Τέμπη: Αυλαία στην προανακριτική- Ο Τριαντόπουλος παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος

Τέμπη: Αυλαία στην προανακριτική- Ο Τριαντόπουλος παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος

Με θέμα “Συζήτηση και έγκριση του Πορίσματος της Επιτροπής” συνεδριάζει στις 10 το πρωί για τελευταία φορά η προανακριτική επιτροπή για το πόρισμα της σχετικά με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, το οποίο ακολούθως θα τεθεί υπόψη της Ολομέλειας εντός 15 ημερών προκειμένου να αποφασιστεί η άσκηση ποινικής δίωξης ή όχι στον πρώην Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το “μπάζωμα” στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος.

Με βάση τα άρθρα 156, 157 και 158 του Κανονισμού της Βουλής:

– Το πόρισμα της Επιτροπής πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να περιέχει ιδίως τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα που οδηγούν σε αυτά, όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και σαφή πρόταση για την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης. Αιτιολογημένη πρέπει να είναι και η πρόταση της τυχόν μειοψηφίας, η οποία καταχωρίζεται σε χωριστό κεφάλαιο του ίδιου πορίσματος. Το πόρισμα της επιτροπής και το σχετικό αποδεικτικό υλικό υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ανακοινώνει στη Βουλή την κατάθεσή τους.

– Το πόρισμα τυπώνεται και διανέμεται στους Βουλευτές μέσα σε δέκα ημέρες από την κατάθεσή του.

– Μέσα σε πέντε ημέρες από τη διανομή του πορίσματος της επιτροπής στους Βουλευτές καταρτίζεται ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής.

– Η συζήτηση, αρχίζει το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες από την κοινοποίηση της ειδικής ημερήσιας διάταξης, είναι γενική και αναφέρεται στην παραδοχή ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Βουλή μπορεί να καλέσει εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, και αν ακόμη δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός ή Βουλευτής, να εμφανιστεί ενώπιόν της και να ακουστεί.

– Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης. Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.  

– Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, προχωρεί στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

– H κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών τoυ Eιδικoύ Δικαστηρίoυ ενεργείται ενώπιoν της Oλoμέλειας της Boυλής από τoν Πρόεδρό της. Τα ονόματα των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, που μπορούν να μετέχουν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου και του Δικαστικού Συμβουλίου, κατά το άρθρο 86 παρ. 4 του Συντάγματος, αποστέλλονται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής. Aν δεν είναι εφικτή η συγκρότηση τoυ Eιδικoύ Δικαστηρίoυ ή του Δικαστικού Συμβουλίου, επακoλoυθεί νέα κλήρωση με την ίδια διαδικασία για τη συμπλήρωση της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου ή του Δικαστικού Συμβουλίου.  

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έληξε η προθεσμία υποβολής του “πορίσματος” της πλειοψηφίας (ΝΔ) και των “γνωμών” των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το ενδιαφέρον είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού κατέθεσαν κοινή “γνώμη”-καταγγελία.

Ειδικότερα:

– η πλειοψηφία της ΝΔ στο πόρισμα της ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης στον πρώην υφυπουργό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο, με τους βουλευτές της ΝΔ να αναφέρουν συμπερασματικά ότι:

“Ήδη έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και εξεδόθη η υπ αριθμ. 43/2024 Εισαγγελική Διάταξη, η οποία αρχειοθέτησε την μηνυτήρια αναφορά για σειρά μη πολιτικών προσώπων και διαβιβάζοντας τον φάκελο στη Βουλή για τον ελεγχόμενο υφυπουργό και στη συνέχεια η υπ’ αριθμ. 69/2024 Εισαγγελική Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε 4 φυσικά πρόσωπα.

Το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό, που αναφέρθηκε στην παρούσα, κρίνεται ως απολύτως επαρκές υλικό προκειμένου να καταλήξει η επιτροπή, αξιολογώντας το, ότι συντρέχουν οι όροι που απαιτεί ο νόμος στη παρούσα φάση για να προταθεί στην Ολομέλεια η άσκηση της ποινικής δίωξης και δεν καθίσταται αναγκαία η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Τριαντοπούλου για παροχή διευκρινίσεων, δεδομένου ότι ήδη εκλήθη σε παροχή εξηγήσεων, κλήση στην οποία και ανταποκρίθηκε.

Η επιτροπή συνεπώς κρίνει ότι το συγκεντρωθέν υλικό και οι σκέψεις που αναπτύσσονται στην Εισαγγελική Διάταξη είναι επαρκείς και δεν χρειάζεται να προβεί σε άλλες πράξεις.

Κατά συνέπεια, τα πραγματικά περιστατικά που περιγράφονται στην Εισαγγελική Διάταξη και οδήγησαν στην νομική τους υπαγωγή, όπως αναφέρεται στη διάταξη και οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης στα 4 φυσικά πρόσωπα κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο κρίνεται ότι συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος και για την άσκηση ποινικής δίωξης στον ελεγχόμενο υφυπουργό.

