Οι μεγιστάνες-φίλοι του Τραμπ έβγαλαν 300 δισ. σε λίγες ώρες αλλά ο Dow Jones καταρρέει ξανά

Οι μεγιστάνες-φίλοι του Τραμπ έβγαλαν 300 δισ. σε λίγες ώρες αλλά ο Dow Jones καταρρέει ξανά

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου (μεταξύ αυτών πολλοί υποστηρικτές και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ) κατέγραψαν συνολικά κέρδη 304 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε ένα μόνο 24ωρο, την Τετάρτη (9/4), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στην ιστορία του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η άνοδος ήρθε ως άμεση αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την αναστολή στην επιβολή δασμών σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους. Ωστόσο, όπως θα δείτε παρακάτω, σήμερα (10/04), οι δείκτες στην Wall Street βρίσκονται ξανά σε ελεύθερη πτώση…

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008, αντιστρέφοντας τις πρόσφατες απώλειες των τελευταίων ημερών. Η περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 3,5%, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 24 και πλέον ετών. Η εκρηκτική αυτή μέρα ακολούθησε την κατακρήμνιση των αγορών της προηγούμενης εβδομάδας, όταν οι αρχικές εξαγγελίες Τραμπ για επιβολή ευρείας γκάμας δασμών προκάλεσαν τις μεγαλύτερες απώλειες πλούτου από το 2013, έτος έναρξης του δείκτη του Bloomberg.

Ιστορικό ρεκόρ ξεπέρασε το προηγούμενο του 2022

Τα κέρδη της Τετάρτης ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιας αύξησης πλούτου ύψους 233 δισ. δολαρίων, που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2022, όταν ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είχε αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από χρόνια, καθησυχάζοντας ωστόσο τους επενδυτές για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Ωστόσο, αν και η άνοδος των αγορών την Τετάρτη άλλαξε τη σειρά κατάταξης, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν χάσει συνολικά 244,36 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Business Insider.

Πρωταθλητής των κερδών ο Έλον Μασκ

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος της ημέρας σε απόλυτους αριθμούς ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, που ενίσχυσε την περιουσία του κατά $36 δισ., καθώς η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτοξεύθηκε κατά 23%. Ακολούθησε ο ιδρυτής της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με κέρδη σχεδόν $26 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά $15,5 δισ., χάρη στην άνοδο 19% της μετοχής της εταιρείας, η οποία σχεδόν εξουδετέρωσε τη συνολική πτώση 13% που είχε σημειώσει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο μεγαλύτερος νικητής ποσοστιαία: Έρνεστ Γκαρσία Γ’

Σε ποσοστιαία βάση, ο μεγαλύτερος κερδισμένος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Carvana, Έρνεστ Γκαρσία Γ’ του οποίου η περιουσία αυξήθηκε κατά 25%, προσθέτοντας $1,4 δισ. χάρη στην εκρηκτική άνοδο της μετοχής της εταιρείας πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων.

Τα κέρδη επεκτάθηκαν και στις αγορές της Ασίας την Πέμπτη, καθώς οι δείκτες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδό τους των τελευταίων δύο ετών. Ο πρόεδρος της SoftBank, Μασαγιόσι Σον, προσέθεσε $1,7 δισ. στην περιουσία του, φτάνοντας τα $11,7 δισ. μέχρι τις 10:20 π.μ. ώρα Χονγκ Κονγκ.

Η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα της Κίνας, Ζου Κουνφέι, είδε την περιουσία της να αυξάνεται κατά 14,3% φτάνοντας στα $9,5 δισ. Ο ιδρυτής της Uniqlo, Τατάσι Γιανάι, κέρδισε $3,5 δισ., με την περιουσία του να αγγίζει τα $47 δισ., ενώ ο Ζανγκ Κονγκγιουάν, πρόεδρος της Huali Industrial Group, κατέγραψε αύξηση 12,9%, με την καθαρή του αξία να ανέρχεται στα $8 δισ.

Ισχυρή πτώση για τους δείκτες στη Wall Street

Οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ανησυχία για τις συνέπειες των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα η Wall Street να καταγράφει και πάλι σημαντικές απώλειες την Πέμπτη. Με τον τρόπο αυτό οι δείκτες περιορίζουν τα εντυπωσιακά κέρδη που κατάφεραν να αποκομίσουν στο ιστορικό ράλι της προηγούμενης ημέρας.

  • Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί δραστικά κατά 1.103 μονάδες, ήτοι 2,72%, στις 39.505 μονάδες, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα σε ποσοστό 3,21% και τις 5.281 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει 3,83% φτάνοντας τις 16.469 μονάδες, με τις Big Tech όπως η Apple και η Tesla να χάνουν πάνω από 3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 2,6% των οικονομολόγων του Reuters. Σε μηνιαία βάση, ο CPI μειώθηκε κατά 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) αυξήθηκε 2,8% σε ετήσια βάση, επίσης κάτω από την πρόβλεψη για 3%. Σε ξεχωριστή έκθεση, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 223.000, όσο ακριβώς ανέμεναν οι αναλυτές.

Παρά τη θετική έκπληξη από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, με τους επενδυτές να θεωρούν πως οι επερχόμενοι δασμοί θα διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και ίσως οδηγήσουν σε μακροχρόνια επιβάρυνση της οικονομίας.

  • Η μεταβλητότητα έρχεται ως επακόλουθο μίας ιστορικής συνεδρίασης, όπου ο S&P 500 κατέγραψε «άλμα» άνω του 9%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο Dow Jones σημείωσε την ισχυρότερη ποσοστιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2020. Ο Nasdaq κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο όλων των εποχών, μετά τον Ιανουάριο του 2001. Ο όγκος συναλλαγών έφτασε τις 30 δισ. μετοχές, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.

Το ράλι τροφοδοτήθηκε από την ανακοίνωση του Τραμπ για προσωρινή μείωση των δασμών στο 10% για 90 ημέρες για τις περισσότερες χώρες. Ο Καναδάς και το Μεξικό εξαιρέθηκαν από το επιπλέον 10%, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσης 90ήμερη αναστολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα. Παρά τις εξαιρέσεις, τα κινεζικά προϊόντα παραμένουν στο στόχαστρο με δασμούς 125%, μετά τα αντίμετρα του Πεκίνου. Πάντως, ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν τελικά σε «μια πολύ καλή συμφωνία».

Ωστόσο, η όρεξη για ανάληψη ρίσκου μειώθηκε δραστικά σήμερα στη Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η εμπορική αντιπαράθεση θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία, παρά τη βραχυπρόθεσμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς πολυεθνικές εταιρείες «παγώνουν» παραγγελίες, βλέποντας την ένταση ΗΠΑ-Κίνας να κλιμακώνεται. Η Ουάσινγκτον στοχεύει την Κίνα, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει την πίεση, ενώ αναζητά συνεργασίες με άλλες χώρες στη γεωοικονομική αντιπαράθεση με το Πεκίνο.

Ο Κέβιν Χάσετ, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο CNBC ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ προχωρούν, με ορισμένες συμφωνίες να είναι σχεδόν έτοιμες από την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve στέλνουν μήνυμα σταθερότητας στα επιτόκια, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας των δασμών. Παράλληλα, δηλώνουν έτοιμοι να ανεχθούν περαιτέρω εξασθένιση της αγοράς εργασίας, αν αυτό συμβάλει στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.

Σχετικά Άρθρα