Θεσσαλονίκη: Πώς δρούσε το κύκλωμα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία

Ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα δωροδοκιών υπήρχε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνολικά έχει σχηματιστεί δικογραφία για 54 άτομα, με τα έξι απ’ αυτά να έχουν συλληφθεί. Πρόκειται για ιατροδικαστή, νεκροτόμο, απόστρατο αστυνομικό, εργολάβο κηδειών και δύο ιδιώτες.
Άπαντες κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, απλή και άμεση συνέργεια, έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, ψευδή υπεύθυνη δήλωση, υπεξαγωγή εγγράφου, παράβαση καθήκοντος, παράβαση των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα καθώς και της νομοθεσίας σχετικά με τα γραφεία τελετών-κηδειών και λοιπών υγειονομικών διατάξεων.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν συνολικά 8 σοροί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που δεν είχε σχετική άδεια, ενώ έχει εξακριβωθεί η εμπλοκή του κυκλώματος σε συνολικά 16 περιπτώσεις ταριχεύσεων.
Πρόσθετη περιποίηση, φύλαξη σορών και ταρίχευση έναντι αμοιβής -Δούλευαν και σε αργίες
Το εν λόγω κύκλωμα παρείχε αρκετές υπηρεσίες έναντι αμοιβής, όπως πρόσθετη περιποίηση, καλλωπισμό και φύλαξη σορών, αλλά και ταριχεύσεις.
Μάλιστα, υπήρχε και ειδικό ψυγείο σε ιδιωτικό χώρο για τη φύλαξη των σορών, χωρίς όμως να υπάρχει σχετική άδεια.
Τα μέλη του κυκλώματος προχωρούσαν στις συγκεκριμένες έκνομες ενέργειες ακόμη και σε αργίες ή μη εργάσιμες ώρες, χρησιμοποιώντας υλικά της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, χωρίς να έχουν πάρει σχετική άδεια.
Οι ψευδείς δηλώσεις από την ιατροδικαστή και ο απόστρατος αστυνομικός που λειτουργούσε ως «γραμματέας»
Από την έρευνα προέκυψε ότι η ιατροδικαστής δήλωνε ψευδώς ότι έδινε το «παρών» σε διαδικασίες ταρίχευσης, με κάποιες εξ αυτών να γίνονται εκτός της Υπηρεσίας χωρίς σχετική άδεια.
Τότε αναλάμβανε δράση ο απόστρατος αστυνομικός, ο οποίος όσο ήταν εν ενεργεία εκτελούσε χρέη «γραμματέα», αναλαμβάνοντας τα διαδικαστικά, και προχωρούσε ψευδώς στη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής της ιατροδικαστού.
Ο «τιμοκατάλογος» της οργάνωσης -Έπαιρναν από 25 έως και 250 ευρώ τη μέρα για τις… υπηρεσίες τους
Τα μέλη του κυκλώματος δωροδοκιών που δραστηριοποιούνταν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης είχαν καταρτίσει και «τιμοκατάλογο» για να χρεώνουν τους πελάτες τους ανάλογα με την εξυπηρέτηση που τους έκαναν.
Ειδικότερα, έπαιρναν:
- 25 ευρώ ανά ημέρα για την παράτυπη φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας
- 50 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης επιπρόσθετης περιποίησης-καλλωπισμού σορού
- 250 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης ταρίχευσης σορού και έκδοσης βεβαίωσης ταρίχευσης χωρίς την επιτόπια παρουσία ιατροδικαστή.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το κύκλωμα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης
Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από υπαλλήλους Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και ιδιώτες – κυρίως επαγγελματίες του κλάδου τελετών-, οι οποίοι προέβαιναν έναντι αμοιβής σε φυλάξεις και περιποιήσεις σορών, καθώς και σε ταριχεύσεις χωρίς να πληρούνται οι υγειονομικές διατάξεις και οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση τη Δευτέρα, 7 Απριλίου 2025, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 6 μέλη της οργάνωσης (ιατροδικαστής, νεκροτόμος, απόστρατος αστυνομικός, εργολάβος κηδειών και δύο ιδιώτες).
Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν να φυλάσσονται συνολικά 8 σοροί σε ειδικά διαμορφωμένο, ψυχόμενο, ιδιωτικό χώρο, ο οποίος λειτουργούσε χωρίς σχετική άδεια, υπό την εποπτεία δύο εκ των συλληφθέντων.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται επιπλέον 48 ταυτοποιημένα άτομα, που -κατά περίπτωση- κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, απλή και άμεση συνέργεια, έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, ψευδής υπεύθυνη δήλωση, υπεξαγωγή εγγράφου, παράβαση καθήκοντος, παράβαση των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα καθώς και της νομοθεσίας σχετικά με τα γραφεία τελετών-κηδειών και λοιπών υγειονομικών διατάξεων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, με τη συνδρομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προέκυψε η εγκληματική δράση των εμπλεκομένων, οι οποίοι με εναλλασσόμενη σύνθεση κατά περίπτωση, λάμβαναν κατ’ εξακολούθηση ωφελήματα από ιδιώτες – εργολάβους κηδειών, τόσο για ενέργειες που ανάγονται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα όσο και, επωφελούμενοι την ιδιότητά τους, για ενέργειες πέρα από τα καθήκοντά τους.
