Ανάλυση Politico: Τι πραγματικά σημαίνει η υποτιθέμενη υποχώρηση Τραμπ σε έναν ιστορικό εμπορικό πόλεμο

Το Politico, αναφέρει ότι μεγάλο μέρος των ειδήσεων επικεντρώθηκε στην παύση των 90 ημερών στους δασμούς Τραμπ. Οι αγορές αρχικά ανέκαμψαν- πολλοί συναλλασσόμενοι φάνηκαν ανακουφισμένοι που απέφυγαν το χειρότερο σενάριο, ωστόσο κανείς δεν εστίασε στο γεγονός ότι σημαντικοί δασμοί παραμένουν σε ισχύ. Το αποτέλεσμα, ακόμη και μετά τη μερική παύση του Τραμπ, είναι η δεκαπλάσια αύξηση των εισφορών στα αγαθά που εισάγονται στην Αμερική. Στις αρχές του έτους ο συνολικός μέσος πραγματικός δασμολογικός συντελεστής της χώρας βρισκόταν γύρω στο 2,5 %. Με τις κινήσεις αυτής της εβδομάδας, είναι περίπου 27 % – το υψηλότερο για τις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας περίπου 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, οπότε η φορολόγηση όλων αυτών των αγαθών ισοδυναμεί με σημαντικό φόρο για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που αγοράζουν από το εξωτερικό.
Οι εισφορές ποικίλλουν μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ. Οι κινήσεις του προέδρου αφήνουν σε ισχύ δασμούς 10 % για τις περισσότερες χώρες. Οι εισφορές στις εισαγωγές από την Κίνα – τον Νο 3 εμπορικό εταίρο της Αμερικής – ανέρχονται τώρα στο υψηλότατο 145%.
- Πρόκειται για φόρο σε κάθε εισαγωγή που πλήττει τις αμερικανικές εταιρείες που αγοράζουν είτε ολοκληρωμένα προϊόντα είτε εξαρτήματα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Καναδάς και το Μεξικό αντιμετωπίζουν επίσης έναν υψηλό δασμολογικό συντελεστή 25 τοις εκατό σε ορισμένα αγαθά (χάλυβας, αλουμίνιο, αυτοκίνητα) και γλιτώνουν τους δασμούς για τα αγαθά που συμμορφώνονται με την εμπορική συμφωνία του 2020 που υπέγραψε με τις δύο χώρες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναπτύσσει μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη στρατηγική. Οι δασμοί Τραμπ θα αναδιαμορφώσουν την αμερικανική οικονομία, την παγκόσμια οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές όσο παραμένουν σε ισχύ.
Μακροπρόθεσμα, ο πρόεδρος ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα ωφεληθούν μέσω επενδύσεων στις ΗΠΑ – περισσότερα εργοστάσια και θέσεις εργασίας – και υψηλότερα έσοδα από τους δασμούς.
Βραχυπρόθεσμα, οι αμερικανικές εταιρείες, μεγάλες και μικρές, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να αγοράζουν προϊόντα από χώρες που πλήττονται από αυτούς τους δασμούς ή αν θα στραφούν σε προϊόντα από άλλες χώρες. Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν αν θα μετακυλήσουν τυχόν πρόσθετο κόστος στους καταναλωτές. Ορισμένες εταιρείες θα κλείσουν επειδή δεν μπορούν να φάνε το κόστος ενός φόρου 10 τοις εκατό σε πολλά προϊόντα, πόσο μάλλον ενός φόρου 145 τοις εκατό στα προϊόντα τους από την Κίνα.
- Οι επιχειρηματίες θα επιβαρυνθούν επίσης από την αβεβαιότητα – ο Τραμπ έχει δείξει ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη ανά πάσα στιγμή. Ποιος θα καταρτίσει ένα μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο ή θα επενδύσει σε έργα έντασης κεφαλαίου, με τη δαμόκλειο σπάθη της αβεβαιότητας να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του;
Οι Αμερικανοί καταναλωτές θα βρεθούν γρήγορα αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές για όλα τα είδη αγαθών. Οι οικονομολόγοι του Εργαστηρίου Προϋπολογισμού στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ ανέβασαν την αρχική εκτίμηση στο ισοδύναμο των 4.700 δολαρίων ανά αμερικανικό νοικοκυριό. Ακόμη και μετά την παύση ορισμένων δασμών, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί λόγω των υψηλότερων τιμών και η ανεργία θα αυξηθεί μέσω των επιχειρηματικών αποτυχιών και των απολύσεων. Αυτό είναι ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Το αν θα υπάρξει ύφεση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν ο Τραμπ θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες. Μια υποχώρηση θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη αρκετά ώστε να σώσει την αμερικανική οικονομία από την είσοδο σε ύφεση. Αλλά η αβεβαιότητα από τους ξαφνικούς δασμούς, ακόμη και αν διαρκέσει λίγες εβδομάδες, θα επιφέρει τεράστιο τίμημα σε όλο τον κόσμο.
