Τι είναι οι κλινικές μακροζωΐας που ξεφυτρώνουν σαν… μανιτάρια- Μπορείς όμως να αγοράσεις περισσότερα χρόνια ζωής;

Τι είναι οι κλινικές μακροζωΐας που ξεφυτρώνουν σαν… μανιτάρια- Μπορείς όμως να αγοράσεις περισσότερα χρόνια ζωής;

Μια αλυσίδα κλινικών ευεξίας με έδρα το Όστιν σχεδιάζει εθνική επέκταση, καθώς το ενδιαφέρον για τη βιομηχανία μακροζωίας – η οποία ακόμα παλεύει να ορίσει τον εαυτό της – εκτοξεύεται. Η Humanaut Health, που άνοιξε την πρώτη της τοποθεσία το περασμένο φθινόπωρο στο Όστιν, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια αλυσίδα ιατρικών κλινικών concierge με επίκεντρο την πρόληψη προβλημάτων προτού προκύψουν, μέσω εξατομικευμένης συμβουλευτικής αλλά και πιο πειραματικών θεραπειών και διαδικασιών από αυτές που προσφέρει η παραδοσιακή ιατρική.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Μπήκα στην κομψή, καινούργια κλινική μακροζωίας και ευεξίας ένα ηλιόλουστο χειμωνιάτικο απόγευμα, νιώθοντας ιδιαίτερα εξαντλημένη. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μια μυστηριώδης αλλεργική αντίδραση είχε καλύψει μεγάλο μέρος του σώματός μου με εξανθήματα για 48 ώρες. Οι ώμοι μου πονούσαν από την πολλή ώρα σκυμμένη πάνω στο γραφείο. Και το μικρό παιδί μου είχε κολλήσει ακόμα μια ίωση από τον παιδικό σταθμό, την οποία προσπαθούσα κι εγώ να αποφύγω. Μπαίνοντας στον φωτεινό χώρο όπου προσφέρονταν πράσινοι χυμοί και ενισχυτικά ενδοφλέβια για το ανοσοποιητικό, ένιωσα κάπως ξένη — αλλά και σαν ιδανική πελάτισσα.

Η Humanaut Health, που άνοιξε την πρώτη της τοποθεσία το περασμένο φθινόπωρο στο Όστιν, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια αλυσίδα ιατρικών κλινικών concierge με επίκεντρο την πρόληψη προβλημάτων προτού προκύψουν, μέσω εξατομικευμένης συμβουλευτικής αλλά και πιο πειραματικών θεραπειών και διαδικασιών από αυτές που προσφέρει η παραδοσιακή ιατρική. Οι ασθενείς μπορούν να κάνουν ενδοφλέβιες εγχύσεις για ενίσχυση βιταμινών ή αποκατάσταση ενέργειας — ανάμεσά τους μαραθωνοδρόμοι ή άτομα με… βαρύ πονοκέφαλο από την προηγούμενη νύχτα. Διατίθεται επίσης η θεραπεία με όζον, το οποίο προστίθεται στο αίμα του ασθενούς ως «υπερφορτισμένη» μορφή οξυγόνου, αλλά και μεταφορά βλαστοκυττάρων από ένα σημείο του σώματος σε άλλο, για θεραπευτικούς σκοπούς.

Υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 800 παρόμοιες κλινικές στις ΗΠΑ. Στο Τέξας υπάρχουν boutique μονάδες και καταστήματα αλυσίδων σε πόλεις όπως το Χιούστον, το Ντάλας και το Μπράουνσβιλ. Τα μέλη πληρώνουν μέχρι και πενταψήφια ποσά ετησίως για αναλυτικά δεδομένα για την κατάσταση της υγείας τους, πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων και πρόσβαση σε θεραπείες όπως αυτές της Humanaut, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν ιατρική τεκμηρίωση.

Το ενδιαφέρον και οι επενδύσεις στον κλάδο της μακροζωίας έχουν εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία.

Η παγκόσμια αγορά συμπληρωμάτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί και αναμένεται να φτάσει τα 310 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Podcasts και βιβλία για τη μακροζωία έχουν εκατομμύρια ακροατές και αναγνώστες. Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο Τζεφ Μπέζος έχουν επενδύσει σε σχετικά startups. Ο επιχειρηματίας και “biohackerΜπράιαν Τζόνσον, που δαπανά περίπου 2 εκατ. δολάρια τον χρόνο στην προσπάθειά του να ζήσει για πάντα, διοργανώνει συνέδρια με τίτλο «Don’t Die» και πουλά τα δικά του συμπληρώματα στο Amazon. Ο Πίτερ Ατία, γιατρός που ειδικεύεται στη μακροζωία και ζει στο Όστιν, έχει λίστα αναμονής για την τηλεϊατρική του υπηρεσία, η οποία μπορεί να κοστίζει έως 150.000 δολάρια τον χρόνο.

Στη Humanaut, ο αρχικός έλεγχος διαρκεί αρκετές ώρες και περιλαμβάνει εξετάσεις που δεν προσφέρονται συνήθως από έναν γενικό ιατρό: αναλυτικό αιματολογικό έλεγχο (με βαρέα μέταλλα και ορμόνες), ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, DEXA scan για οστά, μυς και λίπος, καθώς και μέτρηση VO2-max για φυσική κατάσταση.

