Το διακύβευμα των δασμών: Η Κίνα απαντά με Μάο στον Τραμπ-Οι επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ

Οι Financial Times, γράφουν ότι προκειμένου να αποφευχθεί ένα σενάριο στο οποίο οι εισφορές των ΗΠΑ θα επανεμφανιστούν σε 90 ημέρες, ο Λευκός Οίκος θα επιδιώξει να συνάψει γρήγορα συμφωνίες για τους «αμοιβαίους» δασμούς που έχουν σταματήσει, συμπεριλαμβανομένων των χωρών με ένταση παραγωγής όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και η Καμπότζη. Στη διάρκεια των τριών μηνών οι ανταποδοτικοί δασμοί χαμηλώνουν σε ένα οριζόντιο 10%.
Η προσέγγιση προς το Πεκίνο είναι εντελώς διαφορετική κάτι που αποκαλύπτει και τις πραγματικές προθέσεις του αμερικανού προέδρου από την έναρξη της επιθετικής πολιτικής στο παγκόσμιο εμπόριο: Ο Τραμπ αύξησε τις εισφορές στην Κίνα από 104% σε 125%, παρόλο που τις μείωσε σε άλλες χώρες μετά τα αντίμετρα του Πεκίνου με δασμούς 84%.
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι είναι απίθανο να συμφωνήσει σε μια κλήση πόσο μάλλον σε μια συνάντηση με τον Τραμπ, έστειλε σήμερα Πέμπτη ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ.
Με βίντεο του πρώην ηγέτη της Κίνας, Μάο Τσε Τουνγκ, το Πεκίνο μέσω του ΥΠΕΞ διαμηνύει «δεν θα υποχωρήσουμε» στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ.
Το βίντεο είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία του Μάο στη λήξη του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 1953, όπου αναφερόταν στον πόλεμο της Κορέας, στη διάρκεια του οποίου το Πεκίνο υποστήριξε την Πιονγιάνγκ και οι ΗΠΑ τη Νότια Κορέα, αναφέρει ο Guardian.

«Ως προς το πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, δεν είμαστε εμείς που θα το αποφασίσουμε. Εξαρτάτο από τον πρόεδρο Τρούμαν και τώρα εξαρτάται από τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ ή όποιον είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο χέρι τους είναι», λέει στο κλιπ ο ιστορικός ηγέτης της Κίνας.
Και συνεχίζει: «Ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, εμείς δεν θα υποκύψουμε ποτέ. Θα παλέψουμε μέχρι να θριαμβεύσουμε πλήρως», ρήση που, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, ισχύει και σήμερα, καθώς είναι σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος.
«Είμαστε Κινέζοι. Δεν φοβόμαστε τις προκλήσεις. Δεν θα υποχωρήσουμε», ανέφερε στη λεζάντα του κλιπ.
Νωρίτερα εντός της εβδομάδας το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και τα κρατικά ΜΜΕ στο Πεκίνο είχαν δημοσιεύσει βίντεο από ομιλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν το 1987, όπου αποκήρυττε τους δασμούς ως μέτρο που θα οδηγήσει σε αντίποινα και τελικά θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, σε μια προφανή αναφορά στους δασμούς του Τραμπ.
Φθάνουμε λοιπόν στον πυρήνα του ζητήματος:
- Για τον Ντόναλντ Τραμπ ο πόλεμος με την Κίνα – σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο – είναι ο μόνος που ήθελε από το 2016. Με μία νωπή δεύτερη θητεία στο οβάλ γραφείο και, έχοντας αναγκαστεί να περιορίσει τα σχέδιά του λόγω της πανδημίας κατά την πρώτη του παρουσία στον Λευκό Οίκο, κάνει αυτό ακριβώς που είχε προαναγγείλει: οικονομικό πόλεμο.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αναταραχή από τους δασμούς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και της δυσπιστίας που επικρατεί στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ.
