Ο ύπουλος εχθρός για την υγεία των εργαζομένων- Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και… άκρως ανησυχητικά

Για το τεράστιο αλλά εμφανώς υποτιμημένο -στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- πρόβλημα των καρκίνων που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας, και ιδιαίτερα τον καρκίνο του δέρματος, μίλησε ο Ανδρέας Στοϊμενίδης στο πλαίσιο της τέταρτης Συνόδου Κορυφής με τίτλο “Επαγγελματικός Καρκίνος του Δέρματος: Ο Γίγαντας που κοιμάται”.
Οπως τόνισε ο επικεφαλής της ΟΣΕΤΕΕ, οι εργαζόμενοι που μένουν για πολλή ώρα εκτεθειμένοι στον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες να ασθενήσουν από καρκίνο του δέρματος.
Οι πιθανότητες να διαγνωστούν μετά τη συνταξιοδότησή τους είναι επίσης περισσότερες.

Ο κ. Στοϊμενίδης έθεσε στα υπόψιν του σώματος δύο εξαιρετικά κρίσιμα στοιχεία:
- 1ον: Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία για τους καρκινογόνους παράγοντες, ο πρώτος παράγοντας που σχετίζεται με εργασιακούς καρκίνους είναι η ηλιακή ακτινοβολία.
- 2ον: Σύμφωνα με το βαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία μεσοσταθμιζεται από στοιχεία του ΠΟΥ και ΔΟΕ οτι 2500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα από ασθένειες που άπτονται του Επαγγελματικού Περιβάλλοντος.
Αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος, γι’ αυτό και δεν χωράει κανενός είδους εφησυχασμός.
Οπως τόνισε ο κ. Στοϊμενίδης στην ομιλία του, “σχεδόν 1 στους 3 θανάτους από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος προκαλείται από την εργασία κάτω από τον ήλιο, σύμφωνα με κοινές εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) που γνωστοποιήθηκαν το 2023.

Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο Environment International, διαπιστώνει ότι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους φέρουν μεγάλο και αυξανόμενο βάρος μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος και καλεί τους υπευθύνους για την πρόληψη αυτού του καρκίνου του δέρματος.
- Φέρτε στο νου σας, πόσες ειδικότητες εργαζόμενων αφορούν οι παραπάνω διαπιστώσεις. Οικοδόμους πάσης φύσεως, εργάτες δημοσίων έργων, υπαλλήλους πρατηρίων βενζίνης, διανομείς, αγρότες, σερβιτόρους και τόσους άλλους. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των εργαζόμενων που εκτίθενται στα στοιχεία της φύσης κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Πρόκειται για φαινόμενο που όπως τονίστηκε έχει υποτιμηθεί σχεδόν σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα και με σχετική έρευνα που έγινε τα προηγούμενα χρόνια σε έξι κράτη-μέλη της ΕΕ, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία.
Στην Ελλάδα ούτε το Υπουργείο Εργασίας ούτε ο ΣΕΠΕ διαθέτουν σχετικά στοιχεία. Μόνο ο ΟΣΕΤΕΕ επιχειρεί να καταγράψει αλλά και να αναλάβει δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου. Προφανώς ο παράγοντας-κλειδί σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι η πρόληψη με διαδικασίες και μέτρα κατά τη διάρκεια της εργασίας. Εως και 12% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί αν υιοθετούνταν οι απαραίτητες δράσεις στους χώρους δουλειάς.

Μετά από πρωτοβουλία της ΟΣΕΤΕΕΕ, υπάρχει πλέον “συνεννόηση με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη διερεύνηση της έκτασης του φαινομένου του καρκίνου του δέρματος σε εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών, της γεωργίας και του τουρισμού και για τη δημιουργία οδικού χάρτη για την προστασία της υγείας των εργαζομένων”.
Η έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να καταγραφεί επισήμως με επιστημονική μέθοδο και εν συνεχεία να αντιμετωπιστεί με την εκπόνηση τρόπων αντίδρασης αφού ενημερωθούν τόσοι οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες. Υπάρχει, κοντολογίς, πολύς δρόμος μπροστά ο οποίος πρέπει να διανυθεί για να προστατευτούν ζωές και οικογένειες.
Για το τέλος μία μάλλον σημαντική πληροφορία. Η αν. Υπουργός Υγείας κα Αγαπιδάκη δεν προσήλθε τελικά στη Διεθνή Σύνοδο. Είναι κρίμα γιατί τα συμπεράσματα που θα αποκόμιζε θα ήταν πολύτιμα.