Τέμπη-Βουλή: Τα πέντε σενάρια μετά την παραπομπή Τριαντόπουλου

Μετωπική αναμένεται να είναι η σύγκρουση συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης σήμερα στην Ολομέλεια (ώρα έναρξης 9.00΄π.μ.) στο πλαίσιο συζήτησης του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, με αφορμή την παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και ενώ παράλληλα θα είναι σε εξέλιξη η συνέντευξη της Μαρίας Καρυστιανού, προέδρου του Συλλόγου “Τέμπη 2023” στην ΕΣΗΕΑ.
Το πόρισμα της πλειοψηφίας (ΝΔ) της προανακριτικής επιτροπής εισηγείται στην Ολομέλεια να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (αρ 259 ΠΚ).
Σύμφωνα με το σκεπτικό, το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό και τις σκέψεις που αναπτύσσονται στις εισαγγελικές διατάξεις (υπ’ αριθμ. 43/2024 και 69/2024 ) της προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, είναι απολύτως επαρκές και συντρέχουν οι όροι που απαιτεί ο νόμος στη παρούσα φάση προκειμένου -ανεξαρτήτως της θέλησης του ιδίου- να ασκηθεί στον κ. Τριαντόπουλο ποινική δίωξη κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στα τέσσερα φυσικά πρόσωπα που έχουν ήδη παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση.
Στο πόρισμα της πλειοψηφίας σημειώνεται, ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν με τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής από την Ολομέλεια και τις εργασίες της επιτροπής που ακολουθήθηκαν δεν δημιουργούν κανέναν φόβο ακυρότητας της δίωξης σε επόμενο στάδιο, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις της ΝΔ με σκοπό την συσκότιση και την συγκάλυψη, παραβιάζοντας η πλειοψηφία το Σύνταγμα (άρθρο 86), το νόμο περί Ευθύνης Υπουργών ( ν. 3126/03), όπως ισχύει, τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156) και τις θεμελιώδεις αρχές της Ποινικής Δικονομίας.
Γι αυτό το λόγο είναι πολύ πιθανό τα κόμματα που αποχώρησαν από την προανακριτική επιτροπή διαφωνώντας για το άρον-άρον κλείσιμο των εργασιών της, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Ελληνική Λύση, να αποχωρήσουν και από την Ολομέλεια πριν ξεκινήσει η ονομαστικη μυστική ψηφοφορία με κάλπη (22.00΄μ.μ.) για να αποφασιστεί άσκηση ποινικής δίωξης ή όχι για τον Χρ. Τριαντόπουλο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος σχετικά με την αλλοίωση (“μπάζωμα”) του τόπου του τραγικού δυστυχήματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προκειμένου να μη νομιμοποιήσουν την διαδικασία.
Σημειώνεται ότι κατα τον Κανονισμό της Βουλής ο εγκαλούμενος έχει δικαίωμα λόγου, αλλά όχι ψήφου, ενώ με βάση τη διαδικασία που έχει προαποφασιστεί τον λόγο θα πάρουν, οι 9 εισηγητές των κομμάτων, 18 βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και στο τέλος όσοι αρχηγοί κομμάτων επιθυμούν να πάρουν το λόγο. Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Η άσκηση δίωξης θα σηματοδοτήσει την παραπομπή του Χρ. Τριαντοπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο. Η κλήρωση των 5 μελών, αρεοπαγίτες και μέλη του ΣτΕ, θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Ολομέλειας σε επόμενη συνεδρίαση της.
Με βάση τις θέσεις-εκτιμήσεις της ΝΔ και της αντιπολίτευσης τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι στο Δικαστικό Συμβούλιο, είναι:
- να ασκήσει δίωξη στον πρώην υφυπουργό και να τον παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο.
- να κρίνει ότι υπάρχει ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και να επιστρέψει την υπόθεση στη Βουλή
- να κρίνει ότι υπάρχουν κι άλλα αδικήματα για τον ίδιο ή ότι “εμπλέκονται” κι άλλα πρόσωπα και να επιστρέψει η υπόθεση και πάλι στη Βουλή
- να οδηγηθεί η υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη (φυσικό δικαστή), σύμφωνα και με την υπερασπιστική γραμμή του ίδιου του κ. Τριαντόπουλου και
- να μην ασκήσει δίωξη και η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.
Πάντως η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε όλη την αντιπολίτευση, πλην Σπαρτιατών, “να αντιδράσουμε σε αυτή τη διαδικασία και να μπλοκάρουμε το μπάζωμα της υπόθεσης” γιατί “δεν συγκλήθηκε καν η διάσκεψη των προέδρων και γίνεται στα μουλωχτά και ζητούν να ορίσουμε ομιλητές, οι υπάλληλοι της Βουλής”.
“Και όταν ρωτάμε αν έγινε διάσκεψη, συνέχισε, λένε όχι” και “Ρωτώ τον πρόεδρο αν έγινε διάσκεψη και λέει “όχι, το ανέφερα εγώ στην προηγούμενη διάσκεψη ότι μπορεί να γίνει έτσι. Λέω όμως ότι εμείς σε αυτή την διάσκεψη απουσιάζαμε διότι ταυτόχρονα στην Ολομέλεια υπήρχε διαδικασία για άρση ασυλίας. Ο κ. Καζαμίας πήγε στο τέλος και δεν νομιμοποίησε μία τέτοια διαδικασία. Είναι επαρκές κίνητρο να κλείσει η Βουλή για να ξεκουραστούμε να εισάγεται κατά αυτόν τον τρόπο το κλείσιμο της προανακριτικής στην Ολομέλεια, ενώ δεν έχει γίνει καμία διερεύνηση;”
Έτσι κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενεργήσουν μαζί και να μην νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία, χωρίς να γίνει διάσκεψη. “Να μην αφήσουμε άλλο τη συγκάλυψη. Να καταθέσουμε άμεσα και συντονισμένα αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να διαβιβαστούν εκεί και να εξεταστούν όλα τα στοιχεία που αφορούν το μπάζωμα” είπε χαρακτηριστικά ενόψει της σημερινής μαραθώνιας συνεδρίασης της Ολομέλειας.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος επικαλούμενος τα πρακτικά της ΔτΠ είπε “Αν μου έρθει εγκαίρως το πόρισμα γι’ αυτό είπα «την Παρασκευή εκτός απροόπτου» ενδεχομένως, να μπει το πόρισμα και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πάει μετά τις διακοπές του Πάσχα. Αυτή τη στιγμή δεν έχω ενημέρωση και γι’ αυτό έβαλα τη φράση “εκτός απροόπτου” και πρόσθεσε “Η κ. Κωνσταντοπούλου απουσίαζε από τη διάσκεψη, ούτε εκπρόσωπος του κόμματός της υπήρχε. Υπήρχαν εκπρόσωποι όλων των άλλων κομμάτων που συμφώνησαν να μπει την Παρασκευή. Τα σόου σας κ. Κωνσταντοπούλου να τα κάνετε αλλού και όχι μέσα στη Βουλή”.
“Ο κ. Κακλαμάνης διάβασε τα πρακτικά για να αποδείξει αυτό που ακριβώς που είπα, ότι δεν συνεδρίασε ποτέ η διάσκεψη των προέδρων και δεν όρισε ποτέ ημερομηνία συζήτησης στην Ολομέλεια για το πόρισμα της προανακριτικής, αφού εκείνη την μέρα δεν υπήρχε καν πόρισμα και καλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το αντιπαλέψουν και να το αντικρούσουν” ανταπάντησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.