Ενεργειακή θηλιά οι δασμοί για την Ε.Ε 

Ενεργειακή θηλιά οι δασμοί για την Ε.Ε 

Η πράσινη μετάβαση στις ΗΠΑ, πλέον θα επιβραδυνθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Ο δασμολογικός πόλεμος κυρίως κατά της Κίνας και των αντίμετρων της τελευταίας κατά των ΗΠΑ, θα επηρεάσει αρνητικά την  πράσινη ανάπτυξη. Η Κίνα προμηθεύει πάνω από το 65% τις πράσινες αμερικανικές βιομηχανίες με σπάνιες γαίες, κρίσιμα μέταλλα και πρώτες ύλες  για την κατασκευή  μπαταριών, ηλιακών πάνελ,  κινητήρων ανεμογεννητριών, ηλεκτρομηχανών κλπ. Το αυξημένο κόστος όλα αυτών των πρώτων υλών θα επιβραδύνουν την πράσινη βιομηχανία των ΗΠΑ. 

Του Μιχάλη Χριστοδουλίδη*

*Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής 

Η πράσινη ανάπτυξη θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, λόγω των νέων επενδύσεων σε εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και κυρίως εξαιτίας των επιδοτούμενων προγραμμάτων υπερπαραγωγής σχιστολιθικού lng και όχι πράσινων επενδύσεων. Τέτοιες  επενδύσεις σε παραγωγή ορυκτών καυσίμων επί Μπάιντεν είχαν ανασταλεί ή  είχαν δραματικά περιοριστεί. 

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από όλες τις πράσινες συμφωνίες και για πρώτη φορά η βιομηχανία πράσινων εξοπλισμών θα καταστεί μη ανταγωνιστική και μη βιώσιμη, αφού ενδεικτικά, σήμερα ένα φωτοβολταϊκό κιλοβάτ κοστίζει 450 δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ το ίδιο μαζί με τους δασμούς κοστίζει μόνο 240 δολάρια από Κίνα. 

Η Ε.Ε κάπου στη μέση, αφού θα  βρίσκεται πλέον κι αυτή σε οικονομικές συμπληγάδες. Από την μία οι επιβαλλόμενοι δασμοί σε πράσινους εξοπλισμούς θα τείνουν να επιβραδύνουν την βιομηχανική παραγωγή της, από την άλλη ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε κρίσιμες πρώτες ύλες όπως η Κίνα θα περιορίσει αυτές τις εξαγωγές προς την ΕΕ,  διότι θα στοχεύει να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το μονοπώλιο σε αυτόνομα έτοιμα και ολοκληρωμένα πράσινα συστήματα. 

Έτσι κι αλλιώς όλη η ευρωπαϊκή αγορά έχει πλημμυρίσει από κινέζικα ηλιακά πάνελ, ηλεκτροκινητήρες, υβριδικά ΑΠΕ, μπαταρίες, κλπ. εδώ και πολύ καιρό.

Και μέσα σε όλα αυτά , η Ε.Ε έχει δεσμευτεί το 2027 να απαλλαγεί πλήρως από το ρωσικό αέριο, όπου σήμερα οι προμήθειες του δεν ξεπερνούν το 15% της συνολικής ζήτησης. 

Ο Τραμπ διαμήνυσε στην Ούρσουλα, ότι εάν η ΕΕ επιθυμεί να εξαιρεθεί από τους δασμούς, ο μόνος τρόπος είναι να αυξήσει τις προμήθειες αμερικανικού lng. Το εμπορικό έλλειμμα που έχει η Αμερική σήμερα σε σχέση με την Ε.Ε ξεπερνά τα 350 δις δολάρια. 

Σήμερα, η ΕΕ προμηθεύεται το 54% lng από ΗΠΑ, ενώ το 2021 ήταν μόλις στο 31%. 

Κι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ποτέ η Ε.Ε δεν επένδυσε στην δική της ενεργειακή αυτονομία, αλλά κυρίως στην ενεργειακή της ασφάλεια,  όχι βέβαια μέσα από την αύξηση των πράσινων πάρκων, αλλά από τις εξορύξεις των δικών της κοιτασμάτων, τόσο στη Βόρεια Θάλασσα, όσο και στη Μεσόγειο.

Το Νορβηγικό θαύμα θα μπορούσε να αποτελούσε ένα εξορυκτικό μοντέλο και για όλη την Ε.Ε. Δυστυχώς, η Ε.Ε πάντα ακολουθεί τις εξελίξεις, αφού τα παθήματα  από την ενεργειακή κρίση δεν την έκαναν σοφότερη. Οι πράσινες εμμονές έχουν τίμημα. 

*Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής 

Σχετικά Άρθρα