Δασμοί: Τα βλέμματα στις αγορές μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για ύφεση

Δασμοί: Τα βλέμματα στις αγορές μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για ύφεση

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα ενώ η ανησυχία κορυφώνεται ότι η πτώση των μετοχών θα συνεχιστεί, όπως εντείνονται και οι φόβοι για ύφεση. Αναλυτές της JP Morgan την περασμένη εβδομάδα αύξησαν τις πιθανότητες για μια παγκόσμια ύφεση στο 60%, ενώ οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για την επιστροφή του πληθωρισμού.

Οι αγορές, σοκαρισμένες από τους νέους δασμούς, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και άλλη μια εβδομάδα αναταραχής, καθώς η αναστάτωση από τα ευρύτερα μέτρα των ΗΠΑ συνεχίζει να κρατά τους επενδυτές σε επιφυλακή, μετά την χειρότερη εβδομάδα για τις αμερικανικές μετοχές από την αρχή της κρίσης COVID-19, πριν από πέντε χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στην πολιτική προσβλέποντας στην επιστροφή της αμερικανικής βιομηχανικής δύναμης ενώ είναι πεπεισμένος ότι οι δασμοί θα αναγκάσουν τα εργοστάσια να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, αν και σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο.

Ο Λευκός Οίκος, αφού έκανε λόγο για επερχόμενες διαπραγματεύσεις με δεκάδες χώρες, έστειλε μήνυμα προς τους επενδυτές πως δεν θα πρέπει να περιμένουν κάποιον να τους σώσει.

«Δεν ανησυχούμε για τη βουτιά του χρηματιστηρίου, δεν θα έρθει το ιππικό να σας σώσει από τους δασμούς», ανέφεραν χαρακτηριστικά το πρωί της Κυριακής οικονομικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.  

Οι επενδυτές έχασαν περισσότερα από 6 τρισ. δολ. την Πέμπτη και την Παρασκευή καθώς οι τιμές των μετοχών βυθίστηκαν έπειτα από την ανακοίνωση του σαρωτικού νέου σχεδίου επιβολής δασμών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, για μια τόσο σημαντική κίνηση που έχει αναστατώσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, ο Τραμπ φέρεται να πήρε την απόφασή του την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Τραμπ δεν είχε καταλήξει σε ακριβές σχέδιο μέχρι μόλις τρεις ώρες πριν την ανακοίνωση στον Κήπο των Ρόδων.

Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γερμανία και η Ιαπωνία, υπήρξαν τουλάχιστον επιφυλακτικοί. Η Κίνα ανακοίνωσε αντίμετρα με δασμούς 34%, ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ ανακοίνωσε περιορισμένα αντίμετρα και χαρακτήρισε τις κινήσεις των ΗΠΑ «τραγωδία» για 80 χρόνια «ελεύθερου και ανοιχτού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών», υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι δασμοί του Τραμπ ενδέχεται να θεωρηθούν ως πράξη οικονομικής αυτοκαταστροφής, ή ίσως απλώς μια τακτική διαπραγμάτευσης για να πιέσει άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας τον εμπορικό πόλεμο ως μέσο. Από την άλλη πλευρά, ίσως ο Τραμπ να έχει επιτέλους την ευκαιρία να εκφράσει τη μακροχρόνια άποψή του ότι οι ΗΠΑ κάνουν κακές συμφωνίες για δεκαετίες.

Ήδη είναι ορατές οι πρώτες συνέπειες των δασμών. Το κόστος μεταφοράς αγαθών από την Κίνα στις ΗΠΑ φέρεται να έχει αυξηθεί κατά 40% μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, ενώ ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων στον Καναδά έχει ήδη κλείσει.

Την Παρασκευή, ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι ο Τραμπ διακινδυνεύει να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο πληθωρισμό και πιο αργή ανάπτυξη.

Ο Τραμπ δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις αρνητικές ειδήσεις, την κριτική ξένων ηγετών και είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

«Είναι στο σημείο που δεν τον νοιάζει πλέον τίποτα», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που γνωρίζει τις σκέψεις του Τραμπ στην εφημερίδα. «Άσχημες ειδήσεις; Δεν τον επηρεάζουν. Θα κάνει ό,τι θέλει να κάνει. Θα κάνει ό,τι υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία».

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση αν και μέσω της Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως θα πάει σε διαπραγματεύσεις παράλληλα ετοιμάζει και αντίμετρα που αγγίζουν αμερικανικά προϊόντα αξίας 28 δισ. δολαρίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι αρμόδια για τον καθορισμό της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, αναμένεται να παρουσιάσει το βράδυ της Δευτέρας (7/4) προς τα κράτη-μέλη μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο – αποφεύγοντας προς το παρόν τα πιο εκτεταμένα «ανταποδοτικά» μέτρα.

Το Λουξεμβούργο φιλοξενεί τη Δευτέρα (7/4) την πρώτη πανευρωπαϊκή πολιτική συνάντηση μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή σαρωτικών δασμών. Οι υπουργοί Εμπορίου των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις επιπτώσεις των μέτρων και τους τρόπους αντίδρασης. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, βασικός στόχος της συνάντησης είναι να σταλεί ένα ενιαίο μήνυμα προς την Ουάσινγκτον: ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί τη διαπραγμάτευση για την άρση των δασμών, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα σε περίπτωση που αυτή αποτύχει.

Σχετικά Άρθρα