Κυρανάκης: Αν απειλείται να πάει στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

 Κυρανάκης: Αν απειλείται να πάει στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Οι εξελίξεις γύρω από την τραγωδία στα Τέμπη είναι καταιγιστικές, με το πόρισμα για την πυρόσφαιρα να προκαλεί διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας, καθώς και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), Χρήστος Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι «θα βγει από το πόρισμα η πυρόσφαιρα», προσθέτοντας πως έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αποστολείς αυτών των απειλών, διευκρινίζοντας ότι δεν προέρχονται από εγχώριους παράγοντες.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στο OPEN, ήταν κατηγορηματικός: Αν τον απειλούν να πάει στον εισαγγελέα.

Μιλώντας στο Open, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, διάβασε, μάλιστα, το απόσπασμα από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα περί πυρόσφαιρας στο οποίο αναφέρεται πως «επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να καταλήξουμε με επιστημονικό τρόπο, δεσμεύεται ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ να συμβληθεί με ινστιτούτο εγνωσμένου κύρους που να πιστώσει την αξιοπιστία της επιστημονικής μεθόδου που έχει εισφέρει κάθε πραγματογνώμονας, παρόλα αυτά αποφασίσαμε να μην μεταθέσουμε την ημερομηνία έκδοσης του πορίσματος».

«Ο διάλογος να γίνει επί όσων έχουν αναγραφεί στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ», τόνισε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης προσθέτοντας πως «είχα πει και το πιστεύω ότι το πόρισμα δεν είναι παίρνω ό,τι με βολεύει. Το κυριότερο κομμάτι του πορίσματος είναι οι λόγοι για τους οποίους συγκρούστηκαν τα τρένα και εμένα ο ρόλος μου είναι να μηδενίσω τους λόγους για να μην ξανασυμβεί αυτό».

«Αυτοί που κάνουν τρία σοβαρά σφάλματα θα απολύονται»

Όσον αφορά το σχέδιο για την ανάταξη του ΟΣΕ, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι περιλαμβάνει «δύο πυλώνες: το προσωπικό πρώτης γραμμής και τα συστήματα τεχνολογίας και ασφαλείας. Και τα δύο είναι σημαντικά Ούτε ο άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τεχνολογία, ούτε το αντίθετο».

Όπως είπε το υπουργείο Μεταφορών θα συμβληθεί με το ΓΕΑ για την αξιολόγηση που θα γίνεται με στρατιωτικό τρόπο γιατί «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος κάνει καλά τη δουλειά του και ποιος είναι χαβαλές».

«Οι καλοί πρέπει να επιβραβεύονται και οι κακοί να απολύονται. Αυτοί που θα κάνουν τρία σοβαρά σφάλματα θα απολύονται. Στο πρώτο λάθος θα απομακρύνεται από τη θέση του για να επανεκπαιδευτεί, στο δεύτερο θα γίνεται πιο σοβαρή επανεκπαίδευση και στο τρίτο θα απολύεται» εξήγησε ο κ. Κυρανάκης.

Όπως εξήγησε «υπάρχει στον σιδηρόδρομο ένα Γενικός Κανονισμός Κίνησης αλλά δεν αρκεί μόνο το δόγμα της αυστηρής εφαρμογής. Την ώρα που συμβαίνει ένα μικρό λάθος και έχουμε αλληλουχία λαθών, αυτό δεν εντοπίζεται όταν πρέπει και εκεί θα παρεμβαίνει η τεχνολογία για να εντοπίζεται την ίδια στιγμή».

Σχετικά Άρθρα