Αγορές: Σε αρνητικό έδαφος παρά την αισιοδοξία Τραμπ ότι… θα βρεθεί λύση με την Κίνα

Γύρισαν πάλι σε αρνητικό έδαφος οι αγορές μετά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και παρά τις δηλώσεις Τραμπ ότι επιθυμεί να επέλθει συμφωνία με το Πεκίνο. Μετά τη νέα πτώση στη Wall Street και οι ασιατικές αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης.
Στο χρηματιστήριο στο Τόκιο η συνεδρίαση άρχισε με πτώση 5% και πλέον σήμερα, με τις αγορές να συνεχίζουν να κλυδωνίζονται έντονα, λόγω της ανησυχίας για τις συνέπειες της κλιμάκωσης του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τους τελωνειακούς δασμούς.
Αφού ανέκαμψαν θεαματικά την προηγουμένη, ανακτώντας μέρος των απωλειών των τελευταίων ημερών, με πολλούς επενδυτές ενθουσιασμένους λόγω της μεταβολής της Ουάσιγκτον ως προς μέρος των βαρύτερων δασμών, οι ασιατικές αγορές καταγράφουν νέες πτώσεις. Ο δείκτης Nikkei έφθασε να υποχωρεί πάνω από 5%. Παράλληλα στο χρηματιστήριο της Σεούλ, απώλειες και για τον Kospi, όπως και στην Αυστραλία για τον ASX 200.
Οι μετοχές της Ταϊβάν έχουν υποχωρήσει στις αρχές της διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης αναφοράς Taiex ήταν 2,5% χαμηλότερος το πρωί της Παρασκευής. Έκλεισε περισσότερο από 9% υψηλότερα χθες.
Νωρίτερα ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1.014 μονάδων ή στο -2,50%, στις 39.593 μονάδες, αν και νωρίτερα οι απώλειες του είχαν φτάσει έως και τις 1.700 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,46% στις 5.268 μονάδες, καταφέρνοντας τουλάχιστον να κρατήσει το όριο των 5.000 μονάδων.
Όσον αφορά τον Nasdaq, ο πρωταγωνιστής του χθεσινού ράλι κατέγραψε και την μεγαλύτερη πτώση σήμερα χάνοντας 4,31% στις 16.387 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, μια επιτυχημένη έκδοση 30ετούς ομολόγων ύψους 22 δισ. δολαρίων έδωσε πρόσκαιρη ανάσα στον κλάδο, ωστόσο οι αποδόσεις παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε ελαφρά στο 4,405%, ενώ αντιθέτως η απόδοση του 2ετούς έχασε έδαφος στο 3,85%.
Αξιοσημείωτη και η «βουτιά» του αμερικανικού νομίσματος που βίωσε τη χειρότερη ημέρα του από το 2022. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 1,66% στο 101,19.
Τραμπ: Ο Σι είναι φίλος, θα τα βρούμε
Όλα αυτά στον απόηχο των αισιόδοξων δηλώσεων Τραμπ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Έλον Μασκ, παρά το ότι δεν είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
«Όλοι εδώ, γύρω από το τραπέζι, κάνουν εκπληκτική δουλειά. Οι σχέσεις σας είναι πολύ δυνατές -είναι σαν να είστε φίλοι και αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ καλές» είπε μεταξύ άλλων προς τους υπουργούς, αλλά και τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν.
Η είδηση, πάντως, αν δεν είναι άλλη μία από τις παλινωδίες του Τραμπ, ήταν η εκτίμησή του ότι θα βρεθεί λύση, για να τερματιστεί… αναίμακτα ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, που μαίνεται με αμείωτη ένταση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα ήθελε πολύ να συνάψει συμφωνία με την Κίνα ώστε να τερματιστεί ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος. Προέβλεψε ότι «η μετάβαση» που συνδέεται με τη δασμολογική πολιτική του «θα έχει τίμημα» και «θα προκαλέσει προβλήματα».
Ωστόσο, «στο τέλος θα είναι κάτι καλό», εκτίμησε ο ίδιος.
«Κάνουμε αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από πολλά χρόνια. Το αφήσαμε να ξεφύγει και επιτρέψαμε σε ορισμένες χώρες να γίνουν πολύ μεγάλες και πολύ πλούσιες σε βάρος μας. Δεν πρόκειται να το αφήσω να συμβεί αυτό» είπε για να δικαιολογήσει την απόφασή του.
Παρά το ότι οι δασμοί στην Κίνα ανέρχονται στο 145%, ο Τραμπ εκτιμά ότι «θα βρούμε λύση», γιατί «είναι φίλος μου ο Σι Τζινπίνγκ».
«Θα δούμε τι θα συμβεί με την Κίνα. Θα θέλαμε πολύ να μπορέσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Πραγματικά εκμεταλλεύονται τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατηγορώντας τους προκατόχους του γιατί η Κίνα «κατακλέβει τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Ξαναμοιράζουμε την τράπουλα και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να τα πάμε πολύ καλά. Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι. Είναι πραγματικά φίλος μου για μεγάλο χρονικό διάστημα και νομίζω ότι θα καταλήξουμε να βρούμε κάτι που θα είναι πολύ καλό και για τις δύο χώρες», συνέχισε ο Τραμπ.
Σχολίασε μάλιστα με ειρωνεία την κίνηση της Κίνας να μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που προβάλλονται στη χώρα. «Νομίζω ότι έχω ακούσει χειρότερα πράγματα», είπε ενώ μεταξύ του υπουργικού του συμβουλίου κάποιοι ξέσπασαν σε γέλια.
Ωστόσο, αν και όπως είπε ο Τραμπ, «όλες οι χώρες είναι διαφορετικές», υπάρχει μια εξαίρεση για την οποία είχε να πει κάτι παραπάνω – και δεν ήταν άλλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα αντιμετωπίσει την ΕΕ σαν σύνολο ή αν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει χωριστή δασμολογική ανά χώρα. «Σαν μπλοκ», ήταν η κοφτή απάντηση του Τραμπ που πρόσθεσε ότι «ήταν στο παρελθόν πολύ σκληροί».
«Κοιτάξτε, στην ΕΕ είναι πολύ έξυπνοι, αλλά για πολύ καιρό εκμεταλλεύονταν τις ΗΠΑ», είπε.
Στην ΕΕ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιβάλλει αρχικά δασμούς ύψους 20%, αλλά με την απόφασή του να τους παγώσει οι δασμοί είναι στο 10%. Οι Βρυξέλλες έχουν ανακοινώσει ότι θα παγώσουν και τους δικούς τους δασμούς «για να δώσουν χρόνο στις διαπραγματεύσεις».
Τέλος, για το ζήτημα των ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είπε ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στο θέμα της επιστροφής όσων κρατούνται, ενώ διευκρίνισε ότι είχε επαφές τόσο με το Ισραήλ όσο και με την «απαίσια οργάνωση» Χαμάς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ανέφερε πάντως ότι μόνο 24 όμηροι είναι ακόμη ζωντανοί, περίπου οι μισοί από όσους είναι κρατούμενοι στα χέρια της Χαμάς.