Ο Nicolò Tamberi του Κέντρου Περιεκτικής Εμπορικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η αβεβαιότητα αποθαρρύνει τις επενδύσεις καθώς οι εταιρείες υιοθετούν πλέον μια πολιτική αναμονής πριν αποφασίσουν πώς να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
“Η [ακαδημαϊκή] βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα της αβεβαιότητας μπορεί να είναι τόσο άσχημα με τους δασμούς, και υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα εδώ. Έτσι, ακόμα κι αν ο Τραμπ κάνει συμφωνίες για να αποφύγει τις επιπτώσεις των δασμών σήμερα, ίσως αλλάξει γνώμη αύριο», εξήγησε στους FT.
Μιλώντας στους Financial Times ο Εντ Γιαρντένι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής Yardeni Associates, σχολίασε πως «η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται πως παίζει με τη φωτιά», αναφερόμενος κυρίως στην πτώση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που παραδοσιακά συγκαταλέγονται στα ασφαλή καταφύγια.
«Οι αγορές ανησυχούν ότι Κίνα και άλλες χώρες θα μπορούσαν να “ξεφορτωθούν” τα αμερικανικά ομόλογα ως εργαλείο αντιποίνων», σημειώνει η BNP Paribas.
«Τα αντίποινα της Κίνας έχουν εγείρει ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να κάνει με το τεράστιο ποσό αμερικανικών ομολόγων που κατέχει», επισημαίνει η Capital Economics.
Οπως σημειώνει η Deutsche Bank, «ο κίνδυνος είναι η επόμενη φάση να είναι ένας ξεκάθαρος οικονομικός πόλεμος που περιλαμβάνει την ιδιοκτησία των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων από την Κίνα», τονίζει. «Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε έναν τέτοιο πόλεμο: θα πληγεί τόσο ο ιδιοκτήτης (Κίνα) όσο και ο παραγωγός (ΗΠΑ) αυτών των assets. Ο χαμένος θα είναι η παγκόσμια οικονομία», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Ο Steven Abrahams, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής sth Santander US Capital Markets, προειδοποίησε ότι χωρίς περισσότερη σαφήνεια, οι επενδυτές μπορεί να αποφασίσουν να σταματήσουν τις επόμενες 90 ημέρες αντί να ξαναμπούν στην αγορά.
«Είδαμε την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης. Χωρίς σαφήνεια, κάποιοι μπορεί να επενδύσουν παρά την πιθανότητα της “ημέρας της απελευθέρωσης” δύο, αλλά πολλοί όχι», υπογράμμισε.
Tο χρονικό
Λίγες ώρες αφότου η Ουάσιγκτον είχε θέσει σε ισχύ δασμούς 104% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά ένα επιπλέον 50% τους δασμούς του στα αμερικανικά προϊόντα, που από σήμερα πλέον θα υπόκεινται σε δασμούς 84%. Ο Αμερικανός πρόεδρος αύξησε περαιτέρω στο 125% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.
- Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το περασμένο έτος οι ΗΠΑ εισήγαγαν κινεζικά προϊόντα αξίας 438,9 δισ. δολ., ενώ η αξία των εξαγωγών αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα ήταν μόλις 143,5 δισ. δολ.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προειδοποιήσει τις χώρες στις οποίες επέβαλε δασμούς να μην προβούν σε αντίποινα γιατί θα υπάρξει κλιμάκωση από πλευράς της Ουάσιγκτον. Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ιαπωνία, έχουν ήδη εκφράσει την προθυμία τους να διαπραγματευθούν εκ νέου με την κυβέρνηση Τραμπ το θέμα των δασμών και μόνο η Κίνα έχει ως τώρα υιοθετήσει τόσο σκληρή στάση.
«Είναι λυπηρό ότι οι Κινέζοι δεν θέλουν να έρθουν να διαπραγματευθούν και ο λόγος είναι ότι αυτοί παραβιάζουν εις το έπακρον το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox Business. Προσέθεσε πως «η οικονομία των Κινέζων είναι αυτή με τις μεγαλύτερες ανισορροπίες στην Ιστορία του σύγχρονου κόσμου και αυτή η κλιμάκωση εκ μέρους τους θα οδηγήσει σε ήττα γι’ αυτούς».
