Delphi Economic Forum: Όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Delphi Economic Forum: Όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Με τη συμμετοχή του σε αρκετά πάνελ συζητήσεων, την Πέμπτη 10 Απριλίου, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Υγεία, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του για μείζονα ζητήματα στην Υγεία, να υποστηρίξει πως ο τομέας της Υγείας ανθεί, χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης, να υπεραμυνθεί για ακανθώδεις πολιτικές, όπως το φλέγον ζήτημα του clawback, αλλά και να δεσμευτεί για την άμεση υλοποίηση στόχων, όπως η θέσπιση του Ταμείου Καινοτομίας.

Αξίζει να δούμε πώς παρουσιάζει την εικόνα της Υγείας ο υπουργός και ποιες είναι οι δεσμεύσεις του για το αμέσως επόμενο διάστημα.

·        Αδ. Γεωργιάδης: «Το σύστημα υγείας είναι στην καλύτερη φάση που βρισκόταν ποτέ»

Την εκτίμηση ότι «το σύστημα υγείας, όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά είναι στην καλύτερη φάση που βρισκόταν ποτέ» εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έδωσε το παρών στη συζήτηση με θέμα «Building Sustainable & Resilient Health-Care Systems, Part II».

Προκειμένου να υποστηρίξει την παραπάνω άποψη, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε όλη την πρόοδο που έχει συντελεστεί, τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενος τα καινούρια νοσοκομεία, την ψηφιοποίηση των ιατρικών εργαλείων, τη δημιουργία του ατομικού φακέλου υγείας, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κ.α. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκθειάσει την πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία οδηγεί σε ολοένα και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Όμως, όπως πρόσθεσε, χρειάζονται και οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία. Για αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Υγείας ακολουθεί μια στρατηγική, η οποία εστιάζει στην πρόληψη. «Γρηγορότερη αντιμετώπιση ασθενειών, σημαίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να πληρώσουμε τη θεραπεία όσων δεν μπορέσαμε να θεραπεύσουμε στα αρχικά στάδια», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Τα καινοτόμα φάρμακα, για παράδειγμα κατά του διαβήτη ή της παχυσαρκίας, μπορούν να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για να ασκήσουμε την πολιτική μας, τόνισε επιπρόσθετα, αναφέροντας ότι «στόχος είναι οι πόροι, οι οποίοι πάντα είναι περιορισμένοι, να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Σ’ αυτό το σημείο, επέλεξε να επικεντρωθεί στον τομέα της πρόληψης και στο «myhealth app», όπου υπάρχει ο ατομικός φάκελος υγείας. «Όλες οι προληπτικές εξετάσεις μπαίνουν εδώ. Ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο στην πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία […] Είναι φουλ service» σχολίασε, χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το ζήτημα του clawback, αφού διευκρίνισε ότι τα λεφτά για τη φαρμακοβιομηχανία ποτέ δεν είναι αρκετά, διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόοδος. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «τα πρώτα νούμερα δείχνουν ότι το 2025 θα εξελιχθεί καλύτερα σε σχέση με το 2024 […] Δεν είναι θρίαμβος, αλλά σίγουρα έχουμε πρόοδο». Σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, υπογράμμισε ότι οι επιστροφές είναι αρκετά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όχι επειδή γίνεται σπατάλη, αλλά «επειδή η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική, την οποία υποστηρίζω, πολύ πιο εύκολης πρόσβασης στα φάρμακα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Δίνουμε ευκολότερη πρόσβαση στο φάρμακο», τόνισε.

Για τις διοικήσεις των νοσοκομείων

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι η διαδικασία επιλογής από τον ΑΣΕΠ βαίνει προς ολοκλήρωση, ξεκαθαρίζοντας ότι ο υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει αλλά ούτε να αλλάξει τον νέο διοικητή, παρά μόνο μετά την παρέλευση δύο ετών. Τέλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρεμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ, παραδέχθηκε ότι «έχει μείνει πίσω, καθώς δεν έχει φτάσει εκεί που θα θέλαμε […] δεν μπόρεσε να μετεξελιχθεί με την ταχύτητα που θέλαμε».