Κάθε σημαντική επιχείρηση που εισάγει οτιδήποτε στις ΗΠΑ πραγματοποιεί έκτακτες συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσει αν και πώς θα αναδιαμορφώσει τα σχέδια αγορών και επενδύσεων. Ακόμη και εκείνες που δεν εισάγουν αγαθά θα πρέπει να αντιδράσουν στην πραγματικότητα της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών (λόγω του φόρου στα αγαθά που αγοράζουν οι Αμερικανοί) και της αστάθειας του χρηματιστηρίου. Μια χαμηλότερη χρηματιστηριακή αγορά συχνά μεταφράζεται σε περικοπές κόστους, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων, για την αύξηση της κερδοφορίας. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού – λόγω πληθωρισμού – θα επιβαρύνει επίσης τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
- Ο Τραμπ, επιδιώκοντας μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, φαίνεται έτοιμος να απορροφήσει μια ύφεση προκειμένου να αναδιαμορφώσει την αμερικανική παραγωγή και το εμπόριο. Είναι απίθανο να μπορέσει να επιτύχει μια τόσο γρήγορη, σαρωτική αναδιάρθρωση της βιομηχανικής βάσης της χώρας, διατηρώντας παράλληλα την οικονομία πάνω από το νερό κατά το επόμενο έτος.
Ο Τραμπ εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία. Ξεφεύγει από τους περισσότερους προκατόχους του (και από τα δύο κόμματα), οι οποίοι επιδίωκαν όλο και πιο ελεύθερο εμπόριο τον τελευταίο αιώνα. Το βαθύ ενδιαφέρον του για το εμπόριο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ανόδου της Ιαπωνίας καθ’ όλη τη δεκαετία του 1980 και διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των εθνικών συζητήσεων για τη NAFTA. «Αυτό που θα έκανα αν εκλεγόμουν πρόεδρος θα ήταν να διορίσω τον εαυτό μου Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ το 2000, καθώς ζύγιζε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος με το ψηφοδέλτιο του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος. «Θα αναλάμβανα προσωπικά την ευθύνη των διαπραγματεύσεων. … Οι εμπορικοί μας εταίροι θα έπρεπε να καθίσουν απέναντι από τον Ντόναλντ Τραμπ και σας εγγυώμαι ότι η κοροϊδία των Ηνωμένων Πολιτειών θα σταματούσε».
- Ο πρόεδρος έθεσε τελικά το εμπόριο -και τον εαυτό του- στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας. Όσο οι δασμοί του Τραμπ παραμένουν σε ισχύ, θα αναδιαμορφώνουν την αμερικανική οικονομία και την παγκόσμια οικονομική τάξη με απρόβλεπτους τρόπους, εξηγεί το Politico.
Οι αγορές φάνηκαν μάλλον ζαλισμένες την Τετάρτη με την αντίληψη ότι ο Τραμπ τραβάει την Αμερική πίσω από την πτώση στον γκρεμό. Στη συνέχεια, όμως, κατέρρευσαν, καθώς η πραγματικότητα μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων στο εμπόριο άρχισε να γίνεται αντιληπτή.
Να περιμένετε συνεχή μεταβλητότητα όσο οι δασμοί της Κίνας παραμένουν σε ισχύ, προειδοποιεί το Politico.
Η απόφασή του να μειώσει τον εμπορικό του πόλεμο την Τετάρτη προέκυψε από την ανησυχία για άτακτες κινήσεις στις αγορές ομολόγων, μετά από έκκληση κορυφαίων συνεργατών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διακυμάνσεις των μετοχών είναι προσωρινές και ανακάμπτουν. Η αναταραχή στις αγορές ομολόγων μπορεί να προκαλέσει βαθύτερη ζημιά στην ευρύτερη οικονομία, παγώνοντας την πίστωση για καταναλωτές και επιχειρήσεις που δεν έχουν καν επενδύσει σε μετοχές.
Ο πρόεδρος προειδοποίησε στις τρεις προεδρικές εκστρατείες του – το 2016, το 2020 και το 2024 – ότι οι μετοχές θα καταρρεύσουν και θα προκύψει ύφεση εάν κερδίσει οποιοσδήποτε από τους αντιπάλους του. Αντ’ αυτού, οι κίνδυνοι αυτοί εμφανίστηκαν μόνο επί των ημερών του.