Ο αναξιόπιστος και επικίνδυνος κύριος Παπαδημητρίου

Ο αναξιόπιστος και επικίνδυνος κύριος Παπαδημητρίου

Ας συμπυκνώσουμε ανασκοπώντας (μεσολάβησε και η απεργία στα ΜΜΕ…) σχετικά με τον κύριο Παπαδημητρίου που διορίστηκε επικεφαλής του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και είχε την ευθύνη για την έρευνα και το πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών.

Σε λιγότερο από 72 ώρες, ο συγκεκριμένος κύριος, αναίρεσε το πόρισμα του οργανισμού του οποίου προϊσταται (και ο ίδιος ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου της 27ης Φεβρουαρίου) ως προς το τμήμα για το πώς προκλήθηκε η πυρόσφαιρα, κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης και μας είπε ότι οι σχετικές αναφορές αφαιρούνται από το πόρισμα, προκάλεσε έμμεσα δι΄ αυτού σύγχυση σχετικά με το εάν και κατά πόσο συμμετείχαν σε αυτό τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πϊζας, εξέθεσε δημοσίως τον πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων Κ. Λακαφώση, πυροδότησε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, έδωσε λογικά βάση στην κυβέρνηση να δηλώσει ότι καταρρέει το αφήγημα της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης (αφού παραμένει ορθάνοιχτο ότι τα έλαια σιλικόνης προκάλεσαν την ανάφλεξη), και, τέλος, “άδειασε” τον εαυτό του καταλήγοντας ότι και ο Λακαφώσης ορθώς συνομιλούσε με τα πανεπιστήμια, πώς ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ το γνώριζε, αν και ο ίδιος λόγω …φόρτου εργασίας δεν είχε προλάβει να δει τα σχετικά e-mail(:), και πως τα περί της πυρόσφαιρας, ότι δηλαδή δεν μπορεί να δημιουργήθηκε από τα έλαια σιλικόνης ισχύουν κανονικά, πιστοποιούνται από τους ειδικούς και ως εκ τούτου παραμένουν στο πόρισμα…

Προφανώς, μία τόσο μεγάλη παράγραφος (συντακτικό τερατούργημα) προκαλεί σύγχυση. Κάτι τέτοιο ίσως επικρατεί στο μυαλό του επικεφαλής του οργανισμού που ανέλαβε το ιερό έργο να απαντήσει στα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας. Δεν δικαιούται, όμως, να τελεί σε σύγχυση, ακόμα περισσότερο να προκαλεί τις οικογένειες των θυμάτων και να βάζει φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση.

Στην προσωπική και την επαγγελματική του ζωή ο κύριος Παπαδημητρίου μπορεί να είναι όσο αναξιόπιστος θέλει. Θα τον κρίνουν οι φίλοι του, οι συνεργάτες του και οι πελάτες του. Ως επικεφαλής του κρατικού οργανισμού που ανέλαβε να φέρει σε πέρας την μεγαλύτερη έρευνα που ανέλαβε ποτέ το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, για μία τραγωδία που έχει συγκλονίσει άπαντες και έβγαλε δύο εκατομμύρια πολίτες στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια, η αναξιοπιστία του συνιστά ύβρη.

Οι πολιτικοί του προϊστάμενοι οφείλουν να πράξουν τα δέοντα, αφού ο ίδιος δεν έχει την στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί. Και όσοι επένδυσαν στις αναξιοπιστίες του να κατανοήσουν πως πολιτικά συμπεράσματα δεν μπορούν να βασίζονται σε όσα λέει τη μία και αναιρεί την άλλη ένας τέτοιος …δημόσιος λειτουργός. Κι επειδή πολλοί επικαλούνται την ανάγκη αξιολόγησης στο Δημόσιο, η σχετική διαδικασία για τον κύριο Παπαδημητρίου έλαβε τέλος…

Σε αυτό το τέλος (του), όμως, παρασύρει, δυστυχώς, και τον ίδιο τον οργανισμό που ανέλαβε να ερευνήσει την τραγωδία. Και εμμέσως το ίδιο το κράτος (μας).

Ερώτηση: Με το άλλο πόρισμα του ΕΜΠ και της ομάδας του καθηγητή Δημ. Καρώνη, τι γίνεται; Έπρεπε να έχει ανακοινωθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου και η καθυστέρηση ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά…

Κατακλείδα: Το μείζον και το ανυπέρβλητο ζήτημα στην ιστορία της τραγωδίας ήταν και παραμένει ένα. Πώς και γιατί βρέθηκαν δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Κι αυτό οφείλει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη (και οι εντεταλμένοι σχετικά οργανισμοί και ειδικοί). Αυτή την απάντηση πρέπει να δώσει ο εφέτης ανακριτής.

Σχετικά Άρθρα