Την ίδια στιγμή κι ενώ χώρες όπως η Ιαπωνία, πάγια εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ, προθυμοποιούνταν να διαπραγματευθούν με την Ουάσιγκτον το θέμα των δασμών, ο Αμερικανός πρόεδρος ειρωνευόταν και γελοιοποιούσε τους ηγέτες άλλων χωρών που εξέφρασαν την επιθυμία να διαπραγματευτούν μαζί του τους δασμούς. Χρησιμοποιούσε εκφράσεις όχι απλώς καυστικές, αλλά απολύτως υποτιμητικές και προσβλητικές, παρουσιάζοντας τους ηγέτες –και τις κυβερνήσεις– εμπορικών εταίρων της υπερδύναμης ως δουλικούς και υποταγμένους στις ΗΠΑ και με κύρια αιτία της δουλικότητας τους δασμούς που ο ίδιος επέβαλε στα προϊόντα τους.
- Σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων που είχαν διοργανώσει οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος κυριολεκτικώς χλεύαζε τους άλλους ηγέτες διακωμωδώντας την προσπάθειά τους να τον προσεγγίσουν και παραποιώντας τα λόγια τους ως «σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, κύριε, έλα να κάνουμε συμφωνία, κύριε, θα κάνω ό,τι θέλεις, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε».
Και δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά άρχισε να χλευάζει με παρόμοιο τρόπο όσους Ρεπουμπλικανούς διαφωνούν με την προσέγγισή του και θέλουν να αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με ξένους ηγέτες. «Να σας πω κάτι», τόνισε, «δεν διαπραγματεύεστε όπως διαπραγματεύομαι εγώ».
Trump: "These countries are calling us up. Kissing my ass." pic.twitter.com/a52SfBnsf8
— Aaron Rupar (@atrupar) April 9, 2025
Είχαν προηγηθεί, τρεις ημέρες νωρίτερα, ανακοινώσεις όσον αφορά τις προσπάθειες πολλών χωρών να διαπραγματευθούν εκ νέου με την Ουάσιγκτον και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι «αυτή είναι η ομορφιά αυτού που κάνουμε με τους δασμούς. Ολοι τρέχουν τώρα να διαπραγματευθούν μαζί μας, εμείς καθοδηγούμε».
Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, άλλωστε, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως σύντομα θα ανακοινώσει νέους δασμούς στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών. «Οι δασμοί στις φαρμακοβιομηχανίες θα ισχύσουν επειδή δεν παράγουμε εμείς τα δικά μας φάρμακα τα οποία παράγονται σε άλλες χώρες», τόνισε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ήδη επιβάλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα προτού δημοσιοποιήσει την πλήρη εμπορική πολιτική της στις 2 Απριλίου. Εχει πλήξει την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό με νέους δασμούς στην έναρξη της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο και τότε δικαιολόγησε την επιλογή του ως προσπάθεια να εμποδίσει τις εισαγωγές του επικίνδυνου ναρκωτικού φαιντανύλη στις ΗΠΑ.
Η στροφή Τραμπ προκάλεσε το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων πέντε ετών στη Wall Street με τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες να εκτοξεύονται ακόμα και πάνω από 10%, ενώ το δολάριο πραγματοποίησε ισχυρό ριμπάουντ μετά τη βουτιά των τελευταίων ημερών, καθώς δίνεται έτσι σημαντικό χρονικό περιθώριο για διαπραγματεύσεις.
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με άλμα 9,5%, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την κρίση του 2008, ο Nasdaq κέρδισε 12.16% και ο Dow Jones ανήλθε 7,87%.
Θετική ήταν σήμερα το πρωί και η αντίδραση των ασιατικών κεφαλαιαγορών ακόμα και αυτών στην Κίνα.
Ωστόσο με ξεκάθαρο ότι στο επίκεντρο όλων των αποφάσεων Τραμπ βρίσκεται η Κίνα το φάντασμα ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, και όλοι συνηγορούν ότι πρόκειται για επικίνδυνο παιχνίδι μεταξύ των δύο χωρών.