Η απρόσμενη… μη απάντηση της Κίνας στους νέους δασμούς Τραμπ 104%- Οι εκτιμήσεις του Bloomberg

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι “η τακτική των ΗΠΑ είναι εντελώς αβάσιμη. Πρόκειται για τυπική μονομερής περίπτωση εκφοβισμού”. Και προσθέτει: “Τα αντίμετρα που έχει λάβει η Κίνα αποσκοπούν στη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων της και στη διατήρηση της κανονικής διεθνούς εμπορικής τάξης. Είναι απολύτως νόμιμα. Η απειλή των ΗΠΑ για κλιμάκωση των δασμών στην Κίνα είναι ένα λάθος πάνω στο λάθος. Για άλλη μια φορά αποκαλύπτει τον εκβιαστικό χαρακτήρα των ΗΠΑ, τον οποίον η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ. Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον δικό τους δρόμο, η Κίνα θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος”.
Σύμφωνα με το Boomberg η Κίνα δεν απάντησε αμέσως στους νέους αμερικανικούς δασμούς, γεγονός που αποτελεί απόκλιση από τα δύο τελευταία επεισόδια, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς και το Πεκίνο αντέδρασε μέσα σε λίγα λεπτά.
- Τρεις ώρες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι λεγόμενοι αμοιβαίοι δασμοί του Τραμπ την Τετάρτη, η Κίνα δεν είχε ανακοινώσει αντίποινα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν η Κίνα αντέδρασε μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη προηγούμενων γύρων αμερικανικών δασμών.
Μέχρι τώρα, η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε έναν κύκλο δασμών «τιτάνιος προς τιτάνιο» από αμέσως μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, περισσότερο από δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του.
Η προφανής καθυστέρηση στην απάντηση προσέφερε κάποια ανάσα στις αγορές που υπέστησαν ένα ξεπούλημα αυτή την εβδομάδα καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώθηκε. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index διέγραψε τις απώλειές του μετά την πτώση του έως και 4,4% στις πρώτες πρωινές συναλλαγές.
- Το Πεκίνο θα μπορούσε ακόμη να εκδώσει την απάντησή του αργότερα. Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας σχεδιάζουν να συναντηθούν ήδη από την Τετάρτη για να συζητήσουν μέτρα στήριξης της εγχώριας κατανάλωσης και των κεφαλαιαγορών μετά τους δασμούς του Τραμπ, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο άτομα που δεν κατονόμασε.
Η Κίνα περίμενε περισσότερο από μία ημέρα προτού προβεί σε αντίποινα στην ανακοίνωση δασμών του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, με την κινεζική δήλωση να έρχεται σε δημόσια αργία λίγο μετά τις 6 μ.μ. τοπική ώρα την Παρασκευή.
- Πέρα από τους δασμούς, η Κίνα διαθέτει μια ολοένα και μεγαλύτερη εργαλειοθήκη για να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει μια αμερικανική εταιρεία και έβαλε άλλες αμερικανικές εταιρείες στη δική του «λίστα οντοτήτων», η οποία ουσιαστικά τους απαγορεύει να αγοράζουν από την Κίνα. Η Κίνα επέβαλε επίσης άδειες στις εξαγωγές ορισμένων σπάνιων γαιών, γεγονός που πιθανόν να περιορίσει τις αποστολές βραχυπρόθεσμα και να καταστήσει δυσκολότερη την αγορά τους από αμερικανικές επιχειρήσεις.
Θα μπορούσε να το αυξήσει αυτό απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να αγοράζουν σπάνιες γαίες κινεζικής παραγωγής, όπως έκανε για ορισμένα άλλα κρίσιμα ορυκτά πέρυσι. Η Κίνα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και της επεξεργασίας μιας σειράς κρίσιμων ορυκτών και έχει δείξει τα τελευταία 15 χρόνια ότι είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη σε διαμάχες με άλλα έθνη.
- Δύο επιδραστικοί μπλόγκερς δημοσίευσαν αυτή την εβδομάδα για άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών αμερικανικών πουλερικών, του περιορισμού των εισαγωγών υπηρεσιών και της αναστολής της συνεργασίας στο θέμα της φαιντανύλης.
Το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει άλλα εργαλεία, όπως η αποδυνάμωση του νομίσματος για να κάνει τις εξαγωγές του φθηνότερες, ή να πουλήσει τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που κατέχει, αν και οι δύο αυτές ενέργειες θα είχαν επίσης σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την Κίνα.
Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί
Οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα εκτοξεύτηκαν στο 104%, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Η εξέλιξη έρχεται μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, τη Δευτέρα, ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των υφιστάμενων δασμών κατά 50%, σε περίπτωση που το Πεκίνο δεν απέσυρε μέχρι σήμερα τα αντίποινα που έχει επιβάλει στα αμερικανικά προϊόντα.
Ο Τραμπ διευκρίνισε πως είχε δώσει στην Κίνα προθεσμία μέχρι «τις 12 ακριβώς» για να αποσύρει τους δικούς της δασμούς, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από το Πεκίνο. Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι περίμενε τηλεφώνημα για κάποια συμφωνία από την Κίνα, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ βρίσκονται παράλληλα πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Νότια Κορέα.
- H εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρούν σε εμπορικές συμφωνίες μόνο όταν αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων και συμβάλλουν στη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων της χώρας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε εντολή στην ομάδα που είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική να προχωρήσει σε συμφωνίες «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα κάθε χώρας που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τη Λέβιτ.
«Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές από την αρχή ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πάντα πρόθυμος να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει. Σήμερα το πρωί είχε συνάντηση με την εμπορική του ομάδα και τους έδωσε οδηγία να διαπραγματευτούν ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε χώρα που θα επικοινωνήσει με την κυβέρνηση για να συνάψει συμφωνία», δήλωσε η Λέβιτ σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή προθεσμία για τις εμπορικές συμφωνίες, η Λέβιτ απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας εκ νέου ότι «δεν θα πρόκειται για συμφωνίες μαζικής παραγωγής».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σχεδόν 50 χώρες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για να «διερευνήσουν τρόπους επίτευξης» κάποια αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.