Κάσος: Όλα ανοιχτά για την έναρξη των ερευνών-Γεραπετρίτης: Θα γίνει σε κατάλληλο χρόνο-Νέες τουρκικές “βολές”

Συνεχίστηκε και σήμερα η κινητικότητα σε επίπεδο δηλώσεων σε Αθήνα και Άγκυρα όσον αφορά στη συνέχιση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και της επιστροφής του ιταλικού ερευνητικού μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Το έργο του καλωδίου θα προχωρήσει και θα γίνει σε κατάλληλο χρόνο, υπογράμμισε, σήμερα, Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Οπως είπε, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, πρόκειται για «ένα ζήτημα χρονισμού υπό την έννοια ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα αλληλένδετα», ενώ σημείωσε ότι «από τη στιγμή που πρόκειται να υπάρξει έρευνα και πόντιση σε θαλάσσιες περιοχές οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί και υπάρχουν διεκδικήσεις εκ μέρους και της Τουρκίας, είναι προφανές ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβή».
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος. Βεβαίως, πάντοτε μετράμε τα γεγονότα και τις πιθανές αντιδράσεις. Και αυτό πάντοτε σε συνάρτηση για το πώς θα προκύψει μεγαλύτερη ωφέλεια για τη δική μας εξωτερική πολιτική. Επαναλαμβάνω: Το έργο θα προχωρήσει και θα γίνει σε χρόνο κατάλληλο. Καταλαβαίνουμε, πάντως, όλοι πως, από τη στιγμή που πρόκειται να υπάρξει έρευνα και πόντιση σε θαλάσσιες περιοχές οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί και υπάρχουν διεκδικήσεις εκ μέρους και της Τουρκίας, είναι προφανές ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Οπως τόνισε, πρόκειται για πολυπαραγοντικό χρονισμό που δεν εξαρτάται μόνον από τον προγραμματισμό της εταιρείας. «Εξαρτάται και από τις τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες καθορίζουν το ζήτημα της εξόδου προς έρευνα και πόντιση, γιατί υπάρχει και η ανάγκη να εκδοθούν οι αναγκαίες navtex. Είναι ένα ζήτημα χρονισμού, υπό την έννοια ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα αλληλένδετα. Θα προχωρήσει η πόντιση του καλωδίου. Να θυμίσω ότι πρόκειται για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση το οποίο προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο».
- Από την άλλη πλευρά πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, λίγο μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, αντιναύαρχο Ζεκί Ακτούρκ, σχολίασαν τις πληροφορίες για τον σχεδιασμό επανέναρξης των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου Κύπρου-Κρήτης και, σύμφωνα με το Anadolu, δόθηκε η εξής απάντηση:
«Η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται με επιμονή έργα στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιασμένα από την Ελλάδα, την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” και τρίτους, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” στην περιοχή, και τα οποία σχεδιάζεται να διέλθουν από θαλάσσιες περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας.
Πρόκειται για έργα μη ρεαλιστικά, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και αμιγώς προκλητικά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι έχουμε πράξει και στο παρελθόν. Δεν έχει κανένα νόημα η επιμονή στο συγκεκριμένο ζήτημα…»
Την ίδια ώρα έντονη είναι η γαλλική παρουσία σε ελληνικά νερά κάτι που ερμηνεύεται ως ευρύτερο μήνυμα του Παρισιού για τη συνολικότερη παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή. Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ημέρες το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο επιστρέφει από δραστηριότητες στον Ινδικό Ωκεανό, θα βρεθεί τόσο στο Ηράκλειο Κρήτης όσο και στον Πειραιά.
Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι του Ηρακλείου είναι εκείνο που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος τα πλοία που δραστηριοποιούνταν για τις έρευνες του Great Sea Interconnector.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αεροπλανοφόρο –όπως και κάποια από τα πλοία που το συνόδευαν στον Ινδικό Ωκεανό– θα πραγματοποιήσει επί τόπου άσκηση στα νότια της Κρήτης (τύπου Passex) μαζί με ελληνικές δυνάμεις, προτού κατευθυνθεί προς τα λιμάνια.
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα βρίσκεται στα ανοιχτά του Πειραιά, όπου θα έχει ελλιμενιστεί και η φρεγάτα «Alsace» του γαλλικού ναυτικού. Τη φρεγάτα θα επισκεφθεί και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη προγραμματισμένη ήδη από τα μέσα Μαρτίου, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Νίκου Δένδια.
Η επίσκεψη του κ. Λεκορνί πραγματοποιείται, πάντως, στον απόηχο της ελληνογαλλικής παρεξήγησης σχετικά με την εξαγωγή πυραύλων αέρος αέρος τύπου Meteor στην Τουρκία, η οποία συνδέεται, βεβαίως, με τις διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με τις χώρες που κατασκευάζουν και εξάγουν το αεροσκάφος Eurofighter, που δύναται να φέρει αυτόν τον τύπο βλήματος.
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με ενδιαφέρον και την τουρκική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την Καθημερινή πριν από λίγες ημέρες (1/4), στην περιοχή νότια της Κρήτης και της Κάσου έχει περάσει αρκετές φορές το τουρκικό «Ufuq», πλοίο συλλογής πληροφοριών και δεδομένων. Παρατηρήθηκε επίσης η παρουσία κάποιων άλλων ναυτικών μονάδων τις προηγούμενες ημέρες.
Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις και απειλές τουρκικών διπλωματικών και στρατιωτικών πηγών στην εφημερίδα Turkiye δείχνει ότι η Τουρκία επιμένει στη στάση που είχε οδηγήσει στη διακοπή των ερευνών πέρυσι τον Ιούλιο στην Κάσο.
Για το θέμα του έργου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης άτυπο ΚΥΣΕΑ, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών και αρμόδιων παραγόντων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αυτή δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις για την επανέναρξη των ερευνών.
Κάποιες πληροφορίες πάντως μιλούσαν για απόφαση νέας αναβολής του έργου προκειμένου στη δεδομένη κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία να μην υπάρξει νέα πηγή έντασης.