·        «Είμαι αποφασισμένος να θεσπιστεί στη θητεία μου το Ταμείο Καινοτομίας για καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα»

Τη δέσμευσή του να προχωρήσει, εντός της θητείας του ως υπουργός Υγείας στην υλοποίηση του «Ταμείου Καινοτομίας», όπως είναι γνωστό, το κανάλι χρηματοδότησης νέων καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, κατέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, συμμετέχοντας σε συζήτηση με παράγοντες της αγοράς του φαρμάκου, αλλά και θεσμικούς στον τομέα της έρευνας.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, οδηγώντας στην κινητοποίηση επενδύσεων 1,6 δισ. ευρώ στον τομέα της Υγείας, ενώ μιλώντας ειδικά για το Ταμείο Καινοτομίας ή μεταβατικής αποζημίωσης, στόχος του οποίου είναι να προσφέρει μία τριετή προβλεψιμότητα στις αγορές, εκτίμησε πως, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα μπορέσει να παρουσιάσει το τελικό σχήμα στην αγορά. Υπογράμμισε, ωστόσο, αναφορικά με τη χρηματοδότηση πως θα χρειαστεί και νέους πόρους αλλά και ανακατανομή πόρων που εξοικονομούνται από άλλους τομείς, ενώ θα απαιτηθεί διαβούλευση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθούν πόροι που θα φθάνουν περί τα 100 εκατ. ετησίως.

Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με δικλείδες ασφαλείας αναφορικά με τον χώρο του φαρμάκου, καθώς τόνισε πως «το κακό παρελθόν της χώρας μας αναγκάζει να έχουμε περισσότερους ελέγχους». Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ στον χώρο του φαρμάκου, σημείωσε πως οι χρηματοδοτήσεις εκεί προσελκύουν την καινοτομία, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να εισάγει το 75% των φαρμάκων που καταναλώνονται στη γηραιά ήπειρο.

·        «Το clawback ήταν ένα βάρβαρο μέτρο, άγαρμπα φτιαγμένο σε συνθήκες κρίσης – Τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο που δεν θα αποκλείει την καινοτομία»

Συμμετέχοντας σε άλλη συζήτηση, στο πλαίσιο του φόρουμ, με συνομιλητές προέδρους φαρμακευτικών εταιρειών, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ακανθώδες θέμα του clawback (υποχρεωτικών επιστροφών), πραγματοποιώντας μία προσφιλή ιστορική αναδρομή στην πρώτη του θητεία, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη θέσπιση του clawback:

«Όταν θέσπιζα το clawback με επέκρινε το σύμπαν. Όμως, όλοι αυτοί που με επέκριναν και μετά έγιναν κυβέρνηση, δεν άγγιξαν τίποτα από το clawback. Το clawback ήταν βάρβαρο μέτρο, άγαρμπα φτιαγμένο σε συνθήκες κρίσης. Τώρα, πρέπει να φτιάξουμε μέτρα που δεν θα αποκλείουν την καινοτομία. Πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι ευέλικτα και θα προσελκύουν την καινοτομία, τώρα που δεν είναι έκτακτη ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σημείωσε:«Στην τελική version που θα προτείνω σε όλη τη βιομηχανία φέτος, θέλω να είμαι ειλικρινής ως προς το ποιος όρος δεν μπορεί να μπει. Είναι η δέσμευση για το ύψος του clawback. Ο λόγος είναι ότι η δέσμευση για το λογιστήριο του κράτους σημαίνει άγνωστη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν μπορεί να γραφτεί στο μεσοπρόθεσμο, γιατί θα έρθουν μετά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και θα βάλουν στον συγκεκριμένο άγνωστο, θα πάνε στο ακραίο σενάριο και θα πέσει έξω το σύνολο του κράτους»

«Έχουμε από τη μια τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, από την άλλη μια βιομηχανία που έχει ταλαιπωρηθεί. Οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν δείξει μια υπευθυνότητα στη χώρα και δεν απέσυραν φάρμακα. Τους τιμά αυτό γιατί δεν στερήθηκαν οι ασθενείς φάρμακα όταν η χώρα δεν είχε να τα πληρώσει», πρόσθεσε.

Η δευτερογενής χρήση των δεδομένωνΟ ίδιος,μιλώντας για τα data και την εκμετάλλευσή τους, ανέφερε πως «Η Ελλάδα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει τεράστια ποσότητα δεδομένων. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η δευτερογενής χρήση των δεδομένων να είναι όσο πιο ελεύθερη γίνεται. Θα πάμε στο μέγιστο βαθμό που επιτρέπεται».

Σχετικά Άρθρα