Ερντογάν: Εργαζόμαστε για τη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας με την Ελλάδα

Τη θέση του ότι χωρίς την Τουρκία δεν υφίσταται ευρωπαϊκή ασφάλεια, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε Φόρουμ Διπλωματίας στην Αττάλεια. «Δεν είμαστε απλώς κάτοικοι αυτής της γεωγραφικής περιοχής, είμαστε επίσης οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της. Βρισκόμαστε εδώ και χίλια χρόνια και, θα παραμείνουμε εδώ για πολλούς ακόμη αιώνες. Προσπαθούμε να προωθήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη τη χώρα μας, ενισχύοντας τις καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και χτίζοντας γέφυρες διαλόγου μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών», ανέφερε μεταξύ άλλων γύρω από τη διπλωματία φωτογραφίζοντας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αναφορικά με τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο εν μέσω δασμών Τραμπ, είπε: «Δίνουμε μεγάλη σημασία στον εμπορικό μας στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον σύμμαχο και στρατηγικό μας εταίρο, τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι στη δεύτερη θητεία του Προέδρου Τραμπ, με τη συμβολή της στενής μας φιλίας, οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ακμάσουν σε κάθε τομέα».
Εργαζόμαστε για τη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας με την Ελλάδα
«Στόχος μας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εργαζόμαστε για τη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας με τη γειτονική μας Ελλάδα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για τη σταθερότητα στο Αιγαίο καθώς και για τη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας της Τουρκίας με την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το CNN Turk, για τους δασμούς, σχολίασε: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο εντεινόμενος εμπορικός ανταγωνισμός σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς να μην καταστεί καταστροφικός· η Τουρκία θα είναι ένας από τους νικητές αυτής της διαδικασίας».
Για τον ρόλο της ΕΕ: «Η Τουρκία θα πρέπει να αποκτήσει αμέσως μια θέση ως πλήρες μέλος της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη διαδικασία και αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ», ενώ στο σημείο εκείνο αναφέρθηκε εκ νέου και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να εξεταστεί χωρίς την Τουρκία, η οποία είναι επίσης έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη στο μέλλον».
Για το κυπριακό: «Έχουμε αυξήσει τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και της ισότιμης διεθνούς αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού λαού. Θα συνεχίσουμε υπομονετικά αυτό μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Για Συρία: «Όσον αφορά τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, συμφωνούμε και διεξάγουμε στενό διάλογο με σημαντικούς παράγοντες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Τραμπ και Πούτιν. Στη Συρία, κανείς δεν πρέπει να παρερμηνεύσει την προσέγγισή μας στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου. Η ψυχραιμία μας δεν πρέπει να οδηγήσει κανέναν σε ψευδείς φιλοδοξίες. Με την επανάσταση της 8ης Δεκεμβρίου, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί η ευκαιρία για την εγκαθίδρυση διαρκούς σταθερότητας όχι μόνο στη Συρία αλλά σε ολόκληρη την περιοχή μας».
Εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ: «Όσο συνεχίζεται η κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ στη Γάζα, οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός σαμποτάρονται και οι βόμβες πέφτουν βροχή εναντίον αθώων, η επίτευξη διαρκούς ειρήνης θα είναι αρκετά δύσκολη. Καλώ για άλλη μια φορά όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σταματήσουν την αιματοχυσία και να σταθούν στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Πριν από 500 χρόνια, καλωσορίσαμε τον Ισραηλινό λαό, τους Εβραίους, που εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους. Αυτό που ήταν η Τουρκία τότε είναι το ίδιο και σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να αμαυρώσει τον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκρατία. Κανείς δεν μπορεί να αμαυρώσει τον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκρατία. Ακόμα και σε πόλεμο, ενεργεί έτσι ένα νόμιμο κράτος; Δεν είναι αυτό κράτος τρομοκράτης; Γι’ αυτό το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος.
Το Ισραήλ διαπράττει ανοιχτά γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού τα τελευταία 1,5 χρόνια, παραβιάζοντας τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Η σιωπή για τις σφαγές του Ισραήλ ισοδυναμεί με συνενοχή σε αυτό το έγκλημα. Θέλουμε να δούμε μια περιοχή όπου επικρατεί η συμφιλίωση αντί για τις συγκρούσεις, όπου βασιλεύει η ευημερία αντί για την αιματοχυσία, τα δάκρυα, τον πόνο και την ένταση. Επιθυμούμε να αφήσουμε έναν τέτοιο κόσμο στα παιδιά μας. Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε επειδή η ανθρωπότητα είναι μεγαλύτερη από πέντε».