Πώς η στροφή στον αντισυστημισμό ενισχύει την Κωνσταντοπούλου- “Φωτοβολίδα”, ή ήρθε για να μείνει;

Σε περίπου δέκα δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε διάστημα μερικών εβδομάδων, η Πλεύση Ελευθερίας εγκαθίσταται σταθερά πλέον στη δεύτερη θέση στη σειρά επιρροής των κομμάτων και μάλιστα στις τελευταίες φθάνει στην Εκτίμηση Ψήφου σε ποσοστό 17,8%, αφήνοντας πίσω της έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες το ΠΑΣΟΚ.
Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στέκονται προσώρας αμυντικά απέναντι σε αυτό το δημοσκοπικό φαινόμενο που, όμως, έχει σαφή ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν τα κοινωνικά ρεύματα, λέγοντας πως πρόκειται για “φωτογραφία της στιγμής” που επηρεάζεται από τον θυμό που υπάρχει στους πολίτες με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.
Ωστόσο, η τάση του αντισυστημισμού που διαπερνά τις κοινωνίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών αλλά και τις ΗΠΑ φαίνεται πως ενισχύεται. Χαρακτηριστικότερο και πιό πρόσφατο ίσως το παράδειγμα με το γερμανικό AfD που ανέρχεται στην πρώτη θέση των μετρήσεων με ποσοστό 25% παρά τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία και λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές με τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών.
Αναλυτές εκτιμούν πως τα κόμματα που διακυβέρνησαν (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) “διαβάζουν” μάλλον επιπόλαια τις διαμορφούμενες τάσεις στην κοινωνία και την στροφή στον αντισυστημισμό και δεν αντιλαμβάνονται πως οι πολίτες αποκηρύσσουν συνολικά το παλαιό πολιτικό σύστημα, κάτι που οδηγεί στην μετεωρική αύξηση των ποσοστών της Πλεύσης Ελευθερίας. Ας σημειωθεί πως στις τελευταίες μετρήσεις το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου περίπου πενταπλασιάζει (!) το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές. Παρά τις επιθέσεις που δέχεται ότι πρόκειται για κόμμα προσωποπαγές, ότι δεν διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα, ότι “εργαλειοποιεί” την υπόθεση των Τεμπών, ακόμα και ότι είναι “κόμμα της δραχμής”, η δημοφιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στα ύψη και βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση για την “καταλληλότητα για πρωθυπουργός” μετά τον “Κανένα” και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν είναι εύκολο να αξιολογήσει κανείς εάν η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα φτάσει έως και τις επόμενες εκλογές. Ο κατακερματισμός, όμως, στον χώρο της κεντροαριστεράς ευνοεί την Πλεύση Ελευθερίας, ιδιαίτερα εάν δει κανείς τη σύνθεση του δυνητικού εκλογικού της ακροατηρίου. Υποδέχεται, δηλαδή, ψηφοφόρους απ΄ όλα τα κόμματα, από τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο “λεηλατεί”, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ακόμα και τη Ν.Δ.
Με το ΠΑΣΟΚ να παραμένει σε δημοσκοπική καθίζηση και να φτάνει (σε κάποιες μετρήσεις) ακόμα και μονοψήφιο ποσοστό στην Πρόθεση Ψήφου -και πάντως να κινείται αρκετά κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών στην Εκτίμηση Ψήφου-, και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραπαίει σε χαμηλά ποσοστά, η Πλεύση Ελευθερίας αναδεικνύεται σε πολιτικό αντίπαλο της κυβέρνησης. Η τελευταία, εμμέσως αλλά σαφώς, την ενισχύει με τις συνεχείς στοχευμένες επιθέσεις, κάτι που αρκετοί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα δημιουργήσει συνθήκες σκληρού εκλογικού διλήμματος “Μητσοτάκης ή Κωνσταντοπούλου”, οπότε και οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν την πολιτική σταθερότητα που αποπνέει ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα, σε ένα ποσοστό 42% σκέφτεται να επιλέξει αντισυστημικό κόμμα και το 53% θα προσέλθει στις κάλπες για να στείλει (θετικό ή αρνητικό) μήνυμα και μόνο το 39% θα το πράξει για να εκλέξει κυβέρνηση. Σε συνδυασμό με το πώς οι πολίτες κατατάσσουν τα κόμματα ως προς το συστημικό ή αντισυστημικό τους προφίλ, εξάγεται το συμπέρασμα πως το πολιτικό τοπίο έχει πάρει φωτιά.
Σε αυτό το προφίλ “αντισυστημικότητας” των κομμάτων, η Πλεύση Ελευθερίας είναι πρώτη με 43%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 39%, και μετά η Ελληνική Λϋση με 28%, η Νε.Αρ με 24%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 23%, η Νίκη με 20%, η Φωνή Λογικής με 19%, το ΠΑΣΟΚ με 17%, το Κι.Δη με 16% και τέλος η Ν.Δ με 15%.
Το κριτήριο ψήφου
Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι το κριτήριο ψήφου. Ερωτηθέντες, στην μέτρηση της Prorata (Attica) για πώς θα ψήφιζαν αν διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές, το 53% απαντά ότι θα επέλεγαν κόμμα κυρίως με το σκεπτικό να σταλεί ένα θετικό ή αρνητικό μήνυμα. Το 39% δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν κυρίως με το σκεπτικό να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Από αυτούς που λένε ότι θα ψήφιζαν για να σταλεί μήνυμα, το 28% δηλώνουν ότι κριτήριο θα ήταν να εκφραστεί η αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση, ενώ το 20% κάνει λόγο για ένα μήνυμα αποδοκιμασίας με πολλούς αποδέκτες.
Το 50% απαντά ότι θα ήθελε περισσότερο το κόμμα που θα ψήφιζε στις εκλογές να έχει συμβατικό/συστημικό προσανατολισμό, ενώ το 42% θα ήθελε ένα αντισυμβατικό/αντισυστημικό κόμμα.
Η Πλεύση Ελευθερίας εκτιμάται ως το περισσότερο αντισυμβατικό κόμμα με 43%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 39%, η Ελληνική Λύση με 28% και η Νέα Αριστερά με 24%.
Σχετικά με τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν ώστε να θεωρείται αντισυμβατικό/αντισυστημικό ένα κόμμα, η απάντηση «να μην εξαρτάται από συμφέρονται και να εναντιώνεται στη διαφθορά» συγκεντρώνει το 46%, ενώ το «να θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ΕΕ ή και το ευρώ» ακολουθεί με 26%. Δηλαδή, ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2015 κι ενώ η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, εξακολουθεί να επιθυμεί την έξοδο από την ΕΕ και την επιστροφή στη δραχμή. Ας σημειωθεί πως μόλις προ ημερών, σε ερώτηση που της υποβλήθηκε από τον Αντώνη Σρόϊτερ (Alpha) η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως “το νόμισμα δεν είναι πανάκεια” (διαβάστε εδώ αναλυτικά την απάντησή της).
Η δημοσκοπική δομή της Πλεύση Ελευθερίας, σύμφωνα με την Prorata, απαρτίζεται από 27% ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, 13% του ΚΚΕ, 10% της ΝΔ, 7% του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ελληνικής Λύσης. Το 19% δηλώνει πως είχε ψηφίσει Πλεύση Ελευθερίας και στις προηγούμενες εκλογές.
Ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό οι πολίτες (MRB);
- Κυριάκος Μητσοτάκης: 21,4%
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: 13,2%
- Κυριάκος Βελόπουλος: 5,9%
- Νίκος Ανδρουλάκης: 4,7%
- Δημήτρης Κουτσούμπας: 3,3%
- Γιάνης Βαρουφάκης: 3,2%
- Δημήτρης Νατσιός: 2,1%
- Στέφανος Κασσελάκης: 2,1%
- Σωκράτης Φάμμελος: 2%
- Κανένας: 33,3%
Για τα Τέμπη (MRB)
Το θέμα των Τεμπών δείχνει να απασχολεί λιγότερο τους Έλληνες, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN, ενώ η πλειοψηφία εξακολουθεί να θεωρεί καταλληλότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως η Πλεύση Ελευθερίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έρχονται στη δεύτερη θέση.
Όσον αφορά το ποια προβλήματα βλέπουν ως σημαντικότερα οι πολίτες στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση «φιγουράρει» η ακρίβεια με 57%, στη δεύτερη η υγεία με 26,3%, στην τέταρτη το ύψος εισοδημάτων με 24,3% και στην πέμπτη η απόδοση Δικαιοσύνης/Κράτος Δικαίου με 20%
Η οργή παραμένει
- Τα συναισθήματα που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι:
- Οργή: 50,8%
- Παραίτηση/Απογοήτευση: 43,9%
- Φόβος: 32,5%
- Ελπίδα: 23,6%
- Περηφάνια: 10,5%
- Σιγουριά: 8,9%
Η οργή σε σχέση με τα στοιχεία του Μαρτίου, δείχνει να πέφτει.
Όσον αφορά την άποψη του κόσμου για τα Τέμπη:
Το 71,8% βλέπει συγκάλυψη, ενώ το 21,2% βλέπει διαφάνεια.
Στην υπόθεση των Τεμπών το σοβαρότερο θέμα, σύμφωνα με τους πολίτες είναι:
- Οι παραλείψεις/αστοχίες/αιτίες που προκάλεσαν το δυστύχημα πριν από το δυστύχημα: 41,2%
- Το ότι πιθανά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα: 29,6%
- Οι διαδικασίες που τηρήθηκαν μετά το δυστύχημα από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς: 25,9%
Το παραπάνω ξεκαθαρίζει πως οι πολίτες θεωρούν το σοβαρότερο πράγμα το «γιατί».