Στο Αιγαίο το αεροπλανοφόρο “Σαρλ ντε Γκωλ” – Ο λόγος της παρουσίας του

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» πλέει στο Αιγαίο και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενισχύοντας τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το protothema, το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από 3 έως 4 πολεμικά πλοία και θα καταπλεύσει αρχικά στον Πειραιά και εν συνεχεία θα κινηθεί προς την Κρήτη, πιθανότατα με σταθμό τα Χανιά.
Η παρουσία του στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο συνδέεται άμεσα με τις προετοιμασίες για την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα τη Μεγάλη Δευτέρα.
Η έλευση του «Σαρλ ντε Γκωλ» εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, με επικείμενες ανακοινώσεις να αφορούν πιθανές επικαιροποιήσεις της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, με φόντο την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Η συνεκπαίδευση αναμένεται να έχει ιδιαίτερη επιχειρησιακή και πολιτική σημασία, καθώς στέλνει μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ώρα που οι γεωπολιτικές ισορροπίες παραμένουν ρευστές.