Φάμελλος: 10+1 προτάσεις διαλόγου για ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης

Φάμελλος: 10+1 προτάσεις διαλόγου για ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης

Τις 10+1  προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος με τους πολίτες και τις προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο την διαμόρφωση ενός κυβερνητικού προγράμματος, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Επανεκκίνησης του κόμματος στην πορεία προς το Συνέδριο του Ιουνίου.

Ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι είναι κολλημένος στην καρέκλα και έχει οδηγήσει την χώρα σε εθνική κρίση, επανέλαβε την πρόταση του προς τις προοδευτικές δυνάμεις λέγοντας ότι θα είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους απέναντι στην κοινωνία που ζητά συνεργασία για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τάχθηκε καθαρά κατά του Rearm EU και μίλησε για υποχωρητικότητα της κυβέρνησης στο Αιγαίο. Χάραξε και την πορεία προς το Συνέδριο Επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλοντας καταστατικές αλλαγές όπως η κατάργηση των τάσεων.

Οι 10+1 προτάσεις

Όπως ανέφερε στην ομιλία του καταθέτουμε σήμερα 10+1 άξονες μέτρων για συζήτηση:

1. Τραπεζικός τομέας

Σπάσιμο του καρτέλ των τραπεζών, φορολόγηση των υπερκερδών, έλεγχος και ρύθμιση της τραπεζικής αγοράς, ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας ως δημόσιος τραπεζικός πυλώνας και ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχής του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα.

2. Ενέργεια – Ύδρευση

Έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας για μείωση των τιμών της ενέργειας, ενεργειακή ασφάλεια και προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων με επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιο έλεγχο στα ΕΛΠΕ. Δημόσιος έλεγχος των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ως φυσικών μονοπωλίων – στρατηγικών υποδομών. Κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου αγαθού, δημόσιος χαρακτήρας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και στήριξη των ΔΕΥΑ με διαγραφή των χρεών της ρήτρας αναπροσαρμογής.

3. Αξιοπρεπείς Μισθοί – Συλλογικές Συμβάσεις

Διασφαλίζουμε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων με πραγματική αύξηση των μισθών, ξεπάγωμα των τριετών και κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Άμεση και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά του καθορισμού του με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, μια άδικη μνημονιακή ρύθμιση που θα έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί.

4.Στήριξη των συνταξιούχων

Επαναφορά της 13ης σύνταξης, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αυξήσεις για όλους τους συνταξιούχους και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων.

5. Ιδιωτικό χρέος

Γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου. Αξιοποίηση της δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας για βιώσιμες επιχειρηματικές και στεγαστικές αναδιαρθρώσεις οφειλών. Προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

6. Στέγη 

Η στεγαστική πολιτική αποτελεί δημόσια πολιτική με ποικιλία εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στην υψηλή ζήτηση για κατοικία, με μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, την ανακατεύθυνση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε νέες οικογένειες, ρύθμιση της αγοράς του Airbnb.

7. Μείωση έμμεσων φόρων

Καταπολέμηση της ακρίβειας με τη μείωση -ακόμα και την κατάργηση για κάποιο διάστημα- του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.

Τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και την ολική επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου.

8.Παιδεία και Υγεία 

Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία και Υγεία, δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων και αναβάθμιση του ΕΣΥ απέναντι στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της ΝΔ.

Αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και καθηγητών σε σχολεία και Πανεπιστήμια και επιστροφή της έρευνας στο Υπουργείο Παιδείας.

Αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας στο  7,5% του ΑΕΠ, με εξασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων στο ΕΣΥ, 15.000 μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις στις αμοιβές γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

9.Δικαιοσύνη

Το Οξυγόνο της Κοινωνίας. Αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου, Ισονομία και διασφάλιση των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Διάρρηξη του ομφάλιου λώρου μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, νέος προσανατολισμός στην Εθνική Σχολή Δικαστών με αύξηση εισακτέων, ψηφιοποίηση δικαιοσύνης και προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.

10.Συνταγματική Αναθεώρηση

Ανοίγουμε ένα δημόσιο διάλογο για τη Συνταγματική αναθεώρηση, έχοντας κεντρικές προτεραιότητες τις εξής:

  • Πρόσβαση στα δημόσια αγαθά: Παιδεία, Υγεία, ρεύμα, νερό, στέγη.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Κοινωνική ισότητα, ατομικά δικαιώματα και προστασία της ιδιωτικότητας.
  • Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλαγή στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και των ανεξάρτητων Αρχών και της ηγεσίας της ΕΡΤ. Με ενίσχυση των ανεξάρτητων Αρχών.
  • Κατάργηση της ανισοτιμίας έναντι των πολιτών στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη λειτουργία των εξεταστικών και Προκαταρκτικών Επιτροπών.
  • Αποκέντρωση – ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης.

Και ο επιπλέον άξονας, που πάντα ήταν πατριωτική προτεραιότητα της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης:  η Ισχυρή ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα ενισχύσει το ρόλο της χώρας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας και θα στηρίξει και την ασφάλεια της χώρας με κατοχύρωση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας σε μία Ευρώπη με πολιτική ενοποίηση.

Διευκρίνισε ότι πολλά από τα παραπάνω «τα έχουμε ήδη επεξεργαστεί και νομοτεχνικά και με υπολογισμό του απαραίτητου δημοσιονομικού κόστους. Και προφανώς οι προτάσεις μας συνδέονται με φορολόγηση των υπερκερδών των ολιγοπωλίων αλλά και με εξοικονόμηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τις απευθείας αναθέσεις και την αδιαφάνεια που έχει ανάγει σε προτεραιότητα το καθεστώς Μητσοτάκη».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι μία πρώτη ευκαιρία για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι η αυριανή συζήτηση στην Βουλή και εξήγησε: «ευκαιρία να σταματήσουμε αλλά και να αναδείξουμε το σχέδιο συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπών θα είναι η αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, με παράνομο αντισυνταγματικό τρόπο, να αποφύγει ο κ. Μητσοτάκης τον έλεγχο της Βουλής. Να μην κατατεθούν στη Βουλή οι δικογραφίες και οι πραγματογνωμοσύνες. Να μην καταθέσουν μάρτυρες και συγγενείς των θυμάτων».

Σχετικά Άρθρα