Κυβερνητικό Συμβούλο για τους δασμούς Τραμπ- Εξετάζεται αίτημα εξαίρεσης για ελιές, φέτα

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Γραμμή άμυνας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και πλαίσιο ελληνικών θέσεων στην συζήτηση για ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση, αναζητά η κυβέρνηση απέναντι στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.
Για τις 10 σήμερα το πρωί έχει συγκληθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συζητήσει ποια πρέπει να είναι η εθνική αντίδραση, αλλά και πώς θα τοποθετηθεί η χώρα μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτή την διαφαινόμενη μεγάλη οικονομική κρίση.
Στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης και οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Δήμας, Ναυτιλίας, Β. Κικίλιας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Τσιάρας, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημ. Παπαστεργίου.
Βασικό μέλημα της Αθήνας στις νέες αυτές συνθήκες είναι “να προστατεύσει και να θωρακίσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας”, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Μπορεί η ελληνική οικονομία να μην πλήττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό άμεσα- καθώς οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, ύψους 2,4 δις το 2024, αντιπροσώπευαν το 4,9% των συνολικών εξαγωγών- κινδυνεύει όμως και από τις δευτερογενείς επιπτώσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν οι αμερικανικοί δασμοί στην ευρωζώνη και εν γένει στην ευρωπαϊκή οικονομία.
- Σημειώνεται πως οι ελληνικές εξαγωγές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αφορούν κυρίως προϊόντα όπως τα πετρελαιοειδή, οι ελιές, τα τσιμέντα, οι πλάκες αλουμινίου, τα τυριά και το ελαιόλαδο.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η χώρα μας να υπάρξει εξαίρεση σε προϊόντα μοναδικά που δεν επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ, όπως οι ελιές και η φέτα.
Μετά το πρώτο μήνυμα που εξέπεμψε από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ λέγοντας πως “η ελληνική οικονομία, με σχέδιο και υπευθυνότητα, θα αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε χθες ότι “θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία”.
Τόνισε επίσης πως η χώρα μας, “παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα”.
Η συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ εστιάζεται σε αυτή την φάση στο εάν θα προχωρήσει σε αντίμετρα ή θα δοθεί έμφαση στην στήριξη κλάδων και επιχειρήσεων που θα πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς.
- Το μήνυμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν χθες πως η ΕΕ δεσμεύεται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, είναι όμως έτοιμη και για αναλογικά αντίμετρα.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα αχαρτογράφητο τοπίο, με αφορμή το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι “το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι ότι κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό «πόλεμο».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης τονίζει ότι θα υπάρξουν δευτερογενείς συνέπειες στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική οικονομία γι’ αυτό και χρειάζεται διπλή προσοχή στις αποφάσεις μας, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει εκτιμήσει πως θα υπάρξουν όχι ένας, αλλά πιθανώς αρκετοί γύροι κλιμάκωσης μέχρι να αποτυπωθεί η νέα οικονομική ισορροπία.