Ιεράπετρα: Η σκηνή της μαθητικής παράστασης που προκάλεσε αντιδράσεις-Τι απαντά η ΕΛΑΣ

Ιεράπετρα: Η σκηνή της μαθητικής παράστασης που προκάλεσε αντιδράσεις-Τι απαντά η ΕΛΑΣ

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) έδωσε επίσημη απάντηση σχετικά με την καταγγελία της ΕΛΜΕ Λασιθίου, που αφορούσε την αιφνιδιαστική παρουσία αστυνομικών σε μαθητική θεατρική παράσταση στην Ιεράπετρα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, κατά τη διάρκεια της παράστασης «Εχθρός της Τάξης» — ένα έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς που ανέβασαν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου — εμφανίστηκαν οπλισμένοι αστυνομικοί μετά από ανώνυμη καταγγελία, δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού και αναστάτωσης.

Το έργο που επιλέχθηκε από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου ήταν το «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς. Ο λόγος που έγινε η ανώνυμη καταγγελία και συνεπώς έφτασε για έλεγχο η αστυνομία στην θεατρική αίθουσα της Ιεράπετρας, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως ήταν η σκηνή της θεατρικής παράστασης κατά την οποία υπάρχει ένας έντονος διάλογος σε μία σχολική αίθουσα, η οποία οδηγεί μία μαθήτρια να πετά στο πάτωμα μία γιρλάντα με ελληνικές σημαίες, αναφέρει το radiolasithi.gr.

Κάποιοι από τους θεατές φαίνεται πως ενοχλήθηκαν με το συγκεκριμένο στιγμιότυπο και έτσι έκαναν καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Ιεράπετρας με σκοπό να ελεγχθεί η κατάσταση.

Δείτε την σκηνή που προκάλεσε αντιδράσεις:

Στην ανακοίνωσή της, η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι μετέβησαν αστυνομικοί στο χώρο μετά από τηλεφωνική αναφορά για ενδεχόμενο ακατάλληλο περιεχόμενο στην παράσταση, επισημαίνοντας ότι:

  • Δεν υπήρξε παρέμβαση στο περιεχόμενο της παράστασης,
  • Οι αστυνομικοί παρέμειναν εκτός της αίθουσας, απλώς για να επιβεβαιώσουν την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης,
  • Δεν έγιναν έλεγχοι, προσαγωγές ή διακοπή της παράστασης.

Η ΕΛΜΕ Λασιθίου καταγγέλλει ότι η παρουσία των αστυνομικών, μάλιστα οπλισμένων, ήταν άκαιρη, αδικαιολόγητη και προσβλητική για το έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητών, θεωρώντας την παραβίαση της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ελευθερίας.

Το περιστατικό έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε εκπαιδευτικούς και πολιτικούς κύκλους, με αρκετούς να ζητούν εξηγήσεις και διασφάλιση της ανεξαρτησίας των σχολικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι  “προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας” διευκρινίζοντας, πως μετά από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, “οι αστυνομικοί, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης, ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης”.

“Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα. Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν “λογοκρισίας” ή “αστυνομικής αυθαιρεσίας”, στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά Άρθρα