Ακολουθεί συνάντηση 90 λεπτών με ιατρό για την ανάλυση των αποτελεσμάτων και παροχή εξατομικευμένων οδηγιών. Η κλινική συνεχίζει να παρακολουθεί την υγεία των ασθενών με περιοδικές εξετάσεις. Η συνεπικεφαλής και γιατρός της Humanaut, Δρ. Έιμι Κίλεν, επισημαίνει ότι ο στόχος δεν είναι να αντικαταστήσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά να τη συμπληρώσουν. «Υπάρχουν τόσες πολλές δίαιτες και προγράμματα άσκησης εκεί έξω. Ο κόσμος έχει υπερπληροφόρηση — εμείς τον βοηθάμε να ξεχωρίσει τι είναι χρήσιμο για εκείνον και να το εφαρμόσει», λέει.

Η ίδια η Κίλεν εγκατέλειψε πριν από χρόνια τη δουλειά της ως γιατρός επειγόντων περιστατικών, καθώς προσπαθούσε να μεγαλώσει τρία παιδιά κάτω των δύο ετών και δούλευε από τις 4 το πρωί. «Είδα μια μέρα την αίθουσα αναμονής γεμάτη με ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και σκέφτηκα: “αν δεν αλλάξω κάτι, θα είμαι κι εγώ έτσι σε λίγα χρόνια”», λέει.

Απαντώντας σε ερωτήματα για το αν «υπάρχουν πληροφορίες που είναι πάρα πολλές», η Κίλεν αναγνωρίζει ότι κάποιες εξετάσεις μπορεί να είναι ακριβές ή να προκαλέσουν άγχος. Η ίδια είχε ένα περιστατικό όπου ένας πλήρης μαγνητικός τομογράφος έδειξε κάτι που έμοιαζε με όγκο και χρειάστηκαν έξι μήνες για να επιβεβαιωθεί ότι ήταν αθώο. Από την άλλη πλευρά, έχουν εντοπίσει πρώιμα καρκινικά περιστατικά ή περιπτώσεις οστεοπόρωσης σε πολύ νέους ασθενείς.

Η Humanaut στο Όστιν ξεκίνησε με 50 μέλη στο υψηλότερο πακέτο, πληρώνοντας πάνω από 3.000 δολάρια τον μήνα. Άλλα προγράμματα ξεκινούν από 225 δολάρια/μήνα και προσφέρουν περιοδικές αξιολογήσεις και συναντήσεις με νοσηλευτές. Διατίθενται και επιμέρους θεραπείες για επισκέπτες. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί στο Ντάλας, τη Νότια Φλόριντα και τη Βόρεια Καλιφόρνια και να φτάσει τα 100 καταστήματα ως το 2029.

Ωστόσο, οι πιο αποτελεσματικοί και επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι να ζήσει κανείς περισσότερα υγιή χρόνια είναι απλοί: άσκηση, σωστή διατροφή, ύπνος, διαχείριση άγχους, κοινωνικές σχέσεις και αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων. Όταν οι κλινικές μακροζωίας παρέχουν καθοδήγηση σε αυτά τα πεδία, είναι χρήσιμες — αν και με υψηλό κόστος.

Οι ειδικοί, όμως, είναι επιφυλακτικοί με μη ρυθμιζόμενες ή μη αποδεδειγμένες θεραπείες. Για παράδειγμα, η ραπαμυκίνη, που έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ποντίκια, είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο και ενδέχεται να έχει σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο. Ο Μπράιαν Τζόνσον σταμάτησε τη χρήση του, λέγοντας πως τα ρίσκα υπερβαίνουν τα οφέλη.

Η παγκόσμια προσδοκία ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά χάρη σε δημόσια μέτρα υγείας, αλλά οι ΗΠΑ υπολείπονται άλλων ανεπτυγμένων χωρών, με τεράστιες ανισότητες. Πολλοί πολίτες αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στο φαγητό και τα φάρμακα. «Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να ζούμε καλύτερα — αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να το εφαρμόσουμε», λέει ο ερευνητής Ματέο Φαρίνα. Το περιβάλλον που ζούμε, με άγχος, εργασία και υποχρεώσεις, το καθιστά δύσκολο.

Τελικά, οι κλινικές μακροζωίας απευθύνονται σε λίγους. «Οι άνθρωποι που τις χρησιμοποιούν», λέει ο Φαρίνα, «είναι ήδη υγιείς, με χρήματα και πρόσβαση. Οι ευάλωτοι συνήθως δεν έχουν καν αυτή την επιλογή».

Η ίδια η Κίλεν αναγνωρίζει ότι ο χώρος της μακροζωίας είναι ακόμα ασαφής. «Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι ακραίο ή περιθωριακό», λέει. «Θέλουμε όμως να παραμείνουμε ανοιχτόμυαλοι για το τι είναι δυνατό και τι μπορεί να λειτουργήσει».

Και καταλήγει:
«Αυτό που θέλουμε είναι να σας βοηθήσουμε να ζήσετε περισσότερο, να αισθάνεστε καλύτερα και να το κάνουμε με ασφάλεια. Αν σκεφτείτε έναν καλό όρο για αυτό, πείτε μας».

Σχετικά Άρθρα