Μαξίμου: Η κρίση των δασμών δεν αδειάζει το καλάθι της ΔΕΘ-Ικανοποίηση από την προσέγγιση Τραμπ

Μαξίμου: Η κρίση των δασμών δεν αδειάζει το καλάθι της ΔΕΘ-Ικανοποίηση από την προσέγγιση Τραμπ

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στο αφήγημα της “ισχυρής οικονομίας” επενδύει η κυβέρνηση συνεχίζοντας την προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας με φόντο την παγκόσμια αναταραχή που προκαλεί η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκεται η διαβεβαίωση  πως η ελληνική οικονομία είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτική απέναντι στις δυσκολίες και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ενόψει ΔΕΘ, για μεταφορά του αναπτυξιακού μερίσματος στο πορτοφόλι του πολίτη, με διατήρηση πάντα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να θεωρεί πως η οικονομία αποτελεί “κλειδί” για την επιδιωκόμενη αναστροφή του πολιτικού κλίματος που το τελευταίο δίμηνο είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την κυβέρνηση. Και δεν είναι τυχαίο ότι κατά την χθεσινή περιοδεία του στην Λειβαδιά, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε “σημαντικές πρωτοβουλίες τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα επιστρέψουν το μέρισμα της συλλογικής ανάπτυξης πίσω στους πολίτες”.

  • “Είμαστε σχεδόν στα μισά της θητείας μας και νομίζω ότι έρχονται πολύ καλές μέρες, διότι έχουμε δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή δημοσιονομική θέση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωνε ότι θα συνεχίσουμε να ακούμε και από τον πρωθυπουργό και από το οικονομικό επιτελείο καλές ειδήσεις για την ζωή των πολιτών  και διαβεβαίωνε πως η στρατηγική και τα σχέδια της κυβέρνησης για θετικές παρεμβάσεις στη ΔΕΘ, δεν ανατρέπονται λόγω της  κατάστασης που διαμορφώνεται στο διεθνές περιβάλλον.

“Αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει θα τα υλοποιήσουμε, ένα προς ένα παρά το γεγονός της ύπαρξης των δασμών”, τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα πως το σχεδιαζόμενο “καλάθι” του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ– που έχει προαναγγελθεί ότι θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας, παρεμβάσεις για τα ενοίκια για τους νέους και ότι άλλο κριθεί δημοσιονομικά εφικτό- δεν θα… αδειάσει λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ικανοποίηση του για τον αντίκτυπο που είχε η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, όπως αυτός αποτυπώνεται στα θετικά σχόλια του Προέδρου Τραμπ, αλλά και για το γεγονός ότι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για επιδίωξη μίας «win-win» συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέπεσε επί της ουσίας με το πάγωμα των δασμών για 90 ημέρες από τον Πρόεδρο Τραμπ.

  • Κάτι που ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις, όπως προέκρινε από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, υιοθετώντας μία ήπια στάση στο ζήτημα των δασμών μπροστά στον κίνδυνο νέου πληθωριστικού κύματος και αναζωπύρωσης του προβλήματος της ακρίβειας που παραμένει κορυφαίο πρόβλημα για τους πολίτες

Στα θετικά σχόλια του Αμερικανού Προέδρου, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν όμως και την κατάρρευση του αφηγήματος περί “περιθωριοποίησης της Ελλάδας” από τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ και έλλειψης ισχυρών διαύλων επικοινωνίας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι αυτό διαψεύδεται από σειρά πρόσφατων εξελίξεων, όπως η αναγνώριση της πρότασης Μητσοτάκη από τον Ντόναλντ Τραμπ, η συνάντηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη στιγμή μάλιστα που  πολλές μεγάλες χώρες δυσκολεύονται να βρουν διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, καθώς και το ενδιαφέρον της Chevron για αναζήτηση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, σε θαλάσσια οικόπεδα που ευθυγραμμίζονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Κρίνοντας κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει και σε συνάντηση του κ. Μητσοτάκη και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, εν ευθέτω χρόνο, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

 Η πρόταση Μητσοτάκη για win win συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να επαναφέρει στο προσκήνιο και ένα ακόμη αφήγημα που σχετίζεται με τον “πρωταγωνιστικό ρόλο” του Έλληνα πρωθυπουργού σε σειρά πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  όπως κατά την περίοδο της πανδημίας, την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, την πρωτοβουλία για τις τιμές χονδρικής του ρεύματος, αλλά και για την άμυνα και την εξαίρεση αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων.

  • Στην κυβέρνηση θεωρούν πως όλα αυτά, ενισχύουν το προφίλ της σταθερής ηγεσίας που προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου, ενισχύοντας έτσι και τα νέα  διλήμματα περί λαϊκισμού που είναι σαφές ότι έχει αρχίσει να προβάλει με ξεκάθαρο τρόπο η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος μέσα στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην χώρα.

 “Σε μια εποχή που πολίτες τείνουν να είναι ίσως ελαφρώς πιο συναισθηματικοί, πιο απαισιόδοξοι, να καθοδηγούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κίνδυνος να έχουμε μια επανεμφάνιση του λαϊκισμού είναι πάντα υπαρκτός, επειδή τα κόμματα του λαϊκισμού τείνουν να εμφανίζονται σε κύκλους”, τόνισε μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Φόρουμ των Δελφών.

Υπογράμμισε πάντως ότι “όσο φέρνουμε αποτελέσματα, όσο εστιάζουμε στα πραγματικά προβλήματα, όσο είμαστε προσανατολισμένοι στα αποτελέσματα και όσο παραμένουμε ταπεινοί και κατανοούμε ότι τα παράπονα που τροφοδοτούν τα λαϊκιστικά κόμματα μπορεί να είναι πραγματικά, αλλά οι λύσεις που προσφέρουν οι λαϊκιστές δεν είναι οι κατάλληλες, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές το 2027”.

Ως προς το τελευταίο, στο Μέγαρο Μαξίμου διακρίνουν ενθαρρυντικά μηνύματα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη ΝΔ να κινείται εκ νέου προς ποσοστά ευρωεκλογών. Τρεις χθεσινές δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν ελαφρά άνοδο για το κυβερνών κόμμα, στο οποίο εκτιμούν ότι έστω και με αργούς ρυθμούς, αρχίζει πλέον να ακούγεται από τους πολίτες η επιχειρηματολογία με την οποία η ΝΔ  αντικρούει, σε πολύ υψηλούς τόνους έναντι της αντιπολίτευσης, το “αφήγημα” περί “συγκάλυψης” στην τραγωδία των Τεμπών.

Σχετικά Άρθρα