Η Επιτροπή καταλήγει στο ανώτερο συμπέρασμα ανεξαρτήτως της βούλησης του ιδίου να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό στον φυσικό δικαστή. Ανεξαρτήτως αυτού η Επιτροπή προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (αρ 259 ΠΚ) αποκλειστικά και μόνο από το συγκεντρωθεν αποδεικτικό υλικό και τις εκδοθείσες Εισαγγελικές Διατλαξεις. Κατόπιν τούτου προτείνουμε την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του άρθρου 259 ΠΚ αναφερόμενοι στα πραγματικά περιστατικά και στη νομική υπαγωγή αυτών όπως περιγράφονται στις υπ αριθμό. 43/2024 και 69/2024 Εισαγγελικές Διατάξεις”

– το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  με τη “γνώμη” του προτείνει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023 και να συνεχιστεί από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές η κατά Νόμο διερεύνηση τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ή από άλλα πολιτικά ή μη πρόσωπα.

– στη κοινή “γνώμη”-καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Α. Λινού (εκ μέρους των Ανεξάρτητων) αναφέρεται μεταξύ άλλων “Τα μέλη της επιτροπής που υπογράφουμε το παρόν αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε την διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε, με απόφαση της πλειοψηφίας, στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ), κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-3-2023 και 6-3-2023, από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ. κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, με την απευθείας παραπομπή του τελευταίου στο Δικαστικό Συμβούλιο” και “Κατά συνέπεια δεν προτιθέμεθα να υποβάλλουμε αιτιολογημένη πορισματική έκθεση για την ουσία της ελεγχόμενης πράξης του υπόπτου κ. Τριαντόπουλου, καθώς θεωρούμε ότι εκτός από  υποκριτικό θα ήταν και παράνομο να συνταχθεί και να κατατεθεί πόρισμα εκ μέρους μας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας.”

– η Ελληνική Λύση στη δική της “γνώμη” της καταλήγει λέγοντας “υποβάλλουμε προς το Δικαστικό Συμβούλιο το αίτημα να αναπεμφθεί η υπόθεση, πάλι, προς την παρούσα ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή μας, προκειμένου  να ακολουθηθεί  η προβλεπόμενη  από  το  άρθρο  86  του Συντάγματος και το νόμο 3126/2003 διαδικασία, ώστε να δυνηθούμε κι εμείς, ως βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και τα δικαιώματά μας, της εξέτασης των αποδεικτικών μέσων και στοιχείων, καθώς και της διερεύνησης των στοιχείων επέκτασης του κατηγορητηρίου εναντίον τόσο του κ. Τριαντόπουλου, όσο και κατά των κ.κ. Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη, Σκέρτσου, Καραμανλή, Σπίρτζη  και όσων άλλων αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε βασικά κακουργήματα, όπως, κυρίως, της κατά συρροή ανθρωποκτονίας, που επήλθε με τη σύγκρουση των τραίνων, της κατά συρροή ανθρωποκτονίας με απανθράκωση, που επήλθε από άγνωστο παράνομο εύφλεκτο υλικό, καθώς και της υπόθαλψης των εγκληματιών των δύο προηγουμένων εγκλημάτων, μέσω της καταστροφής των αποδεικτικών στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, του σφετερισμού εξουσίας (άρθρο 134, παρ. 2 ΠΚ) και όλα τα παραπάνω υπό το πρίσμα του άρθρου 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση). “.

– από την πλευρά της η “Νίκη”  συμπεραίνει ότι “όλη η πορεία της Προανακριτικής Επιτροπής, από την πρόταση σύστασής της μέχρι και την σημερινή παύση των εργασιών της, δείχνει την παρατεινόμενη συγκάλυψη εγκλημάτων εις βάρος της ζωής Ελλήνων πολιτών, εις βάρος των θεσμών και εις βάρος του περί δικαίου αισθήματος του Ελληνικού Λαού, και συγκεκριμένα: Την υποβίβαση του εγκλήματος των Τεμπών, καθώς και της συγκάλυψής του, από κακούργημα σε πλημμέλημα. την απαλλαγή, μέσα από την άρνηση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών, από παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για κακούργημα και τη δημιουργία ενός πρωτοφανούς νομικού προηγούμενου παραβίασης του άρθρου 86 του Συντάγματος, με την οποία εφεξής ακυρώνεται η υπόσταση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ δεν κατέθεσε γνώμη, μη νομιμοποιώντας έτσι τη διαδικασία των κυβερνητικών μεθοδεύσεων σε μια “προανακριτική παρωδία” σύμφωνα με δήλωση των μελών του στην Επιτροπή, που έκαναν λόγο επίσης για “βολική πρόταση” του ΠΑΣΟΚ που διευκολύνει την κυβέρνηση στη συγκάλυψη των ευθυνών.

Σχετικά Άρθρα