Όπως προέκυψε, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ωφελήματα για φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, τόσο για περιπτώσεις που εξετάζονταν στο πλαίσιο παραγγελιών προανακριτικής Αρχής, όσο και για σορούς που δεν θα υποβάλλονταν σε ιατροδικαστική διερεύνηση και συνεπώς δεν επιτρεπόταν ούτε η μεταφορά, ούτε η φύλαξή τους στον χώρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
Μάλιστα, κατά παράβαση των καθηκόντων τους και εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα και τη θέση τους, μετά από σχετική συνεννόηση και συμφωνία με ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, παραλάμβαναν-κατ’ εξακολούθηση- εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας σορούς και προέβαιναν σε επιπρόσθετη περιποίηση-καλλωπισμό, καθώς και σε ταριχεύσεις, για τις οποίες στη συνέχεια εκδίδονταν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις – βεβαιώσεις ταρίχευσης, οι οποίες έπειτα κατατίθεντο σε δημόσιες Αρχές.
Επισημαίνεται ότι η επιπρόσθετη περιποίηση, ο καλλωπισμός σορών και οι ταριχεύσεις δεν ανάγονται στα καθήκοντα των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ωστόσο πραγματοποιούνταν εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και γίνονταν επ’ ευκαιρία της υπηρεσίας τους, χρησιμοποιώντας την υπαλληλική τους ιδιότητα και επιρροή.
Μάλιστα, προχωρούσαν στις παραπάνω έκνομες ενέργειες ακόμη και σε ημέρες αργίας ή και σε μη εργάσιμες ώρες, χρησιμοποιώντας ενίοτε και υλικά της Υπηρεσίας τους, δίχως σχετική άδεια-έγκριση.
Παράλληλα, διακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι ενεργούσαν ιατρικές πράξεις ταρίχευσης και σε χώρους εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, για τους οποίους δεν διέθεταν τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Επιπλέον, προέκυψε ότι, η κατηγορούμενη ιατροδικαστής έχει βεβαιώσει ψευδώς ότι παραστάθηκε ως όφειλε σε διαδικασία ταρίχευσης, ενώ για τον απόστρατο αστυνομικό ότι, όσο ήταν στην ενέργεια, αναλάμβανε την περαίωση του διαδικαστικού σκέλους, βεβαιώνοντας ψευδώς το γνήσιο υπογραφής της ανωτέρω.
Στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δραστηριότητας, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, είχαν καταρτίσει «τιμοκατάλογο» με τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στο κάθε είδος της πράξης που θα αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν, ως εξής:
- 25 ευρώ ανά ημέρα, για την παράτυπη φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας
- 50 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης επιπρόσθετης περιποίησης-καλλωπισμού σορού
- και 250 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης ταρίχευσης σορού και έκδοσης βεβαίωσης ταρίχευσης χωρίς την επιτόπια παρουσία Ιατροδικαστή.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα και με συνδυασμό ειδικών ανακριτικών μεθόδων έχει διακριβωθεί η εμπλοκή κατηγορουμένων σε 16 περιπτώσεις ταριχεύσεων, κατά τις οποίες έλαβαν χρηματικά ωφελήματα και στη συνέχεια καταρτίστηκαν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις-βεβαιώσεις ταρίχευσης.
Από τις σωματικές έρευνες που ακολούθησαν, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες, οχήματα και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:
- 4 κινητά τηλέφωνα,
- 2.700 ευρώ,
- 32 χρυσές λίρες,
- βιβλίο-τιμολόγιο Φ.Π.Α. και βιβλίο-απόδειξη εισπράξεως,
- χειρόγραφες σημειώσεις και ονόματα προσώπων και σημειωματάριο,
- 2 στρογγυλές σφραγίδες της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και -4-σφραγίδες έτερου περιεχομένου,
- 17 δισκία ναρκωτικά δισκία, χωρίς τις απαιτούμενες ιατρικές συνταγές,
- 2 σύριγγες,
- γκλοπ,
- 4 τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και 2 μπλοκ απόδειξης παροχής υπηρεσιών,
- δερμάτινη ζώνη με -30- κυνηγετικά φυσίγγια,
- υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας,
- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και 2 φωτοαντίγραφα αυτού,
- βαλίτσα που περιείχε εργαλεία ταρίχευσης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.