Ιμάμογλου: Το οργιώδες παρασκήνιο των Βρυξελλών και ο ρόλος του Δούκα

Ιμάμογλου: Το οργιώδες παρασκήνιο των Βρυξελλών και ο ρόλος του Δούκα

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μπορεί η επίσκεψη αντιπροσωπείας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Άγκυρα για συμπαράσταση στον προφυλακισμένο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να στέφθηκε από επιτυχία, ωστόσο το αιχμηρό ψήφισμα με το οποίο ήταν «εξοπλισμένος» ο δήμαρχος Αθηναίων μεταβαίνοντας στην πρωτεύουσα της Τουρκίας δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Ακόμη και για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για κάθε Ευρωπαίο, ανεξαρτήτως πολιτικής οικογένειας και προέλευσης, χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, με τον πρώτο δημότη της Αθήνας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πιο μπροστά

Σε κάθε περίπτωση, οι δήμαρχοι της Ευρώπης που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών βρέθηκαν ένα βήμα μπροστά από την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς το σκληρό ψήφισμα που προτάθηκε από την Σοσιαλιστική Ομάδα, υιοθετήθηκε απ’ όλες οι πολιτικές ομάδες της ΕτΠ, και ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, ομόφωνα από την Ολομέλεια της Επιτροπής.

Ωστόσο, ώσπου να… φτάσουμε εκεί, η πορεία δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα…

Το ψήφισμα όχι μόνο εγκαλεί την Τουρκία για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, ούτε περιορίζεται μόνο στο να ζητήσει την απελευθέρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου και των άλλων φυλακισμένων Τούρκων αιρετών αξιωματούχων.

Επιπροσθέτως, η Ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών καλεί «την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να επανεξετάσουν τυχόν περαιτέρω μέτρα σχετικά με τη διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας» και «επανεξέταση της συμμετοχής της Τουρκίας στα χρηματοδοτικά και θεσμικά προγράμματα της ΕΕ».

Κυρώσεις και επίσκεψη

Με άλλα λόγια, στο ψήφισμα προστέθηκε και η πρόβλεψη για κυρώσεις –μία πρόβλεψη που, στην ούγια γράφει το όνομα του δημάρχου Αθηναίων. Ο Χάρης Δούκας, εξάλλου, με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας, κατέθεσε άλλη μία τροπολογία, που ψηφίστηκε ομόφωνα: να μεταβεί αντιπροσωπεία δημάρχων στην Τουρκία και να επισκεφθεί τον φυλακισμένο δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου, σε μία έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης με όρους «διπλωματίας των πόλεων» -και, μάλιστα, σε επίπεδο κορυφής.

Όπως λένε γνώστες των τεκταινομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών, πρόκειται για μια απόφαση που σπανίως υιοθετεί η Επιτροπή, και είναι αλήθεια ότι και αυτή την φορά, δεν επετεύχθη χωρίς δυσκολίες.

Λίγες ώρες πριν ο Χάρης Δούκας υποστηρίξει στην Ολομέλεια της Επιτροπής την τροπολογία του, και  εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διαμήνυε ότι δεν προτίθεται να την ψηφίσει. Χρειάστηκαν εντατικές διαβουλεύσεις, με προσωπική εμπλοκή του δημάρχου, μέχρι το παρά πέντε της Ολομέλειας, για να υπερψηφιστεί τελικά η τροπολογία που είχε εισηγηθεί ο Χάρης Δούκας.

Σχετικά Άρθρα