Δασμοί: Κίνδυνος νέων πληθωριστικών πιέσεων- Στενεύουν τα περιθώρια για ικανοποίηση κοινωνικών αιτημάτων

Δασμοί: Κίνδυνος νέων πληθωριστικών πιέσεων- Στενεύουν τα περιθώρια για ικανοποίηση κοινωνικών αιτημάτων

Το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πληθωρισμού που θα αναζωπυρώσει το ούτως ή άλλως κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, την ακρίβεια, συνιστά βασική αιτία προβληματισμού για την ελληνική κυβέρνηση εν μέσω της συζήτησης που διεξάγεται στην ΕΕ για ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση στην επιβολή δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση. Η χώρα μας, όπως κατέστησε σαφές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζει μία συλλογική αντίδραση από την Ευρώπη, η οποία είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή «ζυγίζει» τη στάση της, ώστε να προσδιορίσει τη βέλτιστη αντίδραση στην κλιμακούμενη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν σωστή αυτή την προσέγγιση, θεωρώντας πως η ευρωπαϊκή αντίδραση δεν πρέπει να είναι βιαστική και σπασμωδική, διότι το ζήτημα απαιτεί πολλή μελέτη και ανάλυση ως προς τον τρόπο που θα αντιδράσει η ΕΕ, όπως ανέφερε και ο κ.  Μητσοτάκης μετά την πρώτη εκτίμηση της νέας κατάστασης από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν πάντως και την αγωνία πως η επιβολή ευρωπαϊκών δασμών ως απάντηση στους αμερικανικούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο πληθωριστικό κύμα. Στην ουσία δηλαδή να αναζωπυρωθεί ένα κύμα ακρίβειας σε μια περίοδο που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχει καταστεί δυνατόν να υπάρξει μία ανάσχεση σε ένα πρόβλημα που ιεραρχείται από τους πολίτες ως το κορυφαίο που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό την τελευταία τριετία.

Για τον λόγο αυτό επιμένουν πως είναι σημαντικό να υπάρξει μία καλοζυγισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση.

“Θέλει σκέψη εάν θα απαντήσεις στους δασμούς με δασμούς και σε τι κλίμακα το κάνεις, εάν το κάνεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας πάντως και από την δική του πλευρά ότι η χώρα μας θα συνταχθεί με τις όποιες ευρωπαϊκές αποφάσεις”.

  • Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η ΕΕ προσανατολίζεται σε επιβολή δασμών 25% σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα από 16 Μαϊου και σε δεύτερη φάση από 1ης Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών.

Η απευθείας έκθεση της χώρας μας στους αμερικανικούς δασμούς είναι περιορισμένη καθώς αφορά στο 4,9% των εξαγωγών (2,4 δις) και στο 1% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3%. Η ανησυχία ωστόσο βασίζεται στο κλίμα αβεβαιότητας που θα δημιουργήσει η παράταση αυτής της κατάστασης και στο ενδεχόμενο έμμεσης επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία.

  • Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ήδη ξεκάθαρα και το θέμα των δασμών σε προϊόντα όπως λάδι, ελιές και φέτα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία λογική καθώς δεν παράγονται στις ΗΠΑ.

Η ατζέντα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ήταν πάντως ευρύτερη, με έμφαση σε δύο παραμέτρους που καθίστανται ακόμη πιο σημαντικοί στο νέο διεθνές περιβάλλον: Στην  αξιοποίηση στο έπακρο των χρηματοδοτικών εργαλείων επενδύσεων και στην ένταση της πολιτικής προσέλκυσης κεφαλαίων και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών ανάπτυξης των σχέσεων με άλλες αγορές, όπως η Ινδία.

Όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, στο ΚΥΣΟΙΠ συζητήθηκαν μέτρα που αφορούν σε απλές και γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, στην ενίσχυση της νομικής βεβαιότητας, στην παροχή κινήτρων, αλλά και στις δημόσιες επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εν γένει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών κατά 25%, η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και της ψηφιοποίησης διαδικασιών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις χρήσεις γης και η ολοκλήρωση ειδικών χωροταξικών πλαισίων Τουρισμού, Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΑΠΕ και Βιομηχανίας.

Όσον αφορά την Ινδία, την οποία είχε επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης στις αρχές του 2024, ο στόχος που έχει τεθεί ήδη από το 2023 που ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι επισκέφθηκε την Αθήνα και συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της ελληνο-ινδικής σχέσης σε σχέση στρατηγικής συνεργασίας,  είναι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές- που το 2022 ανέρχονταν σε 1,32 δις ευρώ- να διπλασιαστούν μέχρι το 2030.

  • Το νέο περιβάλλον που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος που πυροδοτούν οι αποφάσεις Τραμπ για επιβολή δασμών είναι σαφές ότι επηρεάζει πλέον την χάραξη της οικονομικής πολιτικής καθιστώντας όμως ακόμη πιο αναγκαία, όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, την δημοσιονομική σταθερότητα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος αιτημάτων από διάφορες κοινωνικές ομάδες, κάτι που γίνεται σαφές και από το διεκδικητικό πλαίσιο της σημερινής απεργίας και από την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και 13ης και 14ης σύνταξης.

Ο κ. Πιερρακάκης εμφανίστηκε σε συνέντευξή του (Σκάι)για μία ακόμη φορά αρνητικός, σημειώνοντας ότι το συνολικό κόστος θα έφθανε τα 8 δις και άφησε σαφώς να εννοηθεί πως μετά τις ανακοινώσεις για τους ένστολους, ψηλά στην κυβερνητική προτεραιοποίηση βρίσκεται το ζήτημα των ενοικίων για τους νέους.

  • Το σενάριο που ακούγεται πάντως περισσότερο αφορά στην πιθανότητα να μπει στην συζήτηση, μετά το πρώτο εξάμηνο και αναλόγως των εξελίξεων και της δημοσιονομικής κατάστασης, ζήτημα για την 13η σύνταξη.

Βασικό κυβερνητικό μήνυμα παραμένει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα καθώς κάτι τέτοιο είναι δύο φορές αναγκαίο στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα.

Βέβαιη θεωρείται πάντως η ανακοίνωση στην ΔΕΘ νέας μείωσης φόρων, για τους οποίους οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το πρώτο εξάμηνο, σε συνάρτηση και με την συνέχιση της θετικής απόδοσης των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

Σχετικά Άρθρα