Έρευνα του Politico αποκαλύπτει “χάος” στη νέα εμπορική στρατηγική 90 ημερών του Τραμπ

Την ώρα που όπως αναφέρει ανάλυση του CNN ο Τραμπ αναζητά πρόθυμους συμμάχους (στην ίδια δεξαμενή χωρών στις οποίες επέβαλε έξτρα φορολογία ή προσέβαλε τις προηγούμενες μέρες πριν προβεί στη μεγαλειώδη στροφή) επιχειρώντας να συγκροτήσει ένα διεθνές μέτωπο πίεσης προς το Πεκίνο, μια έρευνα του POLITICO σε περισσότερες από 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πέντε βασικών ασιατικών εμπορικών εταίρων, έδειξε σύγχυση σχετικά με την προσέγγιση Τραμπ και την εμπορική πολιτική των δασμών.
Όπως αναφέρει το politico η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά ένα τρομακτικό σπριντ συνομιλιών με περισσότερες από 70 χώρες σε 90 ημέρες, εν μέσω μιας ταραχώδους χρηματιστηριακής αγοράς και αυξανόμενης αποδοκιμασίας από τους Αμερικανούς. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες με επιλεγμένους συμμάχους, ενώ αφήνουν τις περισσότερες χώρες που πλήττονται από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στο σκοτάδι σχετικά με το τι θέλει ο πρόεδρος από αυτές.
Ο Τραμπ έχει προχωρήσει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής μόνο με Βιετνάμ, Ινδία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία δίνοντας προτεραιότητα στους υπάρχοντες εμπορικούς εταίρους που είναι στρατηγικοί για την αντιμετώπιση της Κίνας, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο, που μίλησαν υπο καθεστώς ανωνυμίας. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε τη στρατηγική.
Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και όλα αυτά ενώ πληρώνουν τον υψηλότερο συντελεστή στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Ο Τραμπ ανέστειλε μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά άφησε μια εισφορά 10% που επέβαλε σε όλες τις χώρες στις 2 Απριλίου και άφησε υπονοούμενα ότι ενδιαφέρεται να κατεδαφίσει με μπουλντόζα και άλλα εμπόδια στο εμπόριο.
- Η έρευνα του POLITICO σε περισσότερες από 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πέντε βασικών ασιατικών εμπορικών εταίρων, έδειξε ότι επικρατεί σύγχυση.
«Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θέλει η κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ένας διπλωμάτης από ασιατική χώρα, ο οποίος βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις. Το πρόσωπο αυτό, όπως και άλλοι αξιωματούχοι που αναφέρθηκαν, έμεινε ανώνυμο για να μιλήσει ελεύθερα για τις ευαίσθητες συζητήσεις.
«Δεν μας έχουν πει κυριολεκτικά τίποτα», δήλωσε άλλος αξιωματούχος που εκπροσωπεί ασιατική χώρα. Είπαν ότι η έλλειψη σαφήνειας από την κυβέρνηση υποδηλώνει μια διαδικασία σύναψης συμφωνιών που είναι «αντιδραστική, χωρίς σαφή κατεύθυνση».
Η πρώιμη εστίαση στις ασιατικές χώρες με δεσμούς με την Κίνα αντικατοπτρίζει τον στόχο της κυβέρνησης να περιορίσει τις παράνομες αποστολές μεγάλης κλίμακας που, όπως λέει, αποτελούν ουσιαστικά ξέπλυμα κινεζικών προϊόντων μέσω τρίτων χωρών, όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη.
Διπλωμάτες στις πρεσβείες δύο βασικών ασιατικών εμπορικών εταίρων δήλωσαν ότι το προσωπικό τους βοηθούσε στη διαμεσολάβηση για τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και εμπορικών αξιωματούχων στις χώρες τους.
«Θα έλεγα ότι οι συνάδελφοί μου προσπαθούν να θέσουν τις βάσεις» για συνομιλίες, δήλωσε ένας από αυτούς τους διπλωμάτες.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την κατάσταση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων και το κατά πόσον η παύση θα παραταθεί εάν δεν επιτευχθούν συμφωνίες.
Η προσέγγιση της κυβέρνησης δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα μπορέσει να επιτύχει συμφωνία με κάθε χώρα μέχρι την αυτοεπιβαλλόμενη από τον Τραμπ προθεσμία για το πότε θα τεθούν και πάλι σε ισχύ οι λεγόμενοι αμοιβαίοι δασμοί. Αυτό αφήνει ένα ευρύ φάσμα χωρών να αντιμετωπίσουν έναν δασμό 10 τοις εκατό που είναι πιθανό να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία και να επιβαρύνει τα έθνη που εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ακόμη και αν είναι πρόθυμα να συνάψουν συμφωνία.
- Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η απόφαση του Ισραήλ να καταργήσει τους δασμούς του στα αμερικανικά προϊόντα δεν ήταν αρκετή για μια πρόωρη συμφωνία – ακόμη και μετά την άμεση συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Τραμπ για να υποστηρίξει την άποψή του. Και η δημόσια προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 μπλοκ για την εξάλειψη όλων των δασμών στα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά αγαθά μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ απορρίφθηκε.
Η στρατηγική της κυβέρνησης ουσιαστικά παραγκωνίζει τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της χώρας, βάζοντας το μπλοκ μαζί με την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς περιμένουν μια συμφωνία. Συλλογικά, η ΕΕ, η Κίνα, ο Καναδάς και το Μεξικό αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό εμπόριο με τις ΗΠΑ.
“Κάθε χώρα χτυπάει την πόρτα του Λευκού Οίκου ταυτόχρονα, οπότε δεν είναι περίεργο που δεν ανταποκρίνονται σε όλους. Αλλά τι περίμεναν με τους παγκόσμιους δασμούς; Είναι ένα χάος”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ διερωτώνται τώρα αν “πρόκειται για μια τακτική διαπραγμάτευσης ή για την αρχή μιας συνολικής αλλαγής παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα βλέπουν το παγκόσμιο εμπόριο. Και αυτό μας έχει ταράξει αρκετά”, δήλωσε.
Ο επείγων χαρακτήρας των δασμών σημαίνει ότι το προσωπικό των πρεσβειών παίζει ως επί το πλείστον ρόλο προετοιμασίας για τους ανώτερους αξιωματούχους των χωρών που καταφθάνουν από τις ξένες πρωτεύουσες. Ωστόσο επικρατεί απαισιοδοξία.
- «Δεν φαίνεται ότι το βασικό ποσοστό του 10% έχει περιθώριο προσαρμογής μέχρι στιγμής», δήλωσε ένας διπλωμάτης.
Ασιάτες διπλωμάτες που περιμένουν στο περιθώριο εξέφρασαν σύγχυση σχετικά με την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης και τις δυσκολίες στην προσπάθεια να συμμετάσχουν σε παραγωγικές συζητήσεις, δεδομένης της ξαφνικής αντιστροφής του Τραμπ στο μέγεθος των αρχικών λεγόμενων δασμών της Ημέρας της Απελευθέρωσης την Τετάρτη.
«Θα χρειαστούν περισσότερα από την άρση των δασμών», δήλωσε ο Κεν Γουάινστιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Hudson για την Ιαπωνία και πρώην διορισμένος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία κατά την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ. “Θα χρειαστεί επίσης να καταργηθούν και τα μη δασμολογικά εμπόδια, τα οποία είναι κρίσιμα, και να γίνουν επενδύσεις. Αλλά το ζήτημα είναι, πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν την κυβέρνηση”.
- Η εμπειρία της εμπορικής απεσταλμένης της Νότιας Κορέας Cheong In-kyo είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Ο Cheong συναντήθηκε με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Jamieson Greer την Τρίτη για να συζητήσουν τον δασμό 25% στις εισαγωγές της Σεούλ. Μια ημέρα αργότερα ο Τραμπ μείωσε τον εν λόγω δασμό στο 10% για τις επόμενες 90 ημέρες για τη Νότια Κορέα και άλλες στοχευμένες χώρες, εκτός της Κίνας. Ο Τσονγκ δήλωσε ότι παρά τη σύγχυση αυτή, επέστρεψε στην πατρίδα του με «ένα πλαίσιο για διαπραγματεύσεις ανά αντικείμενο, ιδίως όσον αφορά τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα», ανέφερε η Korea Herald την Παρασκευή.
Ένας άλλος Ασιάτης διπλωμάτης δήλωσε ότι η χώρα του ήθελε να μιλήσει με την ομάδα του Τραμπ για μια συμφωνία, αλλά ότι δεν περίμενε να είναι ψηλά στη λίστα, επειδή δεν ήταν τόσο μεγάλος εμπορικός εταίρος όσο άλλοι.
- Παρόλα αυτά, πολλές χώρες διατυμπανίζουν περιορισμένη πρόοδο για τη μόνιμη αποτροπή των δασμών.
Ένας Ινδός διπλωμάτης αναγνώρισε διαφωνίες στις σχεδόν καθημερινές συνομιλίες μεταξύ χαμηλόβαθμων αξιωματούχων από τις δύο χώρες και δήλωσε ότι παραμένουν «βέβαιοι ότι τα κενά μπορούν να γεφυρωθούν» πριν οι δασμοί ξαναγυρίσουν σε ισχύ.
Το Βιετνάμ γιόρτασε την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για την αντιμετώπιση των αμοιβαίων δασμών με ανάρτηση στον ιστότοπο της κυβέρνησης την Πέμπτη. Αλλά παρόλο που οι χώρες εργάζονται εντός της παύσης των 90 ημερών, «οι δύο χώρες πρέπει σύντομα να διαπραγματευτούν μια διμερή εμπορική συμφωνία για να δημιουργήσουν ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο», ανέφερε η ανάρτηση.
Η Ιαπωνία έχει σηματοδοτήσει ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί μη δασμολογικά εμπόδια. Η Ιαπωνία στέλνει στην Ουάσινγκτον τον υπουργό οικονομικής αναζωογόνησης Akazawa Ryosei για απευθείας συνομιλίες τόσο με τον Greer όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Scott Bessent, μετέδωσε την Παρασκευή η NHK, και αναμένεται να συζητηθούν «μη δασμολογικά εμπόδια και συναλλαγματικές ισοτιμίες».
Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξάλειψη των μη δασμολογικών φραγμών θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις πολύ πιο δύσκολες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του εμπορίου. Εάν η κυβέρνηση κυνηγήσει τα θεωρούμενα εμπόδια, όπως ο φόρος προστιθέμενης αξίας, ο οποίος είναι ουσιαστικά ένας φόρος επί των πωλήσεων που χρησιμοποιείται από 175 χώρες, ή οι φόροι επί των ψηφιακών υπηρεσιών, θα ζητούσε από τις χώρες να αναδιαρθρώσουν ουσιαστικά τη φορολογική τους βάση προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Τραμπ.
- Η κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι ελπίζει να ρίξει τα εμπόδια που εμποδίζουν τις αμερικανικές γεωργικές εξαγωγές σε χώρες όπως η Αυστραλία, το Ισραήλ και η ΕΕ. Τα εμπόδια αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολα, δεδομένης της πολιτικής δυναμικής που περιβάλλει τους τοπικούς αγρότες και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
«Η παραχώρηση αυτού του είδους είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο William Reinsch, πρώην ανώτερος εμπορικός αξιωματούχος των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. “Είναι πολύ εύκολο να κάνεις δημαγωγία: Οι Αμερικανοί θέλουν να έχουμε μη ασφαλή αυτοκίνητα. Θέλουν να έχουμε πιο βρώμικο αέρα. Και θέλουν να έχουμε άρρωστα κοτόπουλα. Και θέλουν να πίνουμε κακό κρασί».
Οι μικρότερες χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν λιγότερα περιθώρια ελιγμών όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την άρση τόσο των αμοιβαίων όσο και του ενιαίου δασμού 10% του Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές, και δεν είναι ρεαλιστικό γι’ αυτές βραχυπρόθεσμα να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα προβλήματα του Τραμπ με το εμπορικό έλλειμμα.
Ένας Αφρικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε απλώς να «κρατήσει χαμηλούς τόνους» επειδή δεν είχε πληγεί τόσο πολύ από τους αρχικούς δασμούς όσο κάποια άλλα έθνη.
Ένας Λατινοαμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η χώρα του έχει υποβάλει πολλαπλά αιτήματα για συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Τραμπ στα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.
«Έχουμε ξεφύγει από τα χειρότερα», δήλωσε ο αξιωματούχος, αλλά εξακολουθούν να «ζυγίζουν τι πρέπει να κάνουν».