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες”. 

“Είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση. Απαιτεί μια σειρά ενεργειών από περισσότερα υπουργεία. Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει”, πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας προ ημερών στο Φόρουμ των Δελφών.

  •  Σε ότι αφορά το κυβερνητικό έργο, στην τελική ευθεία εισέρχεται μεταξύ άλλων και η προετοιμασία του νομοσχεδίου για τους σιδηροδρόμους που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που προγραμματίζεται για τις 28 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη θα ακολουθεί το μοντέλο της ΔΕΗ με στόχο ένα πιο λειτουργικό ΟΣΕ και θα απαντά στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα θέματα της ασφάλειας των τρένων και το πώς θα λειτουργεί στο εξής ο Οργανισμός.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί στις 10 το πρωί το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, ενώ μεθαύριο, Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να παρουσιαστεί στον κ. Μητσοτάκη από την αρμόδια επιτροπή, η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων που, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ένας οδηγός που θα συμπληρώσει τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, από το 2019 έως σήμερα υπάρχουν και υλοποιούνται 139 πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας σε 10 διαφορετικά υπουργεία και η Εθνική στρατηγική προτείνει άλλες 29 πολιτικές με 69 μέτρα εκ των οποίων τα πέντε οριζόντια.

Σχετικά Άρθρα