Wall Street: Πρωτόγνωρη διακύμανση μετά από διαρροές για πάγωμα των δασμών που… διαψεύστηκαν

Σαν σκηνή από ταινία καταστροφής, η Wall Street ζει μία από τις πιο χαοτικές και αγωνιώδεις ημέρες της τελευταίας δεκαετίας. Τα ταμπλό των αγορών αλλάζουν χρώμα πιο γρήγορα κι από καρδιογράφημα σε κρίση, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα πίσω από τις σπασμωδικές κινήσεις του Λευκού Οίκου.
Με φόντο τις τεράστιες απώλειες της περασμένης εβδομάδας – όπου μέσα σε δύο μόλις ημέρες «εξατμίστηκαν» 9,5 τρισ. δολάρια από την παγκόσμια κεφαλαιοποίηση – η Δευτέρα ξεκίνησε με φόβους για μια νέα Μαύρη Δευτέρα, σαν εκείνη του ’87.
Και πράγματι, όλα έδειχναν προς τα εκεί. Ο Dow Jones κατρακυλούσε άγρια, χάνοντας ως και 1.168 μονάδες, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq διολίσθαιναν ανεξέλεγκτα. Τα futures έδειχναν από νωρίς πως η μέρα δεν θα ήταν απλώς κακή – θα ήταν ιστορικά καταστροφική.
Κι όμως, μέσα στο χάος, μια φράση του Κέβιν Χάσετ – οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου – άλλαξε προσωρινά τη ροή της ημέρας: ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει 90ήμερη αναστολή όλων των δασμών πλην Κίνας. Ήταν αρκετό για να προκαλέσει μια εκρηκτική, απρόβλεπτη αντίδραση. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο Dow Jones «γύρισε» από το -1.100 σε κέρδη 650 μονάδων, προκαλώντας σοκ σε χρηματιστές και αναλυτές.
Αλλά το ράλι δεν κράτησε. Η διάψευση που ήλθε μέσα σε πολύ λίγο είχε ως αποτέλεσμα οι δείκτες να καταρρεύσουν ξανά, παρασύροντας μαζί τους κάθε προσδοκία σταθερότητας. Ο Dow επέστρεψε στο κόκκινο με απώλειες 918 μονάδων, ο S&P 500 χάνει 114 μονάδες και ο Nasdaq βυθίζεται 1,73%.
Από την Ασία ως την Ευρώπη, το «τσουνάμι» εξαπλώθηκε. Ο Asia Dow έγραψε πτώση 9,62% και ο Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 5%. Όλος ο πλανήτης φαίνεται να δονείται από την αβεβαιότητα που γεννούν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι οικονομικές ακρότητες και οι αλλοπρόσαλλες ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον.
Οι αναλυτές προειδοποιούν πως δεν είδαμε ακόμα το τέλος. Η Morgan Stanley μιλά για περαιτέρω πτώση 7-8% στον S&P 500 εάν η κρίση συνεχιστεί χωρίς συντονισμένη πολιτική παρέμβαση.
Η Wall Street βρίσκεται στο έλεος μιας νευρικής κρίσης. Και αυτή η Δευτέρα, ακόμα κι αν δεν εξελιχθεί σε «Μαύρη», έχει ήδη αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα τρόμου στους επενδυτές όλου του κόσμου.
Μαύρη μέρα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεγάλη πτώση και σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τις συνέπειες που θα έχουν οι αμερικανικοί δασμοί στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Μετά την κατακόρυφη πτώση της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, οι κυριότεροι δείκτες παρέμειναν και σήμερα στο «κόκκινο». Ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού έκλεισε στις 6.927,12 μονάδες, με πτώση 347,83 μονάδων ή -4,78% – τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2022. Ο δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε στις 7.702,08 μονάδες, μειωμένος κατά 352,90 μονάδες ή -4,38%.
Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε επίσης με πτώση 4,1%, του Μιλάνου υποχώρησε κατά 5,18% και της Ζυρίχης κατά 5,16%.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα βουτιά 7,4%
Όλο και βαρύτερος είναι ο λογαριασμός που πληρώνει το χρηματιστήριο Αθηνών στη σκιά του παγκόσμιου sell off που έφεραν οι αμερικανικοί δασμοί, καθώς σήμερα βυθίστηκε και πάλι, σβήνοντας πλέον το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραφε από την αρχή του έτους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,43% στις 1.478,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.455,08 μονάδων (-8,92%) και 1.597,43 μονάδων (-0,01%). Ο τζίρος ανήλθε στα 403,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 97,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 11 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 7,72% στις 3.620,66 μονάδες, ενώ στο -7,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.301,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,87% στις 1.330,35 μονάδες.
Βαρύς ο λογαριασμός
Η αγορά πάλεψε πραγματικά πολύ τόσο με τους πωλητές όσο και με τους φόβους της, προκειμένου να κρατήσει τα επίπεδα των 1.500 μονάδων, αλλά δεν τα κατάφερε με την επόμενη ημέρα μόνο βέβαιη να μην είναι. Άλλωστε, στα χαμηλά ημέρας, δηλαδή στις 1.455 μονάδες, το ΧΑ σχεδόν έχασε τα κέρδη που κατέγραφε από την αρχή του έτους, σβήνοντας ουσιαστικά μια ανοδική πορεία που το έφερε στην πέμπτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως.
Προς ώρας, η αγοράς βρίσκεται σε φάση βίαιης διόρθωσης, με ελάχιστα χαρτοφυλάκια να δείχνουν διατεθειμένα να πιάσουν ένα «μαχαίρι που πέφτει». Άλλωστε, ακόμη ο κόσμος περιμένει την αντίδραση της Ευρώπης στο δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς εάν οι συνθήκες στη Γηραιά Ήπειρο επιδεινωθούν σφόδρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ήδη οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για τον υφεσιακό κίνδυνο, με την ελληνική οικονομία εμμέσως να επηρεάζεται από την πιθανότητα συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Με πολλές μεταβλητές της εξίσωσης να είναι ακόμη άγνωστες, η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως έχει “ξυπνήσει” μνήμες από την εποχή της πανδημίας, όταν οι αγορές βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση. Και πράγματι, η ζημιά που έχει κάνει το σαρωτικό κύμα των δασμών από την αμερικανική διοίκηση, είναι ήδη τεράστιο, με το ΧΑ να μην μπορεί να αυτονομηθεί σε έναν κόσμο που όλες οι μετοχικές αξίες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
“Ό,τι γίνει, θα γίνει σε χρόνο dt”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, σχετικά με τη μεγάλη πτώση των αγορών. Ο λόγος είναι σοβαρός και συγκεκριμένος, καθώς το πιο ανησυχητικό δεδομένο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα. Ακόμη κι αν υλοποιηθούν τα προτεινόμενα μέτρα, η Ελλάδα έχει συνολική έκθεση μόλις 2,5 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως αν η ύφεση χτυπήσει για τα καλά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν θα περάσει και σε εμάς – έστω και μέσω απόνερων, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.
Κατά τον ίδιο, δεν θα εκπλήξει ένα ισχυρό bounce από αυτά τα επίπεδα, καθώς πλησιάζει και η απόφαση της Τρίτης από τον FTSE Russell. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει η τάση, αλλά τα κεφάλαια που δεν πρόλαβαν την αγορά έχουν τώρα την ευκαιρία να τοποθετηθούν, εκμεταλλευόμενα τις πωλήσεις πανικού. Η αγορά δεν “φεύγει” – ακόμη κι αν προσωρινά κινηθεί αρνητικά, πάντα θα δώσει ευκαιρίες για αγορές.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Optima Bank έχασε 14,98%, με τις ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να κλείνουν στο -11,79% και -11,31% αντίστοιχα. Άνω του 10% ήταν οι απώλειες σε ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Alpha Bank και Eurobank και άνω του 9% σε Πειραιώς και Aktor.
Η πτώση σε Λάμδα και Coca Cola ξεπέρασε το 8%, σε ΟΤΕ και Cenergy το 7% και σε ΓΕΚ Τέρνα, Metlen, Helleniq Energy και Εθνική το 6%. Άνω του 5% ήταν οι απώλειες σε Τιτάν και ΟΠΑΠ και άνω του 4% σε ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Motor Oil και Aegean. Ο ΔΑΑ έχασε 3,53% και η Jumbo έκλεισε με απώλειες 0,92%.