BBC/Δασμοί Τραμπ: Πόσο πιθανή είναι μία παγκόσμια ύφεση;- “Καθρέφτης” οι τράπεζες

BBC/Δασμοί Τραμπ: Πόσο πιθανή είναι μία παγκόσμια ύφεση;- “Καθρέφτης” οι τράπεζες

Μετά την επιβολή των νέων δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τα Χρηματιστήρια σημειώνουν παγκοσμίως τεράστιες απώλειες. Οι δασμοί αυτοί, που στοχεύουν κυρίως σε συγκεκριμένα προϊόντα από άλλες χώρες, εντείνουν τους φόβους για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση, αναταράσσοντας τις αγορές και προκαλώντας ανησυχία για τις μελλοντικές επιπτώσεις.

Το BBC επιχειρεί να αναλύσει την κατάσταση και προσπαθεί να προβλέψει τι επιφυλάσσει το μέλλον για την παγκόσμια οικονομία. Όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν πτώση δεν συνιστά πάντοτε ένδειξη μιας επικείμενης οικονομικής κρίσης. «Η πτώση στις τιμές των μετοχών δεν σημαίνει πάντα ότι έρχεται οικονομική δυστυχία», σημειώνει το δημοσίευμα. Ωστόσο, συνεχίζει, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το φαινόμενο μπορεί να αποτελέσει ακριβώς την προειδοποίηση για σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Τόσο μεγάλες πτώσεις στις αξίες των χρηματιστηρίων, όπως αυτές, υποδηλώνουν μια θεμελιώδη επανεκτίμηση των μελλοντικών κερδών για τις επιχειρήσεις που απαρτίζουν τις παγκόσμιες αγορές.

Οι αγορές, πολύ λογικά, προβλέπουν ότι οι αυξημένοι δασμοί θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους και μείωση των κερδών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη, αλλά οι πιθανότητες είναι σαφώς υψηλότερες απ’ ό,τι ήταν πριν ο Τραμπ ανακοινώσει τους πιο σκληρούς και ευρείας κλίμακας δασμούς που έχουν επιβληθεί εδώ και έναν αιώνα.

Μια οικονομία θεωρείται ότι βρίσκεται σε ύφεση όταν το συνολικό ποσό των χρημάτων που δαπανούμε — ως ιδιώτες και κράτος — ή εξάγουμε, συρρικνώνεται για δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Το BBC φέρνει ως παράδειγμα την οικονομία της Βρετανίας:

«Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1%, και τα πιο πρόσφατα μηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε κατά το ίδιο ποσοστό τον Ιανουάριο.

Η πρώτη εκτίμηση για το πώς τα πήγε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την Παρασκευή.

Άρα απέχουμε αρκετά από το να μπορούμε να πούμε αν πληρούμε τον επίσημο ορισμό της ύφεσης».

Οι τράπεζες ως «καθρέφτης» του τι μπορεί να ακολουθήσει

Ωστόσο, μέσα στο «λουτρό αίματος» των χρηματιστηριακών απωλειών, υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα σοκαριστικά και ανησυχητικά «θύματα».

Οι τράπεζες συχνά θεωρούνται αντιπροσωπευτικές της οικονομίας. Σύμφωνα με έμπειρο παρατηρητή της αγοράς: «Αυτό που με έκανε να κρατήσω την ανάσα μου ήταν η πτώση των τραπεζών.»

Η HSBC και η Standard Chartered — που δραστηριοποιούνται στο σημείο τομής του διεθνούς εμπορίου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση — σημείωσαν πτώση άνω του 10% μέσα σε ένα βράδυ, προτού ανακτήσουν ένα μέρος των απωλειών.

Άλλα σημάδια προειδοποίησης δεν βρίσκονται στα χρηματιστήρια, αλλά στις αγορές εμπορευμάτων.

Οι τιμές του χαλκού και του πετρελαίου θεωρούνται «βαρόμετρα» της παγκόσμιας οικονομικής υγείας. Και τα δύο έχουν πέσει πάνω από 15% από τότε που ο Τραμπ έριξε τη «βόμβα» των δασμών.

Δεν έχουν υπάρξει πολλές πραγματικά παγκόσμιες υφέσεις.

Η δεκαετία του 1930, οι συνέπειες της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης και ο πανικός της πανδημίας είναι τρία σπάνια παραδείγματα συγχρονισμένων υφέσεων στις μεγαλύτερες οικονομίες

Αν και θεωρείται ακόμη απίθανο να δούμε κάτι τέτοιας κλίμακας αυτή τη φορά, οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές.

Σχετικά